Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fjärrvärme minskade koldioxidutsläpp

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96aa.jpg

Sedan 2010 har Allöverket levererar fjärrvärme till Skånemejerier i Kristianstad. Resultatet? Mejeriet har minskat sina koldioxidutsläpp med över 90 procent. Från 5200 ton om året till 345 ton. Det var när Skånemejerier för några år sedan fattade ett centralt beslut om att minska sina koldioxidutsläpp med 10 procent som mejeriet i Kristianstad började titta närmare på fjärrvärme. Tidigare hade man två stora pannor som eldades med olja och ångan som producerads användes i produktionen, bland annat för att pastörisera mjölken. En kulvert från Allöverket, som ligger bara en liten bit från mejeriet, blev lösningen. Härifrån går nu en fjärrvärmeledning in till Skånemejeriets anläggning, vilket innebär att man har kunnat skrota en oljepanna. Den andra är kvar som back up. "Redan under det första året vi hade systemet i drift stod vi ensamma för hela Skånemejeriers minskning på över 10 procent", säger Per Nilsson, Skånemejeriers miljöansvarige i en artikel i Kristianstadsbladet. Totalt levererar Allöverket, som eldas med flis, ånga till Skånemejerier som motsvarar 20 108 MWh. I Fjärrsyns rapport från 2009 "Fjärrvärme kan bidra till resurssnåla energisystem som kan minska klimatpåverkan" visar forskare hur fjärrvärme bland annat kan användas i olika industriella processer och för att framställa absorptionskyla, när kylbehovet ökar i samhället. I rapporten analyseras vilka faktorer som driver fram ett fungerande samarbete mellan en industri och ett energibolag. Resultaten visar att det finns stor möjlighet att öka användningen av fjärrvärme inom industriella processer. En ökning från 100 GWh till 300 GWh skulle till exempel kunna göras för de 41 industrier i de sex kommuner som har analyserats.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fjärrvärme minskade koldioxidutsläpp

2012-03-02
Sedan 2010 har Allöverket levererar fjärrvärme till Skånemejerier i Kristianstad. Resultatet? Mejeriet har minskat sina koldioxidutsläpp med över 90 procent. Från 5200 ton om året till 345 ton.

Det var när Skånemejerier för några år sedan fattade ett centralt beslut om att minska sina koldioxidutsläpp med 10 procent som mejeriet i Kristianstad började titta närmare på fjärrvärme. Tidigare hade man två stora pannor som eldades med olja och ångan som producerads användes i produktionen, bland annat för att pastörisera mjölken.

En kulvert från Allöverket, som ligger bara en liten bit från mejeriet, blev lösningen. Härifrån går nu en fjärrvärmeledning in till Skånemejeriets anläggning, vilket innebär att man har kunnat skrota en oljepanna. Den andra är kvar som back up.

"Redan under det första året vi hade systemet i drift stod vi ensamma för hela Skånemejeriers minskning på över 10 procent", säger Per Nilsson, Skånemejeriers miljöansvarige i en artikel i Kristianstadsbladet.

Totalt levererar Allöverket, som eldas med flis, ånga till Skånemejerier som motsvarar 20 108 MWh.

I Fjärrsyns rapport från 2009 "Fjärrvärme kan bidra till resurssnåla energisystem som kan minska klimatpåverkan" visar forskare hur fjärrvärme bland annat kan användas i olika industriella processer och för att framställa absorptionskyla, när kylbehovet ökar i samhället. I rapporten analyseras vilka faktorer som driver fram ett fungerande samarbete mellan en industri och ett energibolag.

Resultaten visar att det finns stor möjlighet att öka användningen av fjärrvärme inom industriella processer. En ökning från 100 GWh till 300 GWh skulle till exempel kunna göras för de 41 industrier i de sex kommuner som har analyserats.

Senaste nyheter