Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energimyndigheten finansierar NLAB Solar

https://www.klimatsmart.se/images/news/

NLAB Solar har beviljats ett villkorslån på 60 Mkr av Energimyndigheten för att utveckla och demonstrera sin solcellsteknologi för industriellt bruk. Det svenska bolaget har därmed säkrat finansiering för en av världens största produktionsanläggningar Grätzelceller, den tredje generationens solceller. ”Energimyndighetens lån betyder att vi kan storsatsa i Sverige och utveckla industriell produktion av nästa generation billiga och miljövänliga solceller i Stockholm. Med vår unika teknik kan Sverige ta täten på solcellsmarknaden”, säger NLAB Solars VD Giovanni Fili. De solceller NLAB Solar utvecklar är av typen Dye Sensitised Solar Cells (DSC) som också kallas Grätzelceller, efter uppfinnaren professor Michael Grätzel. DSC produceras med enkla teknologier såsom screentryckning och med vanligt förekommande insatsmaterial. Detta medför markant lägre materialkostnader än i traditionella kiselsolceller. NLAB Solar har utvecklat egna patenterade lösningar inom området vilka möjliggör såväl god effektivitet i cellerna som låga totala tillverkningskostnader. Fabriken om 2000 kvm ligger i Stockholm. Den beräknas få en kapacitet på 20 MW per år och tas i drift under 2014. NLAB Solar planerar att anställa ytterligare knappt 25 medarbetare för att utveckla industriella processer och färdiga produkter. I ett första steg inriktar NLAB Solar sitt arbete på produkter för användning i byggnader och konsumentelektronik. Tekniken som används i Grätzelceller bygger på naturlig kemi liknande fotosyntes. På liknande sätt som klorofyll omvandlar solljus till växtenergi, så använder NLAB Solar färgad titandioxid för att omvandla ljus till grön el. Solcellerna fungerar även vid svagare ljus och kan därför användas både inom- och utomhus. Solcellerna, som även kan göras transparenta med olika färger, kan integreras i glasfasader och tak . De genererar el även när det är molnigt eller diffust ljus och är mindre känsliga för värme än andra teknologier. Detta gör produkterna extra intressanta på stora marknader i varma länder, såsom exempelvis i Mellanöstern, stora delar av Asien, Nord- och Sydamerika. För mer information, kontakta: Giovanni Fili, vd NLAB Solar, 0735-300 000, giovanni@nlabsolar.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energimyndigheten finansierar NLAB Solar

2012-12-03
NLAB Solar har beviljats ett villkorslån på 60 Mkr av Energimyndigheten för att utveckla och demonstrera sin solcellsteknologi för industriellt bruk. Det svenska bolaget har därmed säkrat finansiering för en av världens största produktionsanläggningar Grätzelceller, den tredje generationens solceller.

”Energimyndighetens lån betyder att vi kan storsatsa i Sverige och utveckla industriell produktion av nästa generation billiga och miljövänliga solceller i Stockholm. Med vår unika teknik kan Sverige ta täten på solcellsmarknaden”, säger NLAB Solars VD Giovanni Fili.

De solceller NLAB Solar utvecklar är av typen Dye Sensitised Solar Cells (DSC) som också kallas Grätzelceller, efter uppfinnaren professor Michael Grätzel. DSC produceras med enkla teknologier såsom screentryckning och med vanligt förekommande insatsmaterial. Detta medför markant lägre materialkostnader än i traditionella kiselsolceller. NLAB Solar har utvecklat egna patenterade lösningar inom området vilka möjliggör såväl god effektivitet i cellerna som låga totala tillverkningskostnader.

Fabriken om 2000 kvm ligger i Stockholm. Den beräknas få en kapacitet på 20 MW per år och tas i drift under 2014. NLAB Solar planerar att anställa ytterligare knappt 25 medarbetare för att utveckla industriella processer och färdiga produkter. I ett första steg inriktar NLAB Solar sitt arbete på produkter för användning i byggnader och konsumentelektronik.

Tekniken som används i Grätzelceller bygger på naturlig kemi liknande fotosyntes. På liknande sätt som klorofyll omvandlar solljus till växtenergi, så använder NLAB Solar färgad titandioxid för att omvandla ljus till grön el. Solcellerna fungerar även vid svagare ljus och kan därför användas både inom- och utomhus.

Solcellerna, som även kan göras transparenta med olika färger, kan integreras i glasfasader och tak . De genererar el även när det är molnigt eller diffust ljus och är mindre känsliga för värme än andra teknologier. Detta gör produkterna extra intressanta på stora marknader i varma länder, såsom exempelvis i Mellanöstern, stora delar av Asien, Nord- och Sydamerika.

För mer information, kontakta:
Giovanni Fili, vd NLAB Solar, 0735-300 000, giovanni@nlabsolar.com.

Senaste nyheter