Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fjärrvärmen minskar sina klimatutsläpp

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96ac.jpg

Svensk Fjärrvärme kan nu presentera statistik för fjärrvärmens miljövärden. I de orter som redovisas har den totala klimatpåverkan minskat med nästan 780 000 ton koldioxidekvivalenter från 2010 till 2011. Det motsvarar en minskning med 16 procent. Samtidigt var 2011 ett varmare år och kunderna köpte mindre värme. För en tydligare bild kan det jämföras med hela Sveriges utsläpp som samma år var 61 miljoner ton – det är en minskning med 6 procent jämfört med året innan. Minskningen beror delvis på att vädret var varmare. Men siffrorna visar också att fjärrvärmeföretagen är på rätt väg och att de moderniserar sin produktion. Många fjärrvärmeföretag bygger nya kraftvärmeverk som producerar el och värme, gamla anläggningar ersätts med nya effektivare och trenden med mindre fossilt fortsätter. Miljövärden för olika nät redovisas här på Svensk Fjärrvärmes webbplats, men det är varje fjärrvärmeföretag som har den mest aktuella informationen om fjärrvärmen på den aktuella orten. Kontakta därför gärna ditt fjärrvärmeföretag om du vill ha mer detaljerade uppgifter. Några fakta om miljövärderingen: - Fjärrvärmens miljövärden redovisas enligt en överenskommelse med Sabo, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, Riksbyggen och HSB. - I år omfattar redovisningen 349 fjärrvärmenät runt om i landet. - För att bedöma fjärrvärmens miljöpåverkan beräknas energieffektiviteten och klimatpåverkan i hela kedjan från kol i gruvor, olja, vattenkraft och träden i skogen fram till elementet eller vattenkranen. För att värdera miljöpåverkan redovisas de lokala miljövärdena i: - Resursanvändning. Ett mått på hur effektiv framställning av energi är och mäts i primärenergifaktor. Primärenergi är energi som finns i naturresurser som inte har omvandlats. I primärenergifaktor inkluderas energin innan den har omvandlats, men även energi som har gått åt till att framställa energi i den form vi använder den. - Klimatpåverkan. Här ingår koldioxidutsläpp och påverkan av metan och lustgas. Det handlar om utsläpp från förbränning av bränslen, men också produktion och transporter av den energi som används i fjärrvärmeproduktionen. - Fossila bränslen. Här redovisas användningen av kol, fossil olja och naturgas. Men också andelen fossilt i den el som har tillförts rapporteras.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fjärrvärmen minskar sina klimatutsläpp

2012-12-18
Svensk Fjärrvärme kan nu presentera statistik för fjärrvärmens miljövärden. I de orter som redovisas har den totala klimatpåverkan minskat med nästan 780 000 ton koldioxidekvivalenter från 2010 till 2011. Det motsvarar en minskning med 16 procent.

Samtidigt var 2011 ett varmare år och kunderna köpte mindre värme. För en tydligare bild kan det jämföras med hela Sveriges utsläpp som samma år var 61 miljoner ton – det är en minskning med 6 procent jämfört med året innan.

Minskningen beror delvis på att vädret var varmare. Men siffrorna visar också att fjärrvärmeföretagen är på rätt väg och att de moderniserar sin produktion. Många fjärrvärmeföretag bygger nya kraftvärmeverk som producerar el och värme, gamla anläggningar ersätts med nya effektivare och trenden med mindre fossilt fortsätter.

Miljövärden för olika nät redovisas här på Svensk Fjärrvärmes webbplats, men det är varje fjärrvärmeföretag som har den mest aktuella informationen om fjärrvärmen på den aktuella orten. Kontakta därför gärna ditt fjärrvärmeföretag om du vill ha mer detaljerade uppgifter.

Några fakta om miljövärderingen:
- Fjärrvärmens miljövärden redovisas enligt en överenskommelse med Sabo, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, Riksbyggen och HSB.
- I år omfattar redovisningen 349 fjärrvärmenät runt om i landet.
- För att bedöma fjärrvärmens miljöpåverkan beräknas energieffektiviteten och klimatpåverkan i hela kedjan från kol i gruvor, olja, vattenkraft och träden i skogen fram till elementet eller vattenkranen.

För att värdera miljöpåverkan redovisas de lokala miljövärdena i:
- Resursanvändning. Ett mått på hur effektiv framställning av energi är och mäts i primärenergifaktor. Primärenergi är energi som finns i naturresurser som inte har omvandlats. I primärenergifaktor inkluderas energin innan den har omvandlats, men även energi som har gått åt till att framställa energi i den form vi använder den.

- Klimatpåverkan. Här ingår koldioxidutsläpp och påverkan av metan och lustgas. Det handlar om utsläpp från förbränning av bränslen, men också produktion och transporter av den energi som används i fjärrvärmeproduktionen.

- Fossila bränslen. Här redovisas användningen av kol, fossil olja och naturgas. Men också andelen fossilt i den el som har tillförts rapporteras.

Senaste nyheter