Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ett av världens grönaste områden

https://www.klimatsmart.se/images/news/kahrs95x84.jpg

Sedan byggstarten 1995 har runt 200 000 m2 trägolv från småländska Kährs – utvalda bl. a för sina gröna referenser och kvaliteter gällande estetik och funktion - lagts in i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Den tidigare industriella hamnen är i dag en miljömässig förebild och ett av världens mest ekologiskt hållbara stadsdistrikt. När Sjöstaden är fullt utbyggd, år 2018, kommer det finnas 11 500 lägenheter i stadsdelen. Med läge på sydsidan av Stockholms innerstad, var Hammarby Sjöstad ursprungligen öronmärkt för renovering, som en del av ett bud inför Stockholms värdskap för olympiska sommarspelen 2004. Även om budet inte gick igenom, fullföljde Stockholms stad - tillsammans med flera byggföretag som exempelvis Skanska, NCC och PEAB och arkitektkontor som Tengbom, White och AIX - planen att skapa världens mest ekologiskt hållbara stadsdel. Idag tar Sjöstaden emot tusentals nationella och internationella besökare årligen och projektet har inspirerat flera andra hållbara stadsutvecklingsinitiativ, från Kanada till Kina. Hammarby Sjöstad är idag hemvist för ca 20 000 boende, ett antal som kommer att stiga till omkring 26 000 vid full utbyggnad. Utöver strikt miljömässiga byggkoder, miljöeffektiva transportlösningar, ENVAC underjordisk sopsortering och gröna tak, så är projektet utformat så att invånarna kan producera upp till 50 % av sin egen energi genom biogas och solenergi − från avloppsvatten, sorterat brännbart avfall och solceller. Bruce Uhler, Kährs Miljöambassadör, kommenterar "Att få vår produkt föreskriven i ett av världens modernaste och mest miljömässigt genomtänkta byggprojekt, är bevis för att våra kärnvärden, såsom kvalitet, design och miljö, verkligen upplevs och värdesätts av våra kunder”. Kährs golv baseras på en patenterad lamellparkettsteknik och består av flera skikt. Lamellparkettkonstruktionen gör golvet mer jämnt och stabilt än massiva golv, även när temperatur och luftfuktighet varierar mellan årstiderna. Kährs trägolv är också mer miljöekonomiska än massiva trägolv eftersom man använder snabbväxande träslag som furu till mellanskiktet. På så vis går det inte åt lika mycket långsamt växande ädelträ som för massiva golv. Den limfria Woodloc® fogen möjliggör snabb och smidig installation och eliminerar risken för glipor i golvet under hela dess livslängd. Utöver Hammarby Sjöstad arbetar Kährs för närvarande med flera hållbara GBC-, LEED- och BREEAM-projekt inom bostäder, hotell, kontor och detaljhandel i Nord- och Sydamerika, Skandinavien, Mellanöstern och övriga Europa. För mer information, kontakta: Bruce Uhler, 070 253 04 76, bruce.uhler@kahrs.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ett av världens grönaste områden

2011-11-29
Sedan byggstarten 1995 har runt 200 000 m2 trägolv från småländska Kährs – utvalda bl. a för sina gröna referenser och kvaliteter gällande estetik och funktion - lagts in i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Den tidigare industriella hamnen är i dag en miljömässig förebild och ett av världens mest ekologiskt hållbara stadsdistrikt. När Sjöstaden är fullt utbyggd, år 2018, kommer det finnas 11 500 lägenheter i stadsdelen.

Med läge på sydsidan av Stockholms innerstad, var Hammarby Sjöstad ursprungligen öronmärkt för renovering, som en del av ett bud inför Stockholms värdskap för olympiska sommarspelen 2004. Även om budet inte gick igenom, fullföljde Stockholms stad - tillsammans med flera byggföretag som exempelvis Skanska, NCC och PEAB och arkitektkontor som Tengbom, White och AIX - planen att skapa världens mest ekologiskt hållbara stadsdel. Idag tar Sjöstaden emot tusentals nationella och internationella besökare årligen och projektet har inspirerat flera andra hållbara stadsutvecklingsinitiativ, från Kanada till Kina. Hammarby Sjöstad är idag hemvist för ca 20 000 boende, ett antal som kommer att stiga till omkring 26 000 vid full utbyggnad. Utöver strikt miljömässiga byggkoder, miljöeffektiva transportlösningar, ENVAC underjordisk sopsortering och gröna tak, så är projektet utformat så att invånarna kan producera upp till 50 % av sin egen energi genom biogas och solenergi − från avloppsvatten, sorterat brännbart avfall och solceller.

Bruce Uhler, Kährs Miljöambassadör, kommenterar "Att få vår produkt föreskriven i ett av världens modernaste och mest miljömässigt genomtänkta byggprojekt, är bevis för att våra kärnvärden, såsom kvalitet, design och miljö, verkligen upplevs och värdesätts av våra kunder”.

Kährs golv baseras på en patenterad lamellparkettsteknik och består av flera skikt. Lamellparkettkonstruktionen gör golvet mer jämnt och stabilt än massiva golv, även när temperatur och luftfuktighet varierar mellan årstiderna. Kährs trägolv är också mer miljöekonomiska än massiva trägolv eftersom man använder snabbväxande träslag som furu till mellanskiktet. På så vis går det inte åt lika mycket långsamt växande ädelträ som för massiva golv. Den limfria Woodloc® fogen möjliggör snabb och smidig installation och eliminerar risken för glipor i golvet under hela dess livslängd.

Utöver Hammarby Sjöstad arbetar Kährs för närvarande med flera hållbara GBC-, LEED- och BREEAM-projekt inom bostäder, hotell, kontor och detaljhandel i Nord- och Sydamerika, Skandinavien, Mellanöstern och övriga Europa.

För mer information, kontakta:
Bruce Uhler, 070 253 04 76, bruce.uhler@kahrs.com.

Mer information om Hammarby Sjöstad finns på: www.hammarbysjostad.se
Källa: Kährs

Senaste nyheter