Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energikommissionen blir en elkommission

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme-ulrika-jardfelt147x220.jpg

I förra veckan presenterades den nya Energikommissionen och dess uppdrag. Energiminiser Ibrahim Baylan blir ordförande och alla riksdagens partier ska vara med i arbetet. Departementsrådet Bo Diczfalusy är utsedd huvudsekreterare och uppdraget ska redovisas senast den 1 januari 2017. Regeringen har pekat ut den framtida elförsörjningen som särskilt viktig att diskutera, vilket nog de flesta kan instämma i. De tydliga avgränsningarna i uppdraget pekar väl på att det snarast blir en elkommission, inte en energikommission, något som fler än vi i fjärrvärmebranschen har uttryckt besvikelse över. Jag hoppas dock att utredningen tar fasta på den aviserade utgångspunkten i en helhetssyn på energisystemet. Uppdraget kommer att bedrivas i tre faser, en kunskapsinsamlande fas, en analyserande fas, och en förhandlande fas varav egentligen bara den första och undersökande fasen kommer att handla om värme och de andra faserna om el. I fas två siktar man på att föreslå nya styrmedel. Att man tydligt pekar ut att el ska vara i fokus i den fasen känns bra. Det borde innebära att regeringen tycker att värmemarknaden fungerar som den ska - och fjärrvärmen har ju verkligen utretts på korsen och tvärsen de senaste åren. Som jag ser det blir vår uppgift att se til att värmen inte glöms bort i all utredning kring elmarknaden. Om man inte har fokus på hela energisystemet så riskerar man att missa många smarta lösningar på framtidens utmaningar, där fjärrvärme och fjärrkyla är en del. Det har man börjat inse på EU-nivå nu och det tror jag även den svenska Energikommissionen kommer att göra. Skrivet av Ulrica Jardfelt på Ulrikas värmeblogg

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energikommissionen blir en elkommission

2015-03-12
I förra veckan presenterades den nya Energikommissionen och dess uppdrag. Energiminiser Ibrahim Baylan blir ordförande och alla riksdagens partier ska vara med i arbetet. Departementsrådet Bo Diczfalusy är utsedd huvudsekreterare och uppdraget ska redovisas senast den 1 januari 2017.

Regeringen har pekat ut den framtida elförsörjningen som särskilt viktig att diskutera, vilket nog de flesta kan instämma i. De tydliga avgränsningarna i uppdraget pekar väl på att det snarast blir en elkommission, inte en energikommission, något som fler än vi i fjärrvärmebranschen har uttryckt besvikelse över. Jag hoppas dock att utredningen tar fasta på den aviserade utgångspunkten i en helhetssyn på energisystemet.

Uppdraget kommer att bedrivas i tre faser, en kunskapsinsamlande fas, en analyserande fas, och en förhandlande fas varav egentligen bara den första och undersökande fasen kommer att handla om värme och de andra faserna om el. I fas två siktar man på att föreslå nya styrmedel. Att man tydligt pekar ut att el ska vara i fokus i den fasen känns bra. Det borde innebära att regeringen tycker att värmemarknaden fungerar som den ska - och fjärrvärmen har ju verkligen utretts på korsen och tvärsen de senaste åren.

Som jag ser det blir vår uppgift att se til att värmen inte glöms bort i all utredning kring elmarknaden. Om man inte har fokus på hela energisystemet så riskerar man att missa många smarta lösningar på framtidens utmaningar, där fjärrvärme och fjärrkyla är en del. Det har man börjat inse på EU-nivå nu och det tror jag även den svenska Energikommissionen kommer att göra.

Skrivet av Ulrica Jardfelt på Ulrikas värmeblogg

Senaste nyheter