Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Epd-samarbete med tysk byggindustri

https://www.klimatsmart.se/images/news/dip250x167.jpg

Miljöstyrningsrådet och den tyska organisationen IBU (Institut Bauen und Umwelt e.V.) har inlett ett samarbete avseende sina system för miljövarudeklarationer (EPD) för byggprodukter. Miljöstyrningsrådet kontaktades av IBU – en oberoende tysk organisation med medlemmar från ett 100-tal olika branschorganisationer inom byggsektorn – med anledning av nya regler om miljöinformation för byggprodukter, och ett samarbete inleddes. ”Detta samarbete, där vi erkänner varandras system för miljövarudeklarationer inom byggområdet, är nu klart. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda denna breddade service till våra kunder”, säger Sven-Olof Ryding, vd på Miljöstyrningsrådet. Samarbetet fick sin början i de nya regler som snart kommer att gälla för CE-märkning av byggprodukter. Det kommer inom kort att vara obligatoriskt för produkter att, inom ramen för harmoniserade EU-standarder, vara CE-märkta för att kunna säljas inom EU. Viss information, exempelvis om miljöprestanda och hållbar resursanvändning, kan komma att krävas för CE-märkning. Enligt en ny förordning om harmonisering av marknadsföring av byggprodukter (EU No 305/2011) bör EPD användas för att uppfylla dessa båda aspekter. EPD:er möjliggör att information om miljö- och klimatprestanda för produkter inom samma produktområden kan jämföras. EU-kommissionen har, som stöd till detta, nyligen publicerat en EU-standard om produktkategoriregler (PCR) för EPD inom byggindustrin, EN 15804. ”EPD:er inom byggsektorn kommer att bli allt viktigare eftersom CE-märkningen kräver neutral och jämförbar information om byggprodukters miljö- och klimatprestanda ”, säger Joakim Thornéus, ansvarig för det internationella EPD®-systemet, som Miljöstyrningsrådet utvecklat och ansvarar för sedan 15 år tillbaka. För närvarande finns EPD:er registrerade från fler än 100 organisationer i 18 länder runt om i världen i det internationella EPD®-systemet . Dessa omfattar de flesta större produktgrupper – inklusive byggprodukter. IBU har varit drivande i frågor om EPD på byggprodukter och bland annat lett arbetet med framtagandet av EU-standarden EN 15804. IBU:s verksamhet är helt inriktat på att erbjuda sina medlemmar hjälp med att ta fram och registrera EPD:er för byggprodukter i enlighet med de nya EU-reglerna. Syftet är att öppna och öka försäljningen av tyska byggprodukter på den europeiska marknaden. För intresserade leverantörer inom byggindustrin erbjuder Miljöstyrningsrådet och IBU nu att kostnadseffektivt ta fram och officiellt registrera samt öppet marknadsföra EPD:er för byggprodukter på en global marknad. EPD:erna kommer att bära båda organisationernas logotyper för att säkerställa internationellt erkännande, transparens och kvalitet. För mer information, kontakta: Joakim Thornéus, ansvarig för det internationella EPD®-systemet, joakim@environdec.com, 08-5010 55 52 Sven-Olof Ryding, vd på Miljöstyrningsrådet, sven-olof@msr.se, 08-700 66 91.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Epd-samarbete med tysk byggindustri

2013-01-24
Miljöstyrningsrådet och den tyska organisationen IBU (Institut Bauen und Umwelt e.V.) har inlett ett samarbete avseende sina system för miljövarudeklarationer (EPD) för byggprodukter.

Miljöstyrningsrådet kontaktades av IBU – en oberoende tysk organisation med medlemmar från ett 100-tal olika branschorganisationer inom byggsektorn – med anledning av nya regler om miljöinformation för byggprodukter, och ett samarbete inleddes.

”Detta samarbete, där vi erkänner varandras system för miljövarudeklarationer inom byggområdet, är nu klart. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda denna breddade service till våra kunder”, säger Sven-Olof Ryding, vd på Miljöstyrningsrådet.

Samarbetet fick sin början i de nya regler som snart kommer att gälla för CE-märkning av byggprodukter. Det kommer inom kort att vara obligatoriskt för produkter att, inom ramen för harmoniserade EU-standarder, vara CE-märkta för att kunna säljas inom EU. Viss information, exempelvis om miljöprestanda och hållbar resursanvändning, kan komma att krävas för CE-märkning. Enligt en ny förordning om harmonisering av marknadsföring av byggprodukter (EU No 305/2011) bör EPD användas för att uppfylla dessa båda aspekter.

EPD:er möjliggör att information om miljö- och klimatprestanda för produkter inom samma produktområden kan jämföras. EU-kommissionen har, som stöd till detta, nyligen publicerat en EU-standard om produktkategoriregler (PCR) för EPD inom byggindustrin, EN 15804.

”EPD:er inom byggsektorn kommer att bli allt viktigare eftersom CE-märkningen kräver neutral och jämförbar information om byggprodukters miljö- och klimatprestanda ”, säger Joakim Thornéus, ansvarig för det internationella EPD®-systemet, som Miljöstyrningsrådet utvecklat och ansvarar för sedan 15 år tillbaka.

För närvarande finns EPD:er registrerade från fler än 100 organisationer i 18 länder runt om i världen i det internationella EPD®-systemet . Dessa omfattar de flesta större produktgrupper – inklusive byggprodukter.

IBU har varit drivande i frågor om EPD på byggprodukter och bland annat lett arbetet med framtagandet av EU-standarden EN 15804. IBU:s verksamhet är helt inriktat på att erbjuda sina medlemmar hjälp med att ta fram och registrera EPD:er för byggprodukter i enlighet med de nya EU-reglerna. Syftet är att öppna och öka försäljningen av tyska byggprodukter på den europeiska marknaden.

För intresserade leverantörer inom byggindustrin erbjuder Miljöstyrningsrådet och IBU nu att kostnadseffektivt ta fram och officiellt registrera samt öppet marknadsföra EPD:er för byggprodukter på en global marknad. EPD:erna kommer att bära båda organisationernas logotyper för att säkerställa internationellt erkännande, transparens och kvalitet.

För mer information, kontakta:
Joakim Thornéus, ansvarig för det internationella EPD®-systemet, joakim@environdec.com, 08-5010 55 52
Sven-Olof Ryding, vd på Miljöstyrningsrådet, sven-olof@msr.se, 08-700 66 91.

Senaste nyheter