Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fiskarhedenvillans energismarta projekt

https://www.klimatsmart.se/images/news/fiskarhedenvillan200x235.jpg

För att möta ökade krav om miljösmart byggande, har Fiskarhedenvillan utvecklat Villa Paradiset, ett hus byggt med det allra senaste inom energismart byggande. Energismarta hus benämns ofta passivhus. Men det är inget namn som passar Villa Paradiset. – Ett passivhus har ingen annan uppvärmningskälla än de människor och maskiner som finns i huset, förklarar Pär Larsson, projektledare. Det har Villa Paradiset, men värmekällorna är smarta och används på ett effektivt sätt. Villa Paradiset kommer att förses med 22 kvm solpaneler som kommer att täcka villans behov av varmvatten och värme. Till värmesystemet så är även en vattenmantlad vedkamin kopplad som ger 10 kw. Elen till huset kommer att produceras av 30 kvm solceller som ger ca 4-6000 kwh/år. Ett webbaserat lågenergisystem sköter belysningen i Villa Paradiset. Eftersom det är webbaserat kan man tända och släcka hela, eller delar av huset, via nätet. Villa Paradiset kommer också att ha de mest energisnåla vitvaror som finns att få tag på. – Tanken är dessutom att tvättmaskin och diskmaskin inte ska ta in kallvatten som sedan värms med el till rätt temperatur. I stället ska maskinerna via en värmeväxlare ta in redan uppvärmt vatten. Villa Paradiset är ett samarbetsprojekt mellan Fiskarhedenvillan, Moodyfier, Sol-El AB, Solentek AB/SveSol och Solenergicentrum på Högskolan Dalarna. – Det finns stort kunnande på Högskolan om solenergi och det vill vi ta tillvara på, säger Pär. Solenergi är en utmärkt värmekälla på våra breddgrader vilket många inte tror. Solenergi behöver kompletteras med ytterligare en energikälla och i det här fallet använder vi en vattenmantlad vedkamin. Ytterligare en energismart finess i Villa Paradiset är att bottenplatten är extra isolerad. – Bottenplattans kantelement är försedda med extra isolering på insidan som hindrar värme i plattan från att tränga ut. Det kommer att sänka uppvärmningsbehovet avsevärt, menar Pär. Intresset för Villa Paradiset är redan stort. – Vi har kölista på folk som är intresserade av att köpa villan så det visar att intresset för den här typen av boende är stort. Vi kommer att ha villan som ett visningshus i ett halvår och därefter kommer den att säljas. Villa Paradiset är belägen på Ekstigen 7 i Borlänge. Samarbetspartners: Villa Paradiset har varit möjligt att genomföra tack vara gott samarbete mellan Fiskarhedenvillan, Moodyfier, Sol-El AB, Solentek AB/SveSol och Solenergicentrum på Högskolan Dalarna. För ytterligare information, kontakta: projektledare Pär Larsson, 0243-79 42 52, par.larsson@fiskarhedenvillan.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fiskarhedenvillans energismarta projekt

2011-08-31
För att möta ökade krav om miljösmart byggande, har Fiskarhedenvillan utvecklat Villa Paradiset, ett hus byggt med det allra senaste inom energismart byggande.

Energismarta hus benämns ofta passivhus. Men det är inget namn som passar Villa Paradiset.
– Ett passivhus har ingen annan uppvärmningskälla än de människor och maskiner som finns i huset, förklarar Pär Larsson, projektledare. Det har Villa Paradiset, men värmekällorna är smarta och används på ett effektivt sätt.

Villa Paradiset kommer att förses med 22 kvm solpaneler som kommer att täcka villans behov av varmvatten och värme. Till värmesystemet så är även en vattenmantlad vedkamin kopplad som ger 10 kw. Elen till huset kommer att produceras av 30 kvm solceller som ger ca 4-6000 kwh/år.

Ett webbaserat lågenergisystem sköter belysningen i Villa Paradiset. Eftersom det är webbaserat kan man tända och släcka hela, eller delar av huset, via nätet. Villa Paradiset kommer också att ha de mest energisnåla vitvaror som finns att få tag på.

– Tanken är dessutom att tvättmaskin och diskmaskin inte ska ta in kallvatten som sedan värms med el till rätt temperatur. I stället ska maskinerna via en värmeväxlare ta in redan uppvärmt vatten.

Villa Paradiset är ett samarbetsprojekt mellan Fiskarhedenvillan, Moodyfier, Sol-El AB, Solentek AB/SveSol och Solenergicentrum på Högskolan Dalarna.

– Det finns stort kunnande på Högskolan om solenergi och det vill vi ta tillvara på, säger Pär. Solenergi är en utmärkt värmekälla på våra breddgrader vilket många inte tror. Solenergi behöver kompletteras med ytterligare en energikälla och i det här fallet använder vi en vattenmantlad vedkamin.

Ytterligare en energismart finess i Villa Paradiset är att bottenplatten är extra isolerad.
– Bottenplattans kantelement är försedda med extra isolering på insidan som hindrar värme i plattan från att tränga ut. Det kommer att sänka uppvärmningsbehovet avsevärt, menar Pär.

Intresset för Villa Paradiset är redan stort.
– Vi har kölista på folk som är intresserade av att köpa villan så det visar att intresset för den här typen av boende är stort. Vi kommer att ha villan som ett visningshus i ett halvår och därefter kommer den att säljas.

Villa Paradiset är belägen på Ekstigen 7 i Borlänge.

Samarbetspartners:
Villa Paradiset har varit möjligt att genomföra tack vara gott samarbete mellan Fiskarhedenvillan, Moodyfier, Sol-El AB, Solentek AB/SveSol och Solenergicentrum på Högskolan Dalarna.

För ytterligare information, kontakta:
projektledare Pär Larsson, 0243-79 42 52, par.larsson@fiskarhedenvillan.se

Senaste nyheter