Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fabian är Årets Ekokock

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-fabian250x166.jpg

19-åriga Fabian Olli Johansson är Årets Ekokock. För andra året i rad tar en kock från KRAV-certifierade restaurangen Lilla Bjers hem segern. Fyra meriterade kockar gjorde upp om titeln Årets Ekokock 2015 på fredagen i Växjö under evenemanget MAT2015. 19-åriga Fabian Olli Johanssons rätt stack ut eftersom han hade mest fokus på huvudråvaran blomkål. Juryns motivering löd: ”En fräsch, naturlig restaurangrätt där blomkålen har fått lysa genom enkel tillagning på ett lekfullt sätt.” – Jag har valt att köra fullt ut på blomkålen och tagit vara på allt, från stjälk till buketter och blast. Jag har använt den kreativt och försökt framhäva blomkålens smak och olika texturer, säger Fabian Olli Johansson som bland annat serverade öl- och majspanerade blomkålsbuketter. Fabian Olli Johansson vann köksknivar från J.A. Sundqvist och blir KRAVs profilkock under det kommande året. – Jag tog studenten nu i våras och det här betyder att det öppnas dörrar på många olika ställen för mig, säger en glad Fabian Olli Johansson. Det är andra året som tävlingen anordnas av föreningen Ekokockar på uppdrag av KRAV. Tävlingsledaren Ulrika Brydling är imponerad av årets startfält. – Tävlingen har tagit ett jättekliv, det var en otroligt hög nivå på alla fyra bidragen. Alla har tränat, fokuserat för att vinna det här, säger hon. Johan Cejie, försäljningschef på KRAV, tycker även han att den ekologiska gastronomin har lyfts ett snäpp genom årets tävling. – Det var ännu mer fantasi och kreativitet i år. Jag kan också konstatera att Lilla Bjers regerar ekogastronomin just nu. De vann Årets hållbara gastronomi på White Guide och nu vinner de även Årets Ekokock, säger Johan Cejie. 2014 års vinnare, Luqaz Ottosson, kommer även han från Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland. Krogen är KRAV-certifierad med tre KRAV-märken, högsta nivån.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fabian är Årets Ekokock

2015-09-17
Fabian Olli Johansson, Årets Ekokock 2015
19-åriga Fabian Olli Johansson är Årets Ekokock. För andra året i rad tar en kock från KRAV-certifierade restaurangen Lilla Bjers hem segern.

Fyra meriterade kockar gjorde upp om titeln Årets Ekokock 2015 på fredagen i Växjö under evenemanget MAT2015. 19-åriga Fabian Olli Johanssons rätt stack ut eftersom han hade mest fokus på huvudråvaran blomkål.

Juryns motivering löd: ”En fräsch, naturlig restaurangrätt där blomkålen har fått lysa genom enkel tillagning på ett lekfullt sätt.”

– Jag har valt att köra fullt ut på blomkålen och tagit vara på allt, från stjälk till buketter och blast. Jag har använt den kreativt och försökt framhäva blomkålens smak och olika texturer, säger Fabian Olli Johansson som bland annat serverade öl- och majspanerade blomkålsbuketter.

Fabian Olli Johansson vann köksknivar från J.A. Sundqvist och blir KRAVs profilkock under det kommande året.

– Jag tog studenten nu i våras och det här betyder att det öppnas dörrar på många olika ställen för mig, säger en glad Fabian Olli Johansson.

Det är andra året som tävlingen anordnas av föreningen Ekokockar på uppdrag av KRAV. Tävlingsledaren Ulrika Brydling är imponerad av årets startfält.

– Tävlingen har tagit ett jättekliv, det var en otroligt hög nivå på alla fyra bidragen. Alla har tränat, fokuserat för att vinna det här, säger hon.

Johan Cejie, försäljningschef på KRAV, tycker även han att den ekologiska gastronomin har lyfts ett snäpp genom årets tävling.

– Det var ännu mer fantasi och kreativitet i år. Jag kan också konstatera att Lilla Bjers regerar ekogastronomin just nu. De vann Årets hållbara gastronomi på White Guide och nu vinner de även Årets Ekokock, säger Johan Cejie.

2014 års vinnare, Luqaz Ottosson, kommer även han från Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland. Krogen är KRAV-certifierad med tre KRAV-märken, högsta nivån.
Källa: KRAV

Senaste nyheter