Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Finansieringen för Dragaliden är nu klar

https://www.klimatsmart.se/images/news/svevind250x56.png

Dragaliden Vind AB, bolaget som driver vindkraftparken Dragaliden, har i december 2009 slutfört finansieringen för projektet. Det externa kapitalet på ungefär 30 miljoner euro tillhandahålls av KfW IPEX Bank (Frankfurt/Main, Tyskland). Den totala investeringen uppgår till cirka 43 miljoner euro. En del av investeringen kommer från Energimyndighetens "Pilotprojekt vindkraft - Storskalig vindkraft i norra Sverige". Vindkraftparken Dragaliden består av 12 vindkraftverk av typen E-82 som levereras av Enercon GmbH och med en märkeffekt på 2 MW. Dessa verk är optimala för klimatet som råder i regionen. Verken, som har en navhöjd på 108 respektive 138 meter kommer att kunna tillföra ungefär 81 000 gröna MWh per år till nätet. De två största verken med en totalhöjd på 180 meter är för stunden de högsta vindkraftverken i Sverige. Två av verken i Dragaliden restes redan under 2008 och fundamenten och vägbyggnationerna för de resterande tio verken färdigställdes hösten 2009. Dessa verk färdigmonteras av Enercon under sommaren 2010 och vindkraftparken kommer i hög grad att bidra till uppfyllandet av de svenska klimatmålen. Vindkraftparken Dragaliden är ett pilotprojekt för Markbygdenprojektet, som innefattar 1101 vindkraftverk med en total märkeffekt på upp till 4000 MW och en årlig produktion på mellan 8 och 12 TWh. Ett unikt vindmätningsprogram har upprättats som under flera år har dokumenterat de gynnsamma vindförhållandena i området. Inom ramarna för programmet nyttjas flera vindmätningsmaster som är upp till 150 meter höga. Markbygdenprojektet är en gemensam satsning av Svevind AB och Enercon GmbH. Dessa kommer på lång sikt även att driva Dragaliden gemensamt. Färdigställandet av Dragaliden visar att det är möjligt att bygga vindkraft i norra Sveriges skogsmiljö. Ett stort ekonomiskt incitament för projektets genomförande är det statliga elcertifikatsystemet och stödet från Energimyndigheten. För mer information och kontakt: Tomas Riklund, 070-675 11 33. Om Svevind: Svevindgruppen utvecklar och driver vindkraftprojekt i Sverige sedan 1998. Gruppens långsiktiga strategi är att fortsätta expandera sin projektportfölj som självständig aktör på den svenska energimarknaden.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Finansieringen för Dragaliden är nu klar

2010-01-27
Dragaliden Vind AB, bolaget som driver vindkraftparken Dragaliden, har i december 2009 slutfört finansieringen för projektet. Det externa kapitalet på ungefär 30 miljoner euro tillhandahålls av KfW IPEX Bank (Frankfurt/Main, Tyskland). Den totala investeringen uppgår till cirka 43 miljoner euro. En del av investeringen kommer från Energimyndighetens "Pilotprojekt vindkraft - Storskalig vindkraft i norra Sverige".

Vindkraftparken Dragaliden består av 12 vindkraftverk av typen E-82 som levereras av Enercon GmbH och med en märkeffekt på 2 MW. Dessa verk är optimala för klimatet som råder i regionen. Verken, som har en navhöjd på 108 respektive 138 meter kommer att kunna tillföra ungefär 81 000 gröna MWh per år till nätet. De två största verken med en totalhöjd på 180 meter är för stunden de högsta vindkraftverken i Sverige.

Två av verken i Dragaliden restes redan under 2008 och fundamenten och vägbyggnationerna för de resterande tio verken färdigställdes hösten 2009. Dessa verk färdigmonteras av Enercon under sommaren 2010 och vindkraftparken kommer i hög grad att bidra till uppfyllandet av de svenska klimatmålen.

Vindkraftparken Dragaliden är ett pilotprojekt för Markbygdenprojektet, som innefattar 1101 vindkraftverk med en total märkeffekt på upp till 4000 MW och en årlig produktion på mellan 8 och 12 TWh. Ett unikt vindmätningsprogram har upprättats som under flera år har dokumenterat de gynnsamma vindförhållandena i området. Inom ramarna för programmet nyttjas flera vindmätningsmaster som är upp till 150 meter höga.

Markbygdenprojektet är en gemensam satsning av Svevind AB och Enercon GmbH. Dessa kommer på lång sikt även att driva Dragaliden gemensamt. Färdigställandet av Dragaliden visar att det är möjligt att bygga vindkraft i norra Sveriges skogsmiljö. Ett stort ekonomiskt incitament för projektets genomförande är det statliga elcertifikatsystemet och stödet från Energimyndigheten.

För mer information och kontakt: Tomas Riklund, 070-675 11 33.

Om Svevind:
Svevindgruppen utvecklar och driver vindkraftprojekt i Sverige sedan 1998. Gruppens långsiktiga strategi är att fortsätta expandera sin projektportfölj som självständig aktör på den svenska energimarknaden.
Källa: Svevind

Senaste nyheter