Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energieffektiviseringsdirektivet

https://www.klimatsmart.se/images/news/ulrikajardefeldt146x220.jpg

Som jag har skrivit tidigare, pågår ett intensivt arbete med att ta in EUs energieffektiviseringsdirektiv i svensk lagstiftning. Det är ett jobb som regeringen driver i hög fart. Den har då valt att göra det i interna utredningar på regeringskansliet, istället för att göra det som annars är vanligt, att tillsätta en offentlig utredning med insyn och referensgrupper knutna till processen. Det får konsekvenser för alla som kommer att beröras av de framtida regelverken. Kjell Jansson på Svensk Energi har skrivit en ganska vass replik till statssekreteraren, Daniel Johansson, angående processen kring införandet av energieffektiviseringsdirektivet. Jag tycker att det är modigt gjort. Även om jag kanske inte skulle ha uttryckt mig på samma sätt, håller jag till stor del med om sakinnehållet. Artikeln visar på problematiken som uppstår när regelverken för energieffektiviseringsdirektivet hastas fram för att bli en del av svensk lagstiftning. Svensk Fjärrvärme arbetar stenhårt för att försöka bistå med den djupa kunskap som finns i branschen, så att åtgärderna verkligen ska resultera i de mål som EU har ställt upp. Det är svårt att bidra eftersom hanteringen inte sker i en öppen process, som en offentlig utredning, utan förhandlas fram i arbetsgrupper inom regeringskansliet. När vi blivit kallade till möten har de mest handlat om information och inte gett utrymme för samråd. Därför känner vi precis som Svensk Energi en stor frustration och oro för var regelverken ska landa. Skrivet av Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energieffektiviseringsdirektivet

2013-03-12
Ulrika Jardfelt,
vd Svensk Fjärrvärme.
Som jag har skrivit tidigare, pågår ett intensivt arbete med att ta in EUs energieffektiviseringsdirektiv i svensk lagstiftning. Det är ett jobb som regeringen driver i hög fart. Den har då valt att göra det i interna utredningar på regeringskansliet, istället för att göra det som annars är vanligt, att tillsätta en offentlig utredning med insyn och referensgrupper knutna till processen. Det får konsekvenser för alla som kommer att beröras av de framtida regelverken.

Kjell Jansson på Svensk Energi har skrivit en ganska vass replik till statssekreteraren, Daniel Johansson, angående processen kring införandet av energieffektiviseringsdirektivet.

Jag tycker att det är modigt gjort. Även om jag kanske inte skulle ha uttryckt mig på samma sätt, håller jag till stor del med om sakinnehållet. Artikeln visar på problematiken som uppstår när regelverken för energieffektiviseringsdirektivet hastas fram för att bli en del av svensk lagstiftning.

Svensk Fjärrvärme arbetar stenhårt för att försöka bistå med den djupa kunskap som finns i branschen, så att åtgärderna verkligen ska resultera i de mål som EU har ställt upp. Det är svårt att bidra eftersom hanteringen inte sker i en öppen process, som en offentlig utredning, utan förhandlas fram i arbetsgrupper inom regeringskansliet. När vi blivit kallade till möten har de mest handlat om information och inte gett utrymme för samråd. Därför känner vi precis som Svensk Energi en stor frustration och oro för var regelverken ska landa.

Skrivet av Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

Senaste nyheter