Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

eze System inleder samarbete med ABB

https://www.klimatsmart.se/images/news/ezethermostat200x150a.png

eze System har inlett ett samarbete med ABB för att göra mätvärden från ABB’s elmätare tillgängliga via Internet. Internetbaserade elmätare ökar möjligheten att följa, analysera och visualisera energianvändning för användare vilket är en viktig förutsättning för att kunna arbeta med energieffektivisering. eze lösning finns idag installerat på ett 20-tal företag i Sverige. Bland annat hos IBM, Axfood, Vattenfall och på Europaskolan Gymnasium i Strängnäs. Här mäts energianvändningen i hela eller delar av byggnader och visualiseras på skärmar i gemensamma utrymmen. - Vår strävan har hela tiden varit att göra energimätning så enkelt och tillgängligt som möjligt säger Niklas Zandelin, VD för eze System Europe. Den information och data som vi samlar in skall kunna nå användaren i vilken kanal som helst, i en webbläsare, ett SMS, ett mail eller via till exempel Google Power Meter. I samband med att ABB under hösten 2010 lanserade en ny kommunikationsmodul för sina elmätare påbörjades eze System ett samarbete med ABB för att göra energidata från elmätarna lätt tillgängligt via Internet. - Vi ser en allt ökande efterfrågan på lösningar för att enkelt skapa tillgång till mätvärden från våra elmätare, säger Mats Karlberg, Produktchef, ABB. eze erbjuder en effektiv internetbaserad lösning. Behoven finns inom en mängd olika områden, allt från butikskedjor och industrifastigheter till enskilda fastigheter eller större fastighetsbestånd. eze kopplas enkelt in mot ABB elmätare via Modbus. All data från mätaren är därmed tillgängligt via Internet i ezecontrol – ett webbaserat gränssnitt för loggning och analys. I systemet finns även möjligheten att enkelt ställa in larm eller konfigurera automatiska rapporter. - Det var framför allt enkelheten och flexibiliteten i eze lösning som gjorde det intressant säger Mats Karlberg. Det måste vara enkelt och kostnadseffektivt att installera och använda lösningen." På Europaskolan, där lösningen finns, har man redan börjat se effekten av energimätningen. Utrustning och belysning som inte används släcks i högre grad vilket medfört en besparing på närmare 10 procent. Mätning och analys ligger även till grund för att börja justera värme, kyla och ventilation på ett effektivt sätt. - Innan vi började mäta och visualisera energianvändningen kunde vi bara göra grova uppskattningar av vad som drog vad och hur vi skulle kunna minska energianvändningen säger Thomas Axelsson, VD och rektor för Europaskolan. Nu har vi en klar bild över hur det ser ut, vilka resultat vi får av olika åtgärder och framförallt möjligheten att jobba aktivt mot våra mål avslutar Thomas Axelsson." För ytterligare information, kontakta: Niklas Zandelin, eze System, 070-542 27 35, niklas.zandelin@ezesys.com Mats Karlberg, ABB, 0155-29 52 09, mats.karlberg@se.abb.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

eze System inleder samarbete med ABB

2011-03-04
eze System har inlett ett samarbete med ABB för att göra mätvärden från ABB’s elmätare tillgängliga via Internet. Internetbaserade elmätare ökar möjligheten att följa, analysera och visualisera energianvändning för användare vilket är en viktig förutsättning för att kunna arbeta med energieffektivisering.

eze lösning finns idag installerat på ett 20-tal företag i Sverige. Bland annat hos IBM, Axfood, Vattenfall och på Europaskolan Gymnasium i Strängnäs. Här mäts energianvändningen i hela eller delar av byggnader och visualiseras på skärmar i gemensamma utrymmen.

- Vår strävan har hela tiden varit att göra energimätning så enkelt och tillgängligt som möjligt säger Niklas Zandelin, VD för eze System Europe. Den information och data som vi samlar in skall kunna nå användaren i vilken kanal som helst, i en webbläsare, ett SMS, ett mail eller via till exempel Google Power Meter.

I samband med att ABB under hösten 2010 lanserade en ny kommunikationsmodul för sina elmätare påbörjades eze System ett samarbete med ABB för att göra energidata från elmätarna lätt tillgängligt via Internet.

- Vi ser en allt ökande efterfrågan på lösningar för att enkelt skapa tillgång till mätvärden från våra elmätare, säger Mats Karlberg, Produktchef, ABB. eze erbjuder en effektiv internetbaserad lösning. Behoven finns inom en mängd olika områden, allt från butikskedjor och industrifastigheter till enskilda fastigheter eller större fastighetsbestånd.

eze kopplas enkelt in mot ABB elmätare via Modbus. All data från mätaren är därmed tillgängligt via Internet i ezecontrol – ett webbaserat gränssnitt för loggning och analys. I systemet finns även möjligheten att enkelt ställa in larm eller konfigurera automatiska rapporter.

- Det var framför allt enkelheten och flexibiliteten i eze lösning som gjorde det intressant säger Mats Karlberg. Det måste vara enkelt och kostnadseffektivt att installera och använda lösningen."

På Europaskolan, där lösningen finns, har man redan börjat se effekten av energimätningen. Utrustning och belysning som inte används släcks i högre grad vilket medfört en besparing på närmare 10 procent. Mätning och analys ligger även till grund för att börja justera värme, kyla och ventilation på ett effektivt sätt.

- Innan vi började mäta och visualisera energianvändningen kunde vi bara göra grova uppskattningar av vad som drog vad och hur vi skulle kunna minska energianvändningen säger Thomas Axelsson, VD och rektor för Europaskolan. Nu har vi en klar bild över hur det ser ut, vilka resultat vi får av olika åtgärder och framförallt möjligheten att jobba aktivt mot våra mål avslutar Thomas Axelsson."

För ytterligare information, kontakta:
Niklas Zandelin, eze System, 070-542 27 35, niklas.zandelin@ezesys.com
Mats Karlberg, ABB, 0155-29 52 09, mats.karlberg@se.abb.com.
Källor: eze System, ABB

Senaste nyheter