Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Schwarzenegger hyllar svensk klimatmärkning av bilbränsle

https://www.klimatsmart.se/images/news/gronabilister-schwarzenegger250x182.jpg

Som miljöminister drev Karolina Skog igenom klimat- och ursprungsmärkning av drivmedel vid pump i Sverige. I samband med R20 Austrian World Summit fick hon tillfälle att berätta om detta initiativ för Arnold Schwarzenegger och en delegation från Kalifornien. De vill nu införa ett liknande system. Den 28 maj hölls klimatkonferensen R20 Austrian World Summit i Wien. Greta Thunberg talade inför Arnold Schwarzenegger, FN:s generalsekreterare António Guterres, Österrikes president Alexander van der Bellen och alla andra deltagare. Hennes tal fick stående ovationer. Dagen därpå hölls ett mindre rundabordssamtal med titeln Pollution: Making the Invisible Visible, arrangerat av USC Schwarzenegger Institute. Problemet hur man ska synliggöra de luftföroreningar som varje år dödar över sju miljoner människor världen över diskuterades ur olika synvinklar. De tidigare Kaliforniska senatorerna Fran Pavley och Kevin de León berättade hur de lyckats driva igenom tuffa miljö- och klimatlagar i Kalifornien. Karolina Skog berättade hur hon som miljöminister drev igenom klimat- och ursprungsmärkning av drivmedel vid pump och laddstation i Sverige. – Jag blev mycket stolt över Sverige när jag läste nyheten att ni ska miljömärka alla bränslepumpar, sade Arnold Schwarzenegger. Hela delegationen från Kalifornien deklarerade att de vill driva igenom ett liknande system i Kalifornien. Karolina Skog medgav att den svenska märkningen inte är perfekt. – Det spelar ingen roll, svarade Arnold Schwarzenegger. Ni har satt in en fot i dörröppningen. Nu vill de engagerade politikerna från Kalifornien hjälpa till att förbättra märkningen och öppna dörren på vid gavel. En miljömärkning vid pump i Kalifornien kommer förmodligen att fokusera mer på luftföroreningar än den svenska märkningen. Storstäder som Los Angeles lider fortfarande av dålig luft, och det var smogen som tvingade Kalifornien att ta itu med sina miljöproblem. Därmed blev de också ett föredöme för världen. – Det gläder oss mycket att en idé från en liten ideell förening som vår kan leda till ny lagstiftning i Sverige som i sin tur inspirerar resten av världen, säger Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister. Vi bistår gärna Kalifornien och alla andra som vill följa det svenska exemplet med våra erfarenheter.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Schwarzenegger hyllar svensk klimatmärkning av bilbränsle

2019-06-03
Arnold Schwarzenegger och Karolina Skog
Som miljöminister drev Karolina Skog igenom klimat- och ursprungsmärkning av drivmedel vid pump i Sverige. I samband med R20 Austrian World Summit fick hon tillfälle att berätta om detta initiativ för Arnold Schwarzenegger och en delegation från Kalifornien. De vill nu införa ett liknande system.

Den 28 maj hölls klimatkonferensen R20 Austrian World Summit i Wien. Greta Thunberg talade inför Arnold Schwarzenegger, FN:s generalsekreterare António Guterres, Österrikes president Alexander van der Bellen och alla andra deltagare. Hennes tal fick stående ovationer.

Dagen därpå hölls ett mindre rundabordssamtal med titeln Pollution: Making the Invisible Visible, arrangerat av USC Schwarzenegger Institute. Problemet hur man ska synliggöra de luftföroreningar som varje år dödar över sju miljoner människor världen över diskuterades ur olika synvinklar. De tidigare Kaliforniska senatorerna Fran Pavley och Kevin de León berättade hur de lyckats driva igenom tuffa miljö- och klimatlagar i Kalifornien. Karolina Skog berättade hur hon som miljöminister drev igenom klimat- och ursprungsmärkning av drivmedel vid pump och laddstation i Sverige.

– Jag blev mycket stolt över Sverige när jag läste nyheten att ni ska miljömärka alla bränslepumpar, sade Arnold Schwarzenegger.

Hela delegationen från Kalifornien deklarerade att de vill driva igenom ett liknande system i Kalifornien. Karolina Skog medgav att den svenska märkningen inte är perfekt.

– Det spelar ingen roll, svarade Arnold Schwarzenegger. Ni har satt in en fot i dörröppningen.

Nu vill de engagerade politikerna från Kalifornien hjälpa till att förbättra märkningen och öppna dörren på vid gavel. En miljömärkning vid pump i Kalifornien kommer förmodligen att fokusera mer på luftföroreningar än den svenska märkningen. Storstäder som Los Angeles lider fortfarande av dålig luft, och det var smogen som tvingade Kalifornien att ta itu med sina miljöproblem. Därmed blev de också ett föredöme för världen.

– Det gläder oss mycket att en idé från en liten ideell förening som vår kan leda till ny lagstiftning i Sverige som i sin tur inspirerar resten av världen, säger Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister. Vi bistår gärna Kalifornien och alla andra som vill följa det svenska exemplet med våra erfarenheter.
Foto: Alfred Andersson, Gröna Bilister

Senaste nyheter