Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fjärrvärme & fjärrkyla slog rekord 2010

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96bn.jpg

Fjärrvärmen fortsätter att öka. Under 2010 var ökningen 13 procent, vilket ledde till ”all time high” för fjärrvärmebranschen. Förra året var ovanligt kallt, men ökningen visar också att fjärrvärmen håller ställningarna på värmemarknaden. Även fjärrkylan slog rekord. De totala värmeleveranserna ökade med rekordhöga 13 procent jämfört under 2010. Totalt levererade Svensk Fjärrvärmes medlemsföretag 60,2 TWh värme till sina kunder förra året. Av dessa var 55,5 TWh fjärrvärme, som den definieras i lagen, och 4,7 TWh så kallad övrig värme, till exempel leveranser till enbart en industrikund. Ökningen förklaras till stor del av att 2010 var ett mycket kallt år, med sträng kyla både i början och slutet av året, men den ger också signaler om att fjärrvärmen håller ställningarna som den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige. - Det är en fantastisk ökning vi sett under 2010. Bilden i media har varit att många väljer bort fjärrvärmen. Men detta bekräftar vad vi trott, nämligen att fjärrvärmen behåller sin ställning. Jag är också stolt över att branschen lyckades öka leveranserna så mycket att kunderna hade det varmt inne även de kallaste dagarna, säger Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme. Även fjärrkyleleveranserna ökade under 2010. Branschen levererade 5 procent mer än föregående år, vilket blev totalt 871 GWh. Året innan, 2009, ökade leveranserna 8 procent. Fortum Värme är Sveriges största fjärrkyleleverantör och står för över hälften av leveranserna. Under 2010 tillkom ett nytt företag som började leverera kyla, Borlänge Energi. - Vi ser att intresset för fjärrkyla är stadigt växande. Många kunder vill ha en leverantör som löser både kyl- och värmebehovet, vilket gör att ännu fler medlemsföretag planerar investeringar i fjärrkyla framöver, säger Ulrika Jardfelt. För ytterligare upplysningar, kontakta: Annika Johannesson, 08-677 27 07.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fjärrvärme & fjärrkyla slog rekord 2010

2011-06-16
Fjärrvärmen fortsätter att öka. Under 2010 var ökningen 13 procent, vilket ledde till ”all time high” för fjärrvärmebranschen. Förra året var ovanligt kallt, men ökningen visar också att fjärrvärmen håller ställningarna på värmemarknaden. Även fjärrkylan slog rekord.

De totala värmeleveranserna ökade med rekordhöga 13 procent jämfört under 2010. Totalt levererade Svensk Fjärrvärmes medlemsföretag 60,2 TWh värme till sina kunder förra året. Av dessa var 55,5 TWh fjärrvärme, som den definieras i lagen, och 4,7 TWh så kallad övrig värme, till exempel leveranser till enbart en industrikund.

Ökningen förklaras till stor del av att 2010 var ett mycket kallt år, med sträng kyla både i början och slutet av året, men den ger också signaler om att fjärrvärmen håller ställningarna som den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige.

- Det är en fantastisk ökning vi sett under 2010. Bilden i media har varit att många väljer bort fjärrvärmen. Men detta bekräftar vad vi trott, nämligen att fjärrvärmen behåller sin ställning. Jag är också stolt över att branschen lyckades öka leveranserna så mycket att kunderna hade det varmt inne även de kallaste dagarna, säger Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

Även fjärrkyleleveranserna ökade under 2010. Branschen levererade 5 procent mer än föregående år, vilket blev totalt 871 GWh. Året innan, 2009, ökade leveranserna 8 procent.

Fortum Värme är Sveriges största fjärrkyleleverantör och står för över hälften av leveranserna. Under 2010 tillkom ett nytt företag som började leverera kyla, Borlänge Energi.

- Vi ser att intresset för fjärrkyla är stadigt växande. Många kunder vill ha en leverantör som löser både kyl- och värmebehovet, vilket gör att ännu fler medlemsföretag planerar investeringar i fjärrkyla framöver, säger Ulrika Jardfelt.

För ytterligare upplysningar, kontakta:
Annika Johannesson, 08-677 27 07.

Senaste nyheter