Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Eskilstuna Energi och Miljö skapar en Kretsloppspark

https://www.klimatsmart.se/images/news/eem-kretsloppspark250x219.jpg

I måndags togs det första spadtaget för Eskilstunas nya Kretsloppspark. Kretsloppsparken är ett område som dels kommer ha en återbruksgalleria och dels en modern återvinningscentral med avlämningsplats för ting som kan återbrukas. Gallerian ska inhysa verksamheter och organisationer med en tydlig återbruks- eller miljöprofil. Målet är att området ska bli ett centrum för bland annat återbruk och hållbarhet. Juni 2015 beräknas det stå klart. Konceptet "Kretsloppspark" går ut på att inkommande material från återvinningscentralen används till och av gallerians verksamheter. Exempel på material som kan lämnas in är kläder, möbler, verktyg och andra prylar som kan återanvändas. Namnet för platsen är ännu inte bestämt men kallas i skrivande stund för "Kretsloppspark". - Anledningen till att vi bygger en Kretsloppspark är att minska avfallet och öka återbrukandet. Ett av målen för Kretsloppsparken är att det ska bli ett centrum för kunskap, medvetenhet och förståelse inom återbruk, kretsloppstänkande och hållbarhet, säger Mikael Johansson från Eskilstuna Energi och Miljö och är en av projektledarna för Kretsloppsparken. Vi vill skapa en attraktiv och levande handel med återvunna material samt utveckla aktiviteter kopplat till den lokala handeln och de lokala föreningarna. I själva galleriadelen kommer det finnas verksamheter, organisationer och utbildningar som arbetar med produkter och tjänster som bidrar till en minskad klimatpåverkan. Tanken är att inkommande material från återvinningscentralens avlämningsplats, för ting du vill ska leva vidare, används av gallerians hyresgäster. - Vi strävar efter att få in bland annat hjälporganisationerna i Eskilstuna som hyresgäster. Till exempel Myrornas, Pingstkyrkans second hand och Röda korset. Men också utbildningar i stil med Folkhögskolans Recycling design, fortsätter Mikael. Precis som återvinningscentralen på Lilla Nyby kommer det här att finnas containrar där du slänger olika material men skillnaden blir att du också har möjligheten att lämna ifrån dig saker som du inte längre vill ha men som det inte är något fel på och kan återanvändas. Tingen du lämnar på avlämningsplatsen (istället för att slänga dem i containrar) tas om hand av Kretsloppsparkens hyresgäster så att de kan återanvändas och få ett längre liv och bidra till att minska avfallsmängderna. Tillsammans gör vi Eskilstuna grönare och skapar bättre förutsättningar för ett hållbart samhälle. Kretsloppsparken ligger mittemot Ekeby våtmark, gamla DHL-lagret. Byggandet startar 25 augusti och beräknas vara klart juni 2015. Vid frågor kan du kontakta: - Mikael Johansson, projektledare 070-219 45 15 - Mattias Hellström, centrumledare 070-382 13 79

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Eskilstuna Energi och Miljö skapar en Kretsloppspark

2014-08-28
I måndags togs det första spadtaget för Eskilstunas nya Kretsloppspark.

Kretsloppsparken är ett område som dels kommer ha en återbruksgalleria och dels en modern återvinningscentral med avlämningsplats för ting som kan återbrukas. Gallerian ska inhysa verksamheter och organisationer med en tydlig återbruks- eller miljöprofil. Målet är att området ska bli ett centrum för bland annat återbruk och hållbarhet. Juni 2015 beräknas det stå klart.

Konceptet "Kretsloppspark" går ut på att inkommande material från återvinningscentralen används till och av gallerians verksamheter. Exempel på material som kan lämnas in är kläder, möbler, verktyg och andra prylar som kan återanvändas. Namnet för platsen är ännu inte bestämt men kallas i skrivande stund för "Kretsloppspark".

- Anledningen till att vi bygger en Kretsloppspark är att minska avfallet och öka återbrukandet. Ett av målen för Kretsloppsparken är att det ska bli ett centrum för kunskap, medvetenhet och förståelse inom återbruk, kretsloppstänkande och hållbarhet, säger Mikael Johansson från Eskilstuna Energi och Miljö och är en av projektledarna för Kretsloppsparken. Vi vill skapa en attraktiv och levande handel med återvunna material samt utveckla aktiviteter kopplat till den lokala handeln och de lokala föreningarna.

I själva galleriadelen kommer det finnas verksamheter, organisationer och utbildningar som arbetar med produkter och tjänster som bidrar till en minskad klimatpåverkan. Tanken är att inkommande material från återvinningscentralens avlämningsplats, för ting du vill ska leva vidare, används av gallerians hyresgäster.

- Vi strävar efter att få in bland annat hjälporganisationerna i Eskilstuna som hyresgäster. Till exempel Myrornas, Pingstkyrkans second hand och Röda korset. Men också utbildningar i stil med Folkhögskolans Recycling design, fortsätter Mikael.

Precis som återvinningscentralen på Lilla Nyby kommer det här att finnas containrar där du slänger olika material men skillnaden blir att du också har möjligheten att lämna ifrån dig saker som du inte längre vill ha men som det inte är något fel på och kan återanvändas. Tingen du lämnar på avlämningsplatsen (istället för att slänga dem i containrar) tas om hand av Kretsloppsparkens hyresgäster så att de kan återanvändas och få ett längre liv och bidra till att minska avfallsmängderna. Tillsammans gör vi Eskilstuna grönare och skapar bättre förutsättningar för ett hållbart samhälle.

Kretsloppsparken ligger mittemot Ekeby våtmark, gamla DHL-lagret. Byggandet startar 25 augusti och beräknas vara klart juni 2015.

Vid frågor kan du kontakta:
- Mikael Johansson, projektledare 070-219 45 15
- Mattias Hellström, centrumledare 070-382 13 79

Senaste nyheter