Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energimyndigheten satsar på energiteknik

https://www.klimatsmart.se/images/news/energimyndlogo_195x50.gif

Energimyndighetens Energiutvecklingsnämnd har beslutat prioritera fem ansökningar utan inbördes rangordning för vidare beredning, inom ramen för de 875 miljoner kronor som regeringen avsatt under en treårsperiod, för demonstration och kommersialisering av ny energiteknik. Det gäller för i första hand demonstrationsanläggningar för andra generationens biodrivmedel och i andra hand demonstration och kommersialisering av annan energiteknik av stor nationell betydelse och omfattande exportpotential, till exempel teknik avseende fordon och elproduktion. De fem ansökningarna är: • Chemrec AB. Projektet avser utvinning av biodrivmedel ur svartlut vid en anläggning i Domsjö, Örnsköldsvik. • Göteborg Energi AB. Projektet innebär att bygga och driva en storskalig anläggning för omvandling av lågkvalitativ skogsråvara till högkvalitativt drivmedel - biometan. • Seabased Industry AB. Projektet avser en vågkraftpark för demonstration med drygt 400 aggregat. • Södra Cell AB. Projektet innebär fullskaledemonstration av LignoBoost-konceptet integrerat vid fabriken i Mörrum. • Volvo Personvagnar AB. Projektet avser att utveckla och demonstrera en flotta elfordon. En sjätte ansökan från Chromogenics Sweden AB gällande en teknik för att kunna variera inflödet av solljus och därigenom minska behovet av luftkonditionering prioriteras inte i nuläget. Tre ansökningar avfördes ur denna process. Energimyndigheten avser att fatta beslut i varje enskilt ärende under hösten så snart beredningsprocessen tillåter detta. Ytterligare information: handläggare Alice Kempe, 016-544 20 92, handläggare Svante Söderholm 016-544 22 40.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energimyndigheten satsar på energiteknik

2009-06-28
Energimyndighetens Energiutvecklingsnämnd har beslutat prioritera fem ansökningar utan inbördes rangordning för vidare beredning, inom ramen för de 875 miljoner kronor som regeringen avsatt under en treårsperiod, för demonstration och kommersialisering av ny energiteknik.

Det gäller för i första hand demonstrationsanläggningar för andra generationens biodrivmedel och i andra hand demonstration och kommersialisering av annan energiteknik av stor nationell betydelse och omfattande exportpotential, till exempel teknik avseende fordon och elproduktion.

De fem ansökningarna är:
• Chemrec AB. Projektet avser utvinning av biodrivmedel ur svartlut vid en anläggning i Domsjö, Örnsköldsvik.

• Göteborg Energi AB. Projektet innebär att bygga och driva en storskalig anläggning för omvandling av lågkvalitativ skogsråvara till högkvalitativt drivmedel - biometan.

• Seabased Industry AB. Projektet avser en vågkraftpark för demonstration med drygt 400 aggregat.

• Södra Cell AB. Projektet innebär fullskaledemonstration av LignoBoost-konceptet integrerat vid fabriken i Mörrum.

• Volvo Personvagnar AB. Projektet avser att utveckla och demonstrera en flotta elfordon.

En sjätte ansökan från Chromogenics Sweden AB gällande en teknik för att kunna variera inflödet av solljus och därigenom minska behovet av luftkonditionering prioriteras inte i nuläget. Tre ansökningar avfördes ur denna process.

Energimyndigheten avser att fatta beslut i varje enskilt ärende under hösten så snart beredningsprocessen tillåter detta.

Ytterligare information: handläggare Alice Kempe, 016-544 20 92, handläggare Svante Söderholm 016-544 22 40.

Senaste nyheter