Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Farligt Avfall-bilen rullar på måndag

https://www.klimatsmart.se/images/news/farligtavfallbilen250x168.jpg

Göteborgarna lämnade nästan 800 000 kilo farligt avfall till återvinningscentraler och Farligt Avfall-bilen under år 2011. Därför utökar man nu antalet turer och kör med två bilar, med start måndag 26 mars. – Det är en värdefull miljöinsats. Den förhindrar att farliga ämnen sprids och stora mängder kan återvinnas för ett nytt liv i kretsloppet, säger Glenn Wernäng på Stena Recycling som ansvarar för insamlingen på uppdrag av Kretsloppskontoret i Göteborgs Stad. Göteborgarna lämnar allt mer farligt avfall till återvinning – både på stadens återvinningscentraler och till Farligt Avfall-bilen som kör runt och hämtar i bostadsområdena. Bilbatterier, spillolja, färgavfall och lösningsmedel dominerar det som lämnas. – Farligt avfall är mycket viktigt att hantera på rätt sätt. Det handlar om farliga ämnen som inte får hamna i orätta händer, läcka ut eller på annat sätt skapa risker eller miljöskador, säger Glenn Wernäng. Farligt avfall får inte kastas i hushållsavfallet utan måste lämnas in för en ansvarsfull hantering. – Många vet nog inte hur mycket som kan materialåtervinnas. Under 2011 ökade insamlingen med 15 procent vilket är mycket glädjande, säger Helena Bengtsson, projektansvarig på Kretsloppskontoret, Göteborg Stad. Olja är ett bra exempel på hur farligt avfall kan förädlas till en ny råvara. Exempelvis kan gammal smörjolja förädlas och bli till ny basoljeprodukt. Återvinningen bidrar på så sätt till att samhället inte behöver använda orörda tillgångar av ny olja mer än nödvändigt. Miljönyttan med återvinningen är stor. Om samma mängd farligt avfall som återvinns till råvaror istället ersatts av nya material från gruvor, oljefyndigheter med mera hade energiåtgången ökat drastiskt. – Göteborgarnas inlämning av farligt avfall sparar energi som motsvarar att alla 513 000 göteborgare har en 9W lågenergilampa tänd i tre timmar om dagen i nästan tre år. Så visst gör återvinningen stor skillnad, säger Glenn Wernäng. Under 2012 utvecklas servicen till kommuninvånarna med ytterligare en Farligt Avfall-bil. Det innebär fler hämtställen och tätare turer. Dessutom kommer göteborgarna även att kunna lämna sitt avfall under vissa helger där man bor. – Många har inte bil och det ska man inte heller behöva för att lämna sitt farliga avfall. Ju bättre och närmare service desto mer farligt avfall hanteras på rätt sätt, säger Helena Bengtsson. Fakta/Detta kan du lämna till Farligt Avfall-bilen: - Skadliga ämnen – exempelvis starka rengöringsmedel, frätande ämnen, lösningsmedel, färg, lim, oljeprodukter med mera. - Brandvarnare - Batterier - Lampor och lysrör - Små el- och elektronikprodukter För mer information, kontakta: Bjarne Darwall, informationschef, Stena Recycling, 010-445 20 26 Helena Bengtsson, projektledare, Kretsloppskontoret, Göteborgs Stad, 031-368 27 42 Jörgen Andersson, Stena Metall, 010-445 22 17.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Farligt Avfall-bilen rullar på måndag

2012-03-23
Göteborgarna lämnade nästan 800 000 kilo farligt avfall till återvinningscentraler och Farligt Avfall-bilen under år 2011. Därför utökar man nu antalet turer och kör med två bilar, med start måndag 26 mars.
– Det är en värdefull miljöinsats. Den förhindrar att farliga ämnen sprids och stora mängder kan återvinnas för ett nytt liv i kretsloppet, säger Glenn Wernäng på Stena Recycling som ansvarar för insamlingen på uppdrag av Kretsloppskontoret i Göteborgs Stad.

Göteborgarna lämnar allt mer farligt avfall till återvinning – både på stadens återvinningscentraler och till Farligt Avfall-bilen som kör runt och hämtar i bostadsområdena. Bilbatterier, spillolja, färgavfall och lösningsmedel dominerar det som lämnas.
– Farligt avfall är mycket viktigt att hantera på rätt sätt. Det handlar om farliga ämnen som inte får hamna i orätta händer, läcka ut eller på annat sätt skapa risker eller miljöskador, säger Glenn Wernäng. Farligt avfall får inte kastas i hushållsavfallet utan måste lämnas in för en ansvarsfull hantering.

– Många vet nog inte hur mycket som kan materialåtervinnas. Under 2011 ökade insamlingen med 15 procent vilket är mycket glädjande, säger Helena Bengtsson, projektansvarig på Kretsloppskontoret, Göteborg Stad. Olja är ett bra exempel på hur farligt avfall kan förädlas till en ny råvara. Exempelvis kan gammal smörjolja förädlas och bli till ny basoljeprodukt. Återvinningen bidrar på så sätt till att samhället inte behöver använda orörda tillgångar av ny olja mer än nödvändigt.

Miljönyttan med återvinningen är stor. Om samma mängd farligt avfall som återvinns till råvaror istället ersatts av nya material från gruvor, oljefyndigheter med mera hade energiåtgången ökat drastiskt.
– Göteborgarnas inlämning av farligt avfall sparar energi som motsvarar att alla 513 000 göteborgare har en 9W lågenergilampa tänd i tre timmar om dagen i nästan tre år. Så visst gör återvinningen stor skillnad, säger Glenn Wernäng.

Under 2012 utvecklas servicen till kommuninvånarna med ytterligare en Farligt Avfall-bil. Det innebär fler hämtställen och tätare turer. Dessutom kommer göteborgarna även att kunna lämna sitt avfall under vissa helger där man bor.
– Många har inte bil och det ska man inte heller behöva för att lämna sitt farliga avfall. Ju bättre och närmare service desto mer farligt avfall hanteras på rätt sätt, säger Helena Bengtsson.

Fakta/Detta kan du lämna till Farligt Avfall-bilen:
- Skadliga ämnen – exempelvis starka rengöringsmedel, frätande ämnen, lösningsmedel, färg, lim, oljeprodukter med mera.
- Brandvarnare
- Batterier
- Lampor och lysrör
- Små el- och elektronikprodukter

För mer information, kontakta:
Bjarne Darwall, informationschef, Stena Recycling, 010-445 20 26
Helena Bengtsson, projektledare, Kretsloppskontoret, Göteborgs Stad, 031-368 27 42
Jörgen Andersson, Stena Metall, 010-445 22 17.

Turlistan för avfallsbilen: www.goteborg.se/wps/portal/!ut/p/c5/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3gjU-9AJyMvYwMDSycXA6MQFxNDPwtTI4tQI6B8pFm8s7ujh4m5j4GBhYm7gYGniZO_n4dzoKGBpzEB3X4e-bmp-gW5EeUARHlWsg!!/dl3/d3/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

Senaste nyheter