Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energipolitik hotas av myndighetsbeslut

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96.jpg

Skatteverkets omtolkning av fastighetstaxeringslagen, efter 25 år, innebär kraftigt höjda kostnader för effektiv kraftvärmeproduktion. Om inget görs, riskeras delar av landets mest effektiva energiproduktion, skriver Ulrika Jardfelt tillsammans med vd:arna för Avfall Sverige, Energigas Sverige, Svebio och Svensk Energi, på UNT Debatt. De fem organisationerna skriver bland annat: I Sverige finns mer än 100 kraftvärmeverk. Genom att värme och el produceras samtidigt används bränslet, som biobränsle, avfall och gas, mer effektivt. Elproduktionen i fjärrvärmen står i dag för mer förnybar el än till exempel vindkraften, oavsett väder. Branschen har också planer på en fortsatt omfattande utbyggnad de kommande åren. Utbyggnaden hotas nu av Skatteverket nya tolkning av den lagstiftning som funnits sedan 1979. Den nya tolkningen kommer att öka branschens samlade fastighetsskatt med mer än 200 miljoner kronor – per år. Det är en fem- till tiodubbling av fastighetsskatteuttaget jämfört med i dag. Vi och de organisationer vi företräder – en stor del av energi-Sverige – begär nu att finansminister Anders Borg agerar för att komma till rätta med Skatteverkets underliga tolkning av lagen. Regeringen bör föreslå att lagen ändras så att det blir tydligt att endast elproduktionen i kraftvärmeverket ska beskattas. Då kan den resurseffektiva kraftvärmeproduktionen fortsätta att växa och energiminister Anna-Karin Hatts uttalade mål med energipolitiken nås. Läs hela artikeln via länken till höger på vår hemsida.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energipolitik hotas av myndighetsbeslut

2012-05-23
Skatteverkets omtolkning av fastighetstaxeringslagen, efter 25 år, innebär kraftigt höjda kostnader för effektiv kraftvärmeproduktion. Om inget görs, riskeras delar av landets mest effektiva energiproduktion, skriver Ulrika Jardfelt tillsammans med vd:arna för Avfall Sverige, Energigas Sverige, Svebio och Svensk Energi, på UNT Debatt.

De fem organisationerna skriver bland annat:
I Sverige finns mer än 100 kraftvärmeverk. Genom att värme och el produceras samtidigt används bränslet, som biobränsle, avfall och gas, mer effektivt. Elproduktionen i fjärrvärmen står i dag för mer förnybar el än till exempel vindkraften, oavsett väder. Branschen har också planer på en fortsatt omfattande utbyggnad de kommande åren. Utbyggnaden hotas nu av Skatteverket nya tolkning av den lagstiftning som funnits sedan 1979.

Den nya tolkningen kommer att öka branschens samlade fastighetsskatt med mer än 200 miljoner kronor – per år. Det är en fem- till tiodubbling av fastighetsskatteuttaget jämfört med i dag.

Vi och de organisationer vi företräder – en stor del av energi-Sverige – begär nu att finansminister Anders Borg agerar för att komma till rätta med Skatteverkets underliga tolkning av lagen.

Regeringen bör föreslå att lagen ändras så att det blir tydligt att endast elproduktionen i kraftvärmeverket ska beskattas. Då kan den resurseffektiva kraftvärmeproduktionen fortsätta att växa och energiminister Anna-Karin Hatts uttalade mål med energipolitiken nås.

Läs hela artikeln via länken till höger på vår hemsida.

Senaste nyheter