Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Falu Energi & Vatten visar vägen inom lönsam hållbarhet

https://www.klimatsmart.se/images/news/bengt-gustafsson213x142.jpg

Vilken härlig känsla av att omställningen till ett hållbart energisystem är möjligt, jag fick med mig hem från mitt besök hos Falu Energi & Vatten i förra veckan. Jag träffade deras vd, Bengt Gustafsson, och fjärrvärmechef Bengt Östling. Bengt Östling träffade jag senast i New York när Falu Energi & Vatten vann pris på Global District Energy Award 2013. Men nu fick jag höra om fler utmärkelser och även besök av kungen och en hel grupp ambassadörer till följd av företagets målmedvetna miljöarbete. Det var överväldigande att få höra om alla satsningar de gör. Allt från sopbilar som är laddhybrider, högeffektiv biobaserad kraftvärme, till elbilar. Bland annat har de precis invigt landets första snabbladdningsstation vid ICA Maxi i Falun. Jag fick besöka deras prisbelönta anläggning Västermalmsverket där det eldas med skogsavfall och returträ. Det i sin tur kokar vatten till ånga som sedan blir el. Det som blir kvar efter elproduktionen blir fjärrvärme som värmer Falun. Men det heta vattnet används också för att tillverka kyla, fjärrkyla, och att torka spån som blir pellets. Jag är djupt imponerad av Falu Energi & Vattens framtidstänk och arbete för hållbarhet. De har satsat på att använda sig av sitt kraftvärmeverk hela året, istället för att bara använda det under vinterhalvåret. De vill ännu mer och planerar för att bygga data/serverhallar i närheten som de kan återvinna överskottsvärmen från. De vill utöka sin förnybara elproduktion för att stärka sin miljöprofil ytterligare, bland annat genom att utnyttja gammal kontaminerad gruvmark för att placera solpaneler på. Hur smart som helst. Här kan du se en film om deras energisystem. Företaget har även tänkt framåt och satsat på att bygga ihop sitt fjärrvärmenät med Borlänges nät. Det finns nu en 18 km lång ledning, vilket tydligen gör Falun/Borlänge till det femte största nätet i Sverige! När allt är klart kan de utnyttja att det finns avfall och industriell spillvärme i Borlänge och biokraftvärme i Falun. Falu Energi & Vatten har verkligen gjort allt som enligt Svensk Fjärrvärmes analyser skapar en hållbar framtid. Och de har gjort det med lönsamhet i fokus hela tiden, vilket är imponerande. Jag fick också med mig en viktig beskrivning av hur effektivt och miljövänligt deras system är, som jag misstänker att jag kommer att berätta vidare om för fler: En familj som bor i Falun i en lägenhet med fjärrvärme och kör runt 700 mil i elbil använder tillsammans energi under ett år som motsvarar endast 6 stycken tallar! Falu Energi & Vatten har gjort en fantastisk resa mot hållbarhet och på köpet har de fått bättre lönsamhet. Jag tycker att de är riktiga förebilder för hela vår bransch. / Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Falu Energi & Vatten visar vägen inom lönsam hållbarhet

2013-12-10
Vilken härlig känsla av att omställningen till ett hållbart energisystem är möjligt, jag fick med mig hem från mitt besök hos Falu Energi & Vatten i förra veckan.

Jag träffade deras vd, Bengt Gustafsson, och fjärrvärmechef Bengt Östling. Bengt Östling träffade jag senast i New York när Falu Energi & Vatten vann pris på Global District Energy Award 2013. Men nu fick jag höra om fler utmärkelser och även besök av kungen och en hel grupp ambassadörer till följd av företagets målmedvetna miljöarbete. Det var överväldigande att få höra om alla satsningar de gör. Allt från sopbilar som är laddhybrider, högeffektiv biobaserad kraftvärme, till elbilar. Bland annat har de precis invigt landets första snabbladdningsstation vid ICA Maxi i Falun.

Jag fick besöka deras prisbelönta anläggning Västermalmsverket där det eldas med skogsavfall och returträ. Det i sin tur kokar vatten till ånga som sedan blir el. Det som blir kvar efter elproduktionen blir fjärrvärme som värmer Falun. Men det heta vattnet används också för att tillverka kyla, fjärrkyla, och att torka spån som blir pellets.

Jag är djupt imponerad av Falu Energi & Vattens framtidstänk och arbete för hållbarhet. De har satsat på att använda sig av sitt kraftvärmeverk hela året, istället för att bara använda det under vinterhalvåret. De vill ännu mer och planerar för att bygga data/serverhallar i närheten som de kan återvinna överskottsvärmen från. De vill utöka sin förnybara elproduktion för att stärka sin miljöprofil ytterligare, bland annat genom att utnyttja gammal kontaminerad gruvmark för att placera solpaneler på. Hur smart som helst. Här kan du se en film om deras energisystem.

Företaget har även tänkt framåt och satsat på att bygga ihop sitt fjärrvärmenät med Borlänges nät. Det finns nu en 18 km lång ledning, vilket tydligen gör Falun/Borlänge till det femte största nätet i Sverige! När allt är klart kan de utnyttja att det finns avfall och industriell spillvärme i Borlänge och biokraftvärme i Falun.

Falu Energi & Vatten har verkligen gjort allt som enligt Svensk Fjärrvärmes analyser skapar en hållbar framtid. Och de har gjort det med lönsamhet i fokus hela tiden, vilket är imponerande.
Jag fick också med mig en viktig beskrivning av hur effektivt och miljövänligt deras system är, som jag misstänker att jag kommer att berätta vidare om för fler:

En familj som bor i Falun i en lägenhet med fjärrvärme och kör runt 700 mil i elbil använder tillsammans energi under ett år som motsvarar endast 6 stycken tallar!

Falu Energi & Vatten har gjort en fantastisk resa mot hållbarhet och på köpet har de fått bättre lönsamhet. Jag tycker att de är riktiga förebilder för hela vår bransch.

/ Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme

Senaste nyheter