Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vita hustak minskar global uppvärmning

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Nu får USAs energiminister, nobelpristagaren Steven Chu, liksom den danske statistikern och klimatdebattören Björn Lomborg, forskningsstöd för sin idé att det skulle kyla av världen att måla alla tak i storstäderna vita. Det är forskare vid USAs klimatforskningscenter NCAR i Boulder som gjort en global datormodell av hur mycket vitmålade tak skulle kunna sänka temperaturen lokalt i storstäder världen över. Det handlar om att öka albedot, reflektionen av solljuset från jordytan upp mot rymden. I storstäder med mycket mörk asfalt och svart takpapp ökar temperaturen med mellan 1-3 grader jämfört med landet runt om. Städernas urbana upphettning, spär alltså på den globala uppvärmningen. Men om alla tak var vita istället skulle denna extra uppvärmning minska med 33 % och sänka den lokala temperaturen med i snitt 0,4 grader, enligt den nya datorprognosen. Som dock inte tar hänsyn till att de vitmålade taken snart blir skitiga och därmed fungerar sämre som reflexer. – Vår studie visar att vita tak, åtminstone i teorin kan vara en effektiv metod för att sänka städernas extravärme, säger NCAR forskaren Keith Oleson. Men det återstår att se om det verkligen är genomförbart i praktiken för städer, men idén bör undersökas närmare. Vita tak sänker också temperaturen inuti byggnader. På sommaren minskar det behovet av luftkonditionering, men på vintern skulle de krävas mer uppvärmning istället. Vilken av de effekterna som betyder mest och hur det påverkar energikonsumtionen och utsläppen av växthusgaser har inte NCAR-forskarna räknat på ännu. Men de har däremot räknat ut att städer i varma klimat ger vita tak mest positiv effekt, och det bör vara städer med relativt väl isolerade tak och mycket takyta. New York lär till exempel ligga bra till, där skulle vitmålade tak kanske kunna sänka temperaturen under heta sommardagar med en hel grad. Och nog skulle det ge en väldig effekt på sysselsättningen när miljontals takmålare anställs. Sen undrar man förstås vad klimateffekterna blir av att framställa de miljardtals liter vit färg som skulle krävas. Vore det inte smartare i så fall att först ta fram en lämplig vit takpapp och vit asfalt som sen successivt kan ersätta den svarta i städerna i ett normalt underhållsprogram (det pågår redan studier om detta i Los Angeles bla)? Eller kanske ska man ge sig på CO2-utsläppen trots allt? Studien om temperatureffekten av att vitmåla tak i storstäder globalt är accepterad för publicering i tidskriften Geophysical Research Letters senare i vår.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vita hustak minskar global uppvärmning

2010-03-01
Nu får USAs energiminister, nobelpristagaren Steven Chu, liksom den danske statistikern och klimatdebattören Björn Lomborg, forskningsstöd för sin idé att det skulle kyla av världen att måla alla tak i storstäderna vita. Det är forskare vid USAs klimatforskningscenter NCAR i Boulder som gjort en global datormodell av hur mycket vitmålade tak skulle kunna sänka temperaturen lokalt i storstäder världen över.

Det handlar om att öka albedot, reflektionen av solljuset från jordytan upp mot rymden. I storstäder med mycket mörk asfalt och svart takpapp ökar temperaturen med mellan 1-3 grader jämfört med landet runt om. Städernas urbana upphettning, spär alltså på den globala uppvärmningen. Men om alla tak var vita istället skulle denna extra uppvärmning minska med 33 % och sänka den lokala temperaturen med i snitt 0,4 grader, enligt den nya datorprognosen. Som dock inte tar hänsyn till att de vitmålade taken snart blir skitiga och därmed fungerar sämre som reflexer.

– Vår studie visar att vita tak, åtminstone i teorin kan vara en effektiv metod för att sänka städernas extravärme, säger NCAR forskaren Keith Oleson. Men det återstår att se om det verkligen är genomförbart i praktiken för städer, men idén bör undersökas närmare.

Vita tak sänker också temperaturen inuti byggnader. På sommaren minskar det behovet av luftkonditionering, men på vintern skulle de krävas mer uppvärmning istället. Vilken av de effekterna som betyder mest och hur det påverkar energikonsumtionen och utsläppen av växthusgaser har inte NCAR-forskarna räknat på ännu.
Men de har däremot räknat ut att städer i varma klimat ger vita tak mest positiv effekt, och det bör vara städer med relativt väl isolerade tak och mycket takyta. New York lär till exempel ligga bra till, där skulle vitmålade tak kanske kunna sänka temperaturen under heta sommardagar med en hel grad.

Och nog skulle det ge en väldig effekt på sysselsättningen när miljontals takmålare anställs. Sen undrar man förstås vad klimateffekterna blir av att framställa de miljardtals liter vit färg som skulle krävas. Vore det inte smartare i så fall att först ta fram en lämplig vit takpapp och vit asfalt som sen successivt kan ersätta den svarta i städerna i ett normalt underhållsprogram (det pågår redan studier om detta i Los Angeles bla)? Eller kanske ska man ge sig på CO2-utsläppen trots allt?

Studien om temperatureffekten av att vitmåla tak i storstäder globalt är accepterad för publicering i tidskriften Geophysical Research Letters senare i vår.

Producent: Johan Bergendorff, johan.bergendorff@sr.se

Senaste nyheter