Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fastighetsbolag satsar på energibesparande färg med Termoskydd

https://www.klimatsmart.se/images/news/termo250x51.jpg

Nu väljer både fastighetsbolaget Pagoden i Eskilstuna och KBAB, Karlstads Bostads AB, att satsa på att skydda sina husfasader med en smart färg som ska medföra energibesparingar. De beskriver det som ett kostnadseffektivt sätt att spara energi i befintliga byggnader samtidigt som de målas om. Pagoden testade att måla fyra husfasader redan förra året och har redan under det första året sett prov på färgens energibesparande och fuktavvisande effekt. Full effekt brukar normalt uppnås efter det andra året, på grund av att uttorkningsprocessen tar ungefär två år. Dessa fastigheter har dock redan visat god effekt, varpå Pagoden fortsätter att måla resterande husfasader. - Att så här tidigt se resultat väntade vi oss inte, men vi är givetvis glatt överraskade. Det visar bara att produkten kan hålla vad den lovar. Att måla med Termoskydd ingår både i vårt tänk med att ha så energieffektiva fastigheter som möjligt, men hjälper också till att skydda dem mot fuktskador och algbildning, säger Thomas Hopkins, vd Pagoden. KBAB:s hus är i kalksten och byggda under sent 60-tal. Husen har problem med hög fukthalt, frostsprängningar och hög energiförbrukning. Strategisk koordinator, Benny Flodin, säger att han är mycket optimistisk när det gäller Termoskydds effekter, som bekräftas både av positiva resultat i Eskilstuna och i Örnsköldsvik – där fastigheter sänkte sin energiförbrukning med upp till 15%. Projekten pågår för fullt och ett par hus är redan klara. För att följa upp arbetet kommer Pagodens fastigheter att ingå i en flerårig EU-utvärdering som leds av Mälardalens Högskola. I Karlstad kommer KBAB själva följa upp projektet genom att regelbundet mäta energiförbrukning och fukt under de närmaste åren. För ytterligare information vänligen kontakta: Berit Lönn, VD, ThermoGaia AB berit.lonn@thermogaia.se 073 442 42 21 Om Termoskydd: Termoskydd är en miljövänlig smart färg med en avfuktande effekt som bidrar till förbättrad isoleringsförmåga i väggens material. Det ger i sin tur kostnadsbesparingar i form av minskad energiförbrukning. Den smarta färgen fungerar som ett målningsbart keramisk ytskikt för interiört och exteriört bruk med en teknik som från början är utvecklad av NASA.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fastighetsbolag satsar på energibesparande färg med Termoskydd

2014-06-12
Nu väljer både fastighetsbolaget Pagoden i Eskilstuna och KBAB, Karlstads Bostads AB, att satsa på att skydda sina husfasader med en smart färg som ska medföra energibesparingar. De beskriver det som ett kostnadseffektivt sätt att spara energi i befintliga byggnader samtidigt som de målas om.

Pagoden testade att måla fyra husfasader redan förra året och har redan under det första året sett prov på färgens energibesparande och fuktavvisande effekt. Full effekt brukar normalt uppnås efter det andra året, på grund av att uttorkningsprocessen tar ungefär två år. Dessa fastigheter har dock redan visat god effekt, varpå Pagoden fortsätter att måla resterande husfasader.

- Att så här tidigt se resultat väntade vi oss inte, men vi är givetvis glatt överraskade. Det visar bara att produkten kan hålla vad den lovar. Att måla med Termoskydd ingår både i vårt tänk med att ha så energieffektiva fastigheter som möjligt, men hjälper också till att skydda dem mot fuktskador och algbildning, säger Thomas Hopkins, vd Pagoden.

KBAB:s hus är i kalksten och byggda under sent 60-tal. Husen har problem med hög fukthalt, frostsprängningar och hög energiförbrukning. Strategisk koordinator, Benny Flodin, säger att han är mycket optimistisk när det gäller Termoskydds effekter, som bekräftas både av positiva resultat i Eskilstuna och i Örnsköldsvik – där fastigheter sänkte sin energiförbrukning med upp till 15%.

Projekten pågår för fullt och ett par hus är redan klara. För att följa upp arbetet kommer Pagodens fastigheter att ingå i en flerårig EU-utvärdering som leds av Mälardalens Högskola. I Karlstad kommer KBAB själva följa upp projektet genom att regelbundet mäta energiförbrukning och fukt under de närmaste åren.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Berit Lönn, VD, ThermoGaia AB
berit.lonn@thermogaia.se
073 442 42 21

Om Termoskydd:
Termoskydd är en miljövänlig smart färg med en avfuktande effekt som bidrar till förbättrad isoleringsförmåga i väggens material. Det ger i sin tur kostnadsbesparingar i form av minskad energiförbrukning. Den smarta färgen fungerar som ett målningsbart keramisk ytskikt för interiört och exteriört bruk med en teknik som från början är utvecklad av NASA.
Källa: Thermogaia

Senaste nyheter