Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fjärrvärme förhindrar halka

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96aa.jpg

I Göteborgsbacken på riksväg 40 utanför Jönköping brukar lastbilar under vintern har problem med att ta sig upp. Men trots att vintern kom extra tidigt i år flyter trafiken på. Backen är nämligen uppvärmd med fjärrvärme från Jönköping Energi. Under vintern är broar, backar och vägsträckor nära vattendrag är särskilt utsatta för plötslig halka. I Jönköping hade tyngre fordon tidigare problem med att ta sig upp för den så kallade Göteborgsbacken, riksväg 40 västerut från Jönköping. Saltbilarna fick tidvis köra i skytteltrafik. I samband med att vägen breddades med ett tredje körfält för några år sedan lades värmeslingor som värms upp med fjärrvärme. Det innebär att vägbanan alltid håller några plusgrader. "Fjärrvärmen har inneburit stora förbättringar både för trafikanterna och för väghållaren. Dessförinnan uppstod stora trafikproblem flera gånger varje vinter", säger Håkan Stigmarker, vd Jönköping Energi. Vi är stolta och glada över att fjärrvärmen bidrar inte bara till en hållbar energiförsörjning utan även till vägmiljö och trafiksäkerhet. Det finns få uppvärmda vägar i Sverige, men i tätorter finns exempel på gator som värms med värmeslingor. Även för gående blir det säkrare att ta sig fram, när gågator och torg är uppvärmda av fjärrvärme. I centrala Jönköping värms från och med denna vinter en nyomlagd gågata med fjärrvärme. Förutom att undvika halka löser uppvärmningen problemet att få plats med snön vid plogning av den smala gatan. Ett annat bra exempel är centrala Borås, där flera gågator och torg är uppvärmda med fjärrvärme. Totalt finns 38 000 m2 fjärrvärmeuppvärmda gator och torg i Borås. Kanske undviks en del benbrott tack vare de halkfria gatorna? "Det här är bra exempel på hur man tar tillvara resurser som annars går till spillo för att hålla gator och vägar is- och halkfria. Fjärrvärme är till nytta för både människor och miljö", säger Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme. För mer information, kontakta: Susanne Snäll, Svensk Fjärrvärme, 0734-04 45 11, susanne.snall@svenskfjarrvarme.se Ulrika Gotthardsson, Jönköping Energi, 070-396 84 66, ulrika.gotthardsson@jonkopingenergi.se Jonas Holmberg, Borås Energi och miljö, 070-852 70 14, jonas.holmberg@borasem.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fjärrvärme förhindrar halka

2013-01-29
I Göteborgsbacken på riksväg 40 utanför Jönköping brukar lastbilar under vintern har problem med att ta sig upp. Men trots att vintern kom extra tidigt i år flyter trafiken på. Backen är nämligen uppvärmd med fjärrvärme från Jönköping Energi.

Under vintern är broar, backar och vägsträckor nära vattendrag är särskilt utsatta för plötslig halka. I Jönköping hade tyngre fordon tidigare problem med att ta sig upp för den så kallade Göteborgsbacken, riksväg 40 västerut från Jönköping. Saltbilarna fick tidvis köra i skytteltrafik. I samband med att vägen breddades med ett tredje körfält för några år sedan lades värmeslingor som värms upp med fjärrvärme. Det innebär att vägbanan alltid håller några plusgrader.

"Fjärrvärmen har inneburit stora förbättringar både för trafikanterna och för väghållaren. Dessförinnan uppstod stora trafikproblem flera gånger varje vinter", säger Håkan Stigmarker, vd Jönköping Energi. Vi är stolta och glada över att fjärrvärmen bidrar inte bara till en hållbar energiförsörjning utan även till vägmiljö och trafiksäkerhet.

Det finns få uppvärmda vägar i Sverige, men i tätorter finns exempel på gator som värms med värmeslingor. Även för gående blir det säkrare att ta sig fram, när gågator och torg är uppvärmda av fjärrvärme. I centrala Jönköping värms från och med denna vinter en nyomlagd gågata med fjärrvärme. Förutom att undvika halka löser uppvärmningen problemet att få plats med snön vid plogning av den smala gatan.

Ett annat bra exempel är centrala Borås, där flera gågator och torg är uppvärmda med fjärrvärme. Totalt finns 38 000 m2 fjärrvärmeuppvärmda gator och torg i Borås. Kanske undviks en del benbrott tack vare de halkfria gatorna?

"Det här är bra exempel på hur man tar tillvara resurser som annars går till spillo för att hålla gator och vägar is- och halkfria. Fjärrvärme är till nytta för både människor och miljö", säger Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

För mer information, kontakta:
Susanne Snäll, Svensk Fjärrvärme, 0734-04 45 11, susanne.snall@svenskfjarrvarme.se
Ulrika Gotthardsson, Jönköping Energi, 070-396 84 66, ulrika.gotthardsson@jonkopingenergi.se
Jonas Holmberg, Borås Energi och miljö, 070-852 70 14, jonas.holmberg@borasem.se.

Senaste nyheter