Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energieffektivisering kommuner/landsting

https://www.klimatsmart.se/images/news/energimyndigheten217x60au.jpg

261 kommuner och 19 landsting har mellan 1 januari och 30 juni i år inkommit till Energimyndigheten med ansökan om statligt stöd för att arbeta aktivt med energieffektivisering i den egna verksamheten. Satsningen ingår i ett femårigt energieffektiviseringsprogram för perioden 2010-2014 och har sin grund i EU:s energitjänstedirektiv som säger att offentlig sektor ska agera föregångare när det gäller energieffektivisering. Totalt har regeringen avsatt 99 miljoner kronor per år i syfte att förstärka det lokala och regionala energi- och klimatarbetet i landet. - Det är oerhört kul att intresset för stödet är så stort ute bland kommuner och landsting. Vi hade förhoppningar om att många skulle söka men det här överstiger vida våra förväntningar, säger Maria Steinbach Lindgren, enhetschef på Energimyndigheten. De kommuner och landsting som erhåller energieffektiviseringsstöd från Energimyndigheten åtar sig att fastställa en strategi för energieffektivisering och att aktivt arbeta för att genomföra denna. - Strategin ska omfatta en nulägesanalys, mål och en handlingsplan. Stödpengarna kan sedan användas till åtgärder inom områden som exempelvis köp av energieffektiva produkter, energismart fastighetsförvaltning eller energieffektiva kommunala transporter. Pengarna får inte användas för investeringar utan enbart för strategiskt arbete, säger Maria Steinbach Lindgren. Effekter av energieffektiviseringsarbetet ska redovisas årligen till Energimyndigheten. Förutom att betala ut ekonomiskt stöd till kommuner och landsting ska Energimyndigheten även arbeta med att ge råd och stöd till kommuner och landsting i arbetet med energieffektivisering. För mer information, kontakta: Maria Steinbach Lindgren, Energimyndigheten, maria.steinbach.lindgren@energimyndigheten.se, 016-544 22 24, 073-838 30 38, Mila Hamberg, Energimyndigheten, mila.hamberg@energimyndigheten.se, 016-544 21 39.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energieffektivisering kommuner/landsting

2010-08-25
261 kommuner och 19 landsting har mellan 1 januari och 30 juni i år inkommit till Energimyndigheten med ansökan om statligt stöd för att arbeta aktivt med energieffektivisering i den egna verksamheten.

Satsningen ingår i ett femårigt energieffektiviseringsprogram för perioden 2010-2014 och har sin grund i EU:s energitjänstedirektiv som säger att offentlig sektor ska agera föregångare när det gäller energieffektivisering. Totalt har regeringen avsatt 99 miljoner kronor per år i syfte att förstärka det lokala och regionala energi- och klimatarbetet i landet.

- Det är oerhört kul att intresset för stödet är så stort ute bland kommuner och landsting. Vi hade förhoppningar om att många skulle söka men det här överstiger vida våra förväntningar, säger Maria Steinbach Lindgren, enhetschef på Energimyndigheten.

De kommuner och landsting som erhåller energieffektiviseringsstöd från Energimyndigheten åtar sig att fastställa en strategi för energieffektivisering och att aktivt arbeta för att genomföra denna.

- Strategin ska omfatta en nulägesanalys, mål och en handlingsplan. Stödpengarna kan sedan användas till åtgärder inom områden som exempelvis köp av energieffektiva produkter, energismart fastighetsförvaltning eller energieffektiva kommunala transporter. Pengarna får inte användas för investeringar utan enbart för strategiskt arbete, säger Maria Steinbach Lindgren.

Effekter av energieffektiviseringsarbetet ska redovisas årligen till Energimyndigheten. Förutom att betala ut ekonomiskt stöd till kommuner och landsting ska Energimyndigheten även arbeta med att ge råd och stöd till kommuner och landsting i arbetet med energieffektivisering.

För mer information, kontakta:
Maria Steinbach Lindgren, Energimyndigheten, maria.steinbach.lindgren@energimyndigheten.se, 016-544 22 24, 073-838 30 38,
Mila Hamberg, Energimyndigheten, mila.hamberg@energimyndigheten.se, 016-544 21 39.

Senaste nyheter