Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Måla taket vitt och lura solen

https://www.klimatsmart.se/images/news/

USA-presidentens energirådgivare och Nobelpristagaren Steven Chu uppmanar folket att måla taket vitt för klimatets skull. Den vita färgen får solvärmen att studsa, ett utmärkt sätt att spara energi på luftkonditionering, rådde Chu den brittiske prinsen Charles i London nyligen. Måla hustaken vita, trottoarerna ljusa och håll era bilar i svala färger. Det var Steven Chus råd på ett tre dagars klimatseminarium i London i veckan. - Då ändrar ni jordens albedo. Solstrålningen kommer ned men går upp igen och det blir ingen växthuseffekt. Om vi målade alla tak och trottoarer vita skulle det motsvara att vi tog bort 11 miljoner bilar från vägarna. Chus idé har spritts vida omkring men de flesta klimatexperter rynkar förundrade på pannan eftersom tak utgör en försvinnande liten del av världens yta.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Måla taket vitt och lura solen

2009-06-06
USA-presidentens energirådgivare och Nobelpristagaren Steven Chu uppmanar folket att måla taket vitt för klimatets skull. Den vita färgen får solvärmen att studsa, ett utmärkt sätt att spara energi på luftkonditionering, rådde Chu den brittiske prinsen Charles i London nyligen.

Måla hustaken vita, trottoarerna ljusa och håll era bilar i svala färger. Det var Steven Chus råd på ett tre dagars klimatseminarium i London i veckan.

- Då ändrar ni jordens albedo. Solstrålningen kommer ned men går upp igen och det blir ingen växthuseffekt. Om vi målade alla tak och trottoarer vita skulle det motsvara att vi tog bort 11 miljoner bilar från vägarna.

Chus idé har spritts vida omkring men de flesta klimatexperter rynkar förundrade på pannan eftersom tak utgör en försvinnande liten del av världens yta.
Källa: Arena Norden

Senaste nyheter