Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energiforskning - präglas av helhetssyn

https://www.klimatsmart.se/images/news/brunn250x119.jpg

Det svenska energisystemet står inför stora förändringar. Ska Sverige klara omställningen och samtidigt hantera den internationella konkurrensen måste energiforskningen samlas i ett organ och utnyttja ett systemkunnande i världsklass. Det skriver Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme och Kjell Jansson, vd Svensk Energi i en debattartikel på Uppsala Nya Tidnings webbplats, måndag 3 december. Energibranschen vill vara en motor i omställningen för hållbar utveckling och bland annat fokusera på frågor som ökad användning av förnybar energi, fossiloberoende fordonsflotta 2030 och koldioxidneutralt samhälle 2050. Lösningen finns inte i enskilda tekniker, för att klara utmaningarna krävs mer av systemlösningar. För att politiker och andra beslutsfattare ska kunna fatta rätt beslut om hur utmaningarna ska klaras av behövs kunskap. Fram till idag har forskning på energiområdet varit spridd på olika organisationer, institutioner och finansiärer. Detta har gjort det svårt att överblicka konsekvenserna av olika åtgärder för helheten. Därför utreder nu branschen möjligheterna för ett sammanhållet forskningsorgan på energiområdet. En satsning som skapar möjligheter att öka effektiviteten, höja kvaliteten och få en ökad systemsyn. Målet är att Sverige ska vara ett ledande kunskapsnav i Europa när det gäller de integrerade lösningar som ett hållbart samhällsbyggande kräver. Enligt energiminister Anna-Karin Hatt krävs en fortsatt hög ambition när det gäller samverkan med industrin om energiforskning, särskilt inom vissa teknikslag. Energibranschens förhoppning är att energiministern och regeringen vill vara med även när det gäller forskning om hela energisystemet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energiforskning - präglas av helhetssyn

2012-12-03
Det svenska energisystemet står inför stora förändringar. Ska Sverige klara omställningen och samtidigt hantera den internationella konkurrensen måste energiforskningen samlas i ett organ och utnyttja ett systemkunnande i världsklass. Det skriver Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme och Kjell Jansson, vd Svensk Energi i en debattartikel på Uppsala Nya Tidnings webbplats, måndag 3 december.

Energibranschen vill vara en motor i omställningen för hållbar utveckling och bland annat fokusera på frågor som ökad användning av förnybar energi, fossiloberoende fordonsflotta 2030 och koldioxidneutralt samhälle 2050. Lösningen finns inte i enskilda tekniker, för att klara utmaningarna krävs mer av systemlösningar.

För att politiker och andra beslutsfattare ska kunna fatta rätt beslut om hur utmaningarna ska klaras av behövs kunskap. Fram till idag har forskning på energiområdet varit spridd på olika organisationer, institutioner och finansiärer. Detta har gjort det svårt att överblicka konsekvenserna av olika åtgärder för helheten. Därför utreder nu branschen möjligheterna för ett sammanhållet forskningsorgan på energiområdet. En satsning som skapar möjligheter att öka effektiviteten, höja kvaliteten och få en ökad systemsyn. Målet är att Sverige ska vara ett ledande kunskapsnav i Europa när det gäller de integrerade lösningar som ett hållbart samhällsbyggande kräver.

Enligt energiminister Anna-Karin Hatt krävs en fortsatt hög ambition när det gäller samverkan med industrin om energiforskning, särskilt inom vissa teknikslag. Energibranschens förhoppning är att energiministern och regeringen vill vara med även när det gäller forskning om hela energisystemet.

Senaste nyheter