Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Eskilstuna börjar med färgsortering

https://www.klimatsmart.se/images/news/fargsorteralogga250x227.jpg

Eskilstuna Energi och Miljö AB (EEM) tagit ett stort steg in i framtiden kring återvinning och miljö. EEM har kommit igång med ett smartare, enklare och miljövänligare sätt att sortera sina sopor och har precis börjat med Färgsortering. EEM är först i hela EU med detta! Det här är en stor miljösatsning och den 18 mars invigs Färgsorteringsanläggningen på Lilla Nyby i Eskilstuna. Eskilstunas villaägare har nu möjlighet att Färgsortera. Färgsortering handlar om att sortera ut sina sopor i sex olika fraktioner. Nu har ca 15 000 villor och småhus i Eskilstuna möjligheten att färgsortera, och till våren kommer även sommarstugorna få chansen. De flesta villaägarna färgsorterar idag, och gör det fantastiskt bra. Detta gör det mer ekonomiskt, miljövänligare och enklare för hushållen. Det här är ett helt nytt sätt att sortera sopor och resulterar i minskade koldioxidutsläpp och ökad produktion av biogas, värme och energi. Det smarta med färgsorteringen är de färgade påsarna. Det är fem olikfärgade påsar, som levereras av EEM (den sjätte påsen håller man med själv). Villa- och småhusägarna sorterar mat och förpackningar i de olika färgade påsar som sedan slängs i den egna soptunnan. Dessa påsar sorteras sedan i Färgsorteringsanläggningen på Lilla Nyby. Maskinen som ska göra själva sorteringen av de färgade påsarna är levererad av OptiBag. Systemet kallas för Optisk Sortering och det innebär att kameror läser av färgen på påsarna, för att sedan slänga dem i rätt fack. Maskinen finns på några andra platser i Sverige men här i Eskilstuna är vi först med att sortera 6 olika färger och maskinen klarar det med bravur. För mer information, kontakta: Mikael Johansson, Projekt och utredning Återvinning, 070-2194515, Mikael.Johansson@eem.se Cecilia Bäck, 073-950 41 48, Cecilia.back@eem.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Eskilstuna börjar med färgsortering

2011-03-17
Eskilstuna Energi och Miljö AB (EEM) tagit ett stort steg in i framtiden kring återvinning och miljö. EEM har kommit igång med ett smartare, enklare och miljövänligare sätt att sortera sina sopor och har precis börjat med Färgsortering. EEM är först i hela EU med detta! Det här är en stor miljösatsning och den 18 mars invigs Färgsorteringsanläggningen på Lilla Nyby i Eskilstuna.

Eskilstunas villaägare har nu möjlighet att Färgsortera. Färgsortering handlar om att sortera ut sina sopor i sex olika fraktioner. Nu har ca 15 000 villor och småhus i Eskilstuna möjligheten att färgsortera, och till våren kommer även sommarstugorna få chansen. De flesta villaägarna färgsorterar idag, och gör det fantastiskt bra. Detta gör det mer ekonomiskt, miljövänligare och enklare för hushållen.

Det här är ett helt nytt sätt att sortera sopor och resulterar i minskade koldioxidutsläpp och ökad produktion av biogas, värme och energi.

Det smarta med färgsorteringen är de färgade påsarna. Det är fem olikfärgade påsar, som levereras av EEM (den sjätte påsen håller man med själv). Villa- och småhusägarna sorterar mat och förpackningar i de olika färgade påsar som sedan slängs i den egna soptunnan. Dessa påsar sorteras sedan i Färgsorteringsanläggningen på Lilla Nyby.

Maskinen som ska göra själva sorteringen av de färgade påsarna är levererad av OptiBag. Systemet kallas för Optisk Sortering och det innebär att kameror läser av färgen på påsarna, för att sedan slänga dem i rätt fack. Maskinen finns på några andra platser i Sverige men här i Eskilstuna är vi först med att sortera 6 olika färger och maskinen klarar det med bravur.

För mer information, kontakta:
Mikael Johansson, Projekt och utredning Återvinning, 070-2194515, Mikael.Johansson@eem.se
Cecilia Bäck, 073-950 41 48, Cecilia.back@eem.se.

Senaste nyheter