Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fjärrvärmen i Karlstad nu helt fossilfri

https://www.klimatsmart.se/images/news/fjarrvarme-invigning250x122.jpg

Karlstad Energis nya fliseldade kraftvärmeverk, Heden Etapp 3 invigdes med pompa och ståt igår, onsdag 18 mars. Det betyder slutet för den sista resten olja i värme- och elproduktionen i Karlstad. När energiminister Ibrahim Baylan invigde Karlstads Energis nya fliseldade kraftvärmeverk, Heden Etapp 3, genom att symboliskt täcka över ett oljefat markerade det slutet för användandet av fossil olja i fjärrvärmeproduktionen. Det innebär att fjärrvärmen i Karlstad har gått från att vara helt beroende till oberoende av fossil olja på ungefär 30 år. Med dagens fjärrvärmevolym innebär det minskade utsläpp av 260 000 ton koldioxid – varje år. Ytterligare en stor miljöfördel med det nya kraftvärmeverket är att den förnybara elproduktionen fördubblas vid Hedenverket, från 100 till 200 GWh under år med normala temperaturer. 200 GWh motsvarar ungefär årsanvändningen av el för 66 000 lägenheter. Vid invigningen påpekade energiministern också att EU har fått upp ögonen för hur resurseffektiv fjärrvärmen är och vilken stor roll den har spelat i Sveriges omställning mot ett förnybart och hållbart samhälle. – Sverige ligger i topp när det gäller förnybar energi och förnybar elproduktion i EU. Med en sådan här satsning visar vi att vi vill fortsätta att vara ett föregångsland inom unionen, sa Ibrahim Baylan. I ett europeiskt perspektiv betyder minskad elförbrukning minskad klimatpåverkan eftersom drygt hälften av elenergin på kontinenten kommer från kolkraft. Även en satsning på svensk fjärrvärme kan minska utsläppen av koldioxid eftersom vi då kan exportera den mindre klimatpåverkande svenska elenergin som frigörs när elanvändningen minskar här hemma. Med Heden Etapp 3 säkras fjärrvärmeleveranserna i Karlstad för lång tid framöver samtidigt som kraftvärmeverket säkerställer att fler kunder kan ansluta sig till fjärrvärmenätet. Då Karlstads Energi i första hand köper flis från de värmländska skogarna bidrar också investeringen till att arbetstillfällen säkras inom skogs- och transportnäringen i regionen. Karlstad var först i Sverige med ett kommunalt fjärrvärmesystem. Det togs i drift redan 1948 då man började leverera el och värme till ett nybyggt gjuteri vid dåvarande Karlstads Mekaniska Werkstad. Vintern 1949/50 anslöts sju nya bostadshus med 120 lägenheter till fjärrvärmen. Sedan dess har Karlstads Energi alltså gått från att vara helt oljeberoende till att nu vara helt fossilfri och man har förstås fått fler kunder. Idag har man cirka 5000 fjärrvärmekunder och fler kan det bli med det nya verket igång.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fjärrvärmen i Karlstad nu helt fossilfri

2015-03-20
Ibrahim Baylan & Åke Pettersson Frykberg
Karlstad Energis nya fliseldade kraftvärmeverk, Heden Etapp 3 invigdes med pompa och ståt igår, onsdag 18 mars. Det betyder slutet för den sista resten olja i värme- och elproduktionen i Karlstad.

När energiminister Ibrahim Baylan invigde Karlstads Energis nya fliseldade kraftvärmeverk, Heden Etapp 3, genom att symboliskt täcka över ett oljefat markerade det slutet för användandet av fossil olja i fjärrvärmeproduktionen. Det innebär att fjärrvärmen i Karlstad har gått från att vara helt beroende till oberoende av fossil olja på ungefär 30 år. Med dagens fjärrvärmevolym innebär det minskade utsläpp av 260 000 ton koldioxid – varje år.

Ytterligare en stor miljöfördel med det nya kraftvärmeverket är att den förnybara elproduktionen fördubblas vid Hedenverket, från 100 till 200 GWh under år med normala temperaturer. 200 GWh motsvarar ungefär årsanvändningen av el för
66 000 lägenheter.

Vid invigningen påpekade energiministern också att EU har fått upp ögonen för hur resurseffektiv fjärrvärmen är och vilken stor roll den har spelat i Sveriges omställning mot ett förnybart och hållbart samhälle.

– Sverige ligger i topp när det gäller förnybar energi och förnybar elproduktion i EU. Med en sådan här satsning visar vi att vi vill fortsätta att vara ett föregångsland inom unionen, sa Ibrahim Baylan.

I ett europeiskt perspektiv betyder minskad elförbrukning minskad klimatpåverkan eftersom drygt hälften av elenergin på kontinenten kommer från kolkraft. Även en satsning på svensk fjärrvärme kan minska utsläppen av koldioxid eftersom vi då kan exportera den mindre klimatpåverkande svenska elenergin som frigörs när elanvändningen minskar här hemma.

Med Heden Etapp 3 säkras fjärrvärmeleveranserna i Karlstad för lång tid framöver samtidigt som kraftvärmeverket säkerställer att fler kunder kan ansluta sig till fjärrvärmenätet. Då Karlstads Energi i första hand köper flis från de värmländska skogarna bidrar också investeringen till att arbetstillfällen säkras inom skogs- och transportnäringen i regionen.

Karlstad var först i Sverige med ett kommunalt fjärrvärmesystem. Det togs i drift redan 1948 då man började leverera el och värme till ett nybyggt gjuteri vid dåvarande Karlstads Mekaniska Werkstad. Vintern 1949/50 anslöts sju nya bostadshus med 120 lägenheter till fjärrvärmen.

Sedan dess har Karlstads Energi alltså gått från att vara helt oljeberoende till att nu vara helt fossilfri och man har förstås fått fler kunder. Idag har man cirka 5000 fjärrvärmekunder och fler kan det bli med det nya verket igång.

Senaste nyheter