Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energieffektivisering av byggnader aktuellt inom Fjärrsyn

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme250x100.png

Några av de nya Fjärrsynsprojekt som just inletts, eller är på gång är Nya lösningar för fjärrvärme i miljonprogramsområden, Energieffektivisering i bostäder och Strategier för hållbar energieffektivisering. Det finns en gemensam nämnare för dessa projekt; nämligen energieffektivisering av byggnader, som påverkar fjärrvärmeföretagen men också kan vara en möjlighet i samverkan med kunderna. Enligt Riksdagens beslut ska den totala energianvändningen i bostäder och lokaler minska med 20 procent till år 2020 i förhållande till användningen år 1995. Detta lyfts fram i projektbeskrivningen för Energieffektivisering i bostäder, ett forskningsprojekt som utförs av Sirje Pädam från WSP Sverige. I projektet ska hon undersöka i vilken mån energieffektiviseringsåtgärder som är positiva för inomhusmiljön också ger positiva effekter på energi- och fjärrvärmeproduktion. Resultaten ska kunna ge vägledning till energibolag om vilka åtgärder för energieffektivisering som har potential att främja såväl fjärrvärme, som inomhusmiljö. Målet är att resultaten också ska kunna vara till användning som underlag för nationella styrmedel, dialoger med byggherrar och fastighetsägare och rådgivning om effektiviseringsåtgärder. I projektet Nya lösningar för fjärrvärme i miljonprogramsområden som leds av Magnus Åberg från Uppsala universitet riktas fokus mot energieffektivisering i miljonprogramshusen. Projektet syftar till att ta fram generella lösningar för hur fjärrvärme kan utvecklas i samspel med energieffektivisering av dessa byggnader. Projektet kommer att utveckla modeller för kundsamverkan, prissättning och andra metoder för att åstadkomma energilösningar där energieffektivisering i byggnaderna blir bra även för fjärrvärmen. Hur energieffektivisering av bebyggelsen påverkar fjärrvärmesystemet, och hur fjärrvärmens roll kan och bör förändras på sikt, är frågeställningarna för projektet Strategier för hållbar energieffektivisering. Utföraren bakom projektet heter Fredrik Martinsson och kommer från Svenska Miljöinstitutet, IVL. Projektet ska utvärdera genomförda energibesparingsåtgärder för att se vilken typ av åtgärder på fastighetsnivå och på systemnivå som bäst leder fram till önskade mål om resurseffektivitet och minskade utsläpp av växthusgaser. Utvecklingen mot ett mer decentraliserat energisystem med ett lägre värmebehov är en utmaning för fjärrvärmebranschen. Genom att anpassa sin affärsmodell och delta aktivt i diskussionen kring energieffektivisering kan fjärrvärmeföretag stärka sin roll i utvecklingen av det framtida energisystemet. - Frågor om energieffektivisering är ju högaktuella och relevanta för branschen, så de här projekten är väldigt spännande och kan förhoppningsvis komma med användbara resultat för fjärrvärmeföretagen, säger Catarina Jäderberg kommunikationsstrateg och forskningskommunikatör på Energiforsk.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energieffektivisering av byggnader aktuellt inom Fjärrsyn

2015-04-21
Några av de nya Fjärrsynsprojekt som just inletts, eller är på gång är Nya lösningar för fjärrvärme i miljonprogramsområden, Energieffektivisering i bostäder och Strategier för hållbar energieffektivisering.

Det finns en gemensam nämnare för dessa projekt; nämligen energieffektivisering av byggnader, som påverkar fjärrvärmeföretagen men också kan vara en möjlighet i samverkan med kunderna.

Enligt Riksdagens beslut ska den totala energianvändningen i bostäder och lokaler minska med 20 procent till år 2020 i förhållande till användningen år 1995. Detta lyfts fram i projektbeskrivningen för Energieffektivisering i bostäder, ett forskningsprojekt som utförs av Sirje Pädam från WSP Sverige.

I projektet ska hon undersöka i vilken mån energieffektiviseringsåtgärder som är positiva för inomhusmiljön också ger positiva effekter på energi- och fjärrvärmeproduktion. Resultaten ska kunna ge vägledning till energibolag om vilka åtgärder för energieffektivisering som har potential att främja såväl fjärrvärme, som inomhusmiljö.

Målet är att resultaten också ska kunna vara till användning som underlag för nationella styrmedel, dialoger med byggherrar och fastighetsägare och rådgivning om effektiviseringsåtgärder.

I projektet Nya lösningar för fjärrvärme i miljonprogramsområden som leds av Magnus Åberg från Uppsala universitet riktas fokus mot energieffektivisering i miljonprogramshusen.

Projektet syftar till att ta fram generella lösningar för hur fjärrvärme kan utvecklas i samspel med energieffektivisering av dessa byggnader.

Projektet kommer att utveckla modeller för kundsamverkan, prissättning och andra metoder för att åstadkomma energilösningar där energieffektivisering i byggnaderna blir bra även för fjärrvärmen.

Hur energieffektivisering av bebyggelsen påverkar fjärrvärmesystemet, och hur fjärrvärmens roll kan och bör förändras på sikt, är frågeställningarna för projektet Strategier för hållbar energieffektivisering.

Utföraren bakom projektet heter Fredrik Martinsson och kommer från Svenska Miljöinstitutet, IVL. Projektet ska utvärdera genomförda energibesparingsåtgärder för att se vilken typ av åtgärder på fastighetsnivå och på systemnivå som bäst leder fram till önskade mål om resurseffektivitet och minskade utsläpp av växthusgaser.

Utvecklingen mot ett mer decentraliserat energisystem med ett lägre värmebehov är en utmaning för fjärrvärmebranschen. Genom att anpassa sin affärsmodell och delta aktivt i diskussionen kring energieffektivisering kan fjärrvärmeföretag stärka sin roll i utvecklingen av det framtida energisystemet.

- Frågor om energieffektivisering är ju högaktuella och relevanta för branschen, så de här projekten är väldigt spännande och kan förhoppningsvis komma med användbara resultat för fjärrvärmeföretagen, säger Catarina Jäderberg kommunikationsstrateg och forskningskommunikatör på Energiforsk.

Senaste nyheter