Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energirepresentant saknas i Sweden Green Building Council

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme-ulrika-jardfelt147x220.jpg

Härom veckan hade Sweden Green Building Council sin årsstämma. Vi hade arbetat hårt för att någon från energibranschen skulle att bli nominerad till deras styrelse men så blev det dessvärre inte i år heller. För er som inte känner till Sweden Green Building Council är det en förening som har hand om miljöcertifieringssystemen inom den svenska bygg - och fastighetssektorn. Det är en ideell förening som ägs av sina medlemmar, öppen för alla företag och organisationer inom den svenska bygg- och fastighetssektorn. Föreningen grundades 2009 av tretton svenska företag, Akademiska hus, DTZ, Fastighetsägarna Sverige, Husvärden, IVL, NCC, Malmö Stad, SEB, Skanska, Stockholm Stad, Sweco, Vasakronan och White. När man miljöcertifierar byggnader är energi en viktig komponent, och sett över en byggnads livslängd har energianvändningen stor påverkan på en byggnads totala miljöpåverkan. Sedan flera år finns  det ett systemfel i hur SGBC hanterar av fjärrvärme och fjärrkyla, bland annat i de excelfiler fastighetsägarna hämtar från föreningens hemsida för att göra sina miljövärderingar. Vi har jobbat hårt för att listorna ska innehålla rättvisande information men det har visat sig svårt. Jag kan bara anta att det beror på bristande intresse. Det är trist att fastighetsbranschen inte bryr sig om att de använder fel värden, men det är svårt att påverka en förening utifrån.I flera år har vi försökt att nominera någon från energibranschen till SGBC:s styrelse och till olika arbetsgruppen. Nu är SGBC:s Årsmötet 2014 avklarat och vi kan bara konstatera även under detta verksamhetsår får föreningen en styrelse utan energianknytning. Det är olyckligt men nu återstår är bara att än en gång kavla upp ärmarna och fortsätta spotta på stenen för att få dessa viktiga system att bli rättvisande. 

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energirepresentant saknas i Sweden Green Building Council

2014-05-20
Ulrika Jardfeldt, VD Svensk Fjärrvärme
Härom veckan hade Sweden Green Building Council sin årsstämma. Vi hade arbetat hårt för att någon från energibranschen skulle att bli nominerad till deras styrelse men så blev det dessvärre inte i år heller. För er som inte känner till Sweden Green Building Council är det en förening som har hand om miljöcertifieringssystemen inom den svenska bygg - och fastighetssektorn. Det är en ideell förening som ägs av sina medlemmar, öppen för alla företag och organisationer inom den svenska bygg- och fastighetssektorn. Föreningen grundades 2009 av tretton svenska företag, Akademiska hus, DTZ, Fastighetsägarna Sverige, Husvärden, IVL, NCC, Malmö Stad, SEB, Skanska, Stockholm Stad, Sweco, Vasakronan och White.

När man miljöcertifierar byggnader är energi en viktig komponent, och sett över en byggnads livslängd har energianvändningen stor påverkan på en byggnads totala miljöpåverkan. Sedan flera år finns  det ett systemfel i hur SGBC hanterar av fjärrvärme och fjärrkyla, bland annat i de excelfiler fastighetsägarna hämtar från föreningens hemsida för att göra sina miljövärderingar. Vi har jobbat hårt för att listorna ska innehålla rättvisande information men det har visat sig svårt. Jag kan bara anta att det beror på bristande intresse.

Det är trist att fastighetsbranschen inte bryr sig om att de använder fel värden, men det är svårt att påverka en förening utifrån.I flera år har vi försökt att nominera någon från energibranschen till SGBC:s styrelse och till olika arbetsgruppen.

Nu är SGBC:s Årsmötet 2014 avklarat och vi kan bara konstatera även under detta verksamhetsår får föreningen en styrelse utan energianknytning. Det är olyckligt men nu återstår är bara att än en gång kavla upp ärmarna och fortsätta spotta på stenen för att få dessa viktiga system att bli rättvisande. 

Senaste nyheter