Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energieffektiva fordon i Delsbo Electric

https://www.klimatsmart.se/images/news/dellenbanansvanner160x164.gif

Söndagen 19 juni 2011 är det dags för Delsbo Electric, ett evenemang där lag från olika skolor tävlar om vem som lyckats bygga världens energisnålaste fordon. En inbjudan har nyligen gått ut till skolor runt om i landet, till högskolor, universitet och gymnasieskolor. Uppgiften är att bygga ett batteridrivet fordon och sedan köra en tävlingssträcka på cirka 3 kilometer med så liten energiförbrukning som möjligt. Och eftersom inga fordon rullar mer energisnålt än järnvägsfordon så går loppet naturligtvis på räls. Delsbo Electric anordnas av föreningen Dellenbanans Vänner, som arbetar för att rädda den 6 mil långa järnvägen mellan Ljusdal och Hudiksvall. Vid ett testrace som kördes sommaren 2010 för att prova konceptet, lyckades ett team från Bromangymnasiet i Hudiksvall att sätta ett nytt världsrekord. Deras femhjuliga fordon ”ECQ” noterade en energiförbrukning på endast 10,1 Wh/personkm! Det är betydligt mindre än en spårvagn. – Till sommaren räknar vi med ett nytt världsrekord, säger Sigurd Melin, ordförande i föreningen. Syftet med tävlingen är att etablera ett återkommande evenemang som ger skolorna möjlighet att genomföra ett konkret projekt med deltagande från flera olika teknikområden. Lite av en motsvarighet till tävlingen ”Shell Eco Marathon”, fast mera miljövänlig. – Vi vill på det här viset illustrera hur bra det är med eldriven spårtrafik, säger Sigurd Melin. Men det handlar också om att ge norra Hälsingland ytterligare ett intressant evenemang, och ett tekniskt framtidsinriktat sådant. Vi har ju redan Delsbostämman och andra arrangemang, men de fokuserar oftast på områdets kulturminnen och traditioner. Delsbo Electric kan bli lite av en motvikt till detta, ett komplement, säger han. För ytterligare information, kontakta: Sigurd Melin, 0650-301 40, 070-333 01 40 Delsbo station, 0653-164 60 Järnvägsföreningen Dellenbanans Vänner arbetar för återupptagen tågtrafik på bandelen Ljusdal - Hudiksvall i Hälsingland. Idag bedriver man dressinuthyrning på hela banan men har också öppnat en bit för sommartrafik med rälsbuss.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energieffektiva fordon i Delsbo Electric

2011-06-17
Söndagen 19 juni 2011 är det dags för Delsbo Electric, ett evenemang där lag från olika skolor tävlar om vem som lyckats bygga världens energisnålaste fordon. En inbjudan har nyligen gått ut till skolor runt om i landet, till högskolor, universitet och gymnasieskolor.

Uppgiften är att bygga ett batteridrivet fordon och sedan köra en tävlingssträcka på cirka 3 kilometer med så liten energiförbrukning som möjligt. Och eftersom inga fordon rullar mer energisnålt än järnvägsfordon så går loppet naturligtvis på räls.

Delsbo Electric anordnas av föreningen Dellenbanans Vänner, som arbetar för att rädda den 6 mil långa järnvägen mellan Ljusdal och Hudiksvall. Vid ett testrace som kördes sommaren 2010 för att prova konceptet, lyckades ett team från Bromangymnasiet i Hudiksvall att sätta ett nytt världsrekord. Deras femhjuliga fordon ”ECQ” noterade en energiförbrukning på endast 10,1 Wh/personkm! Det är betydligt mindre än en spårvagn.

– Till sommaren räknar vi med ett nytt världsrekord, säger Sigurd Melin, ordförande i föreningen.

Syftet med tävlingen är att etablera ett återkommande evenemang som ger skolorna möjlighet att genomföra ett konkret projekt med deltagande från flera olika teknikområden. Lite av en motsvarighet till tävlingen ”Shell Eco Marathon”, fast mera miljövänlig.

– Vi vill på det här viset illustrera hur bra det är med eldriven spårtrafik, säger Sigurd Melin. Men det handlar också om att ge norra Hälsingland ytterligare ett intressant evenemang, och ett tekniskt framtidsinriktat sådant. Vi har ju redan Delsbostämman och andra arrangemang, men de fokuserar oftast på områdets kulturminnen och traditioner. Delsbo Electric kan bli lite av en motvikt till detta, ett komplement, säger han.

För ytterligare information, kontakta:
Sigurd Melin, 0650-301 40, 070-333 01 40
Delsbo station, 0653-164 60

Järnvägsföreningen Dellenbanans Vänner arbetar för återupptagen tågtrafik på bandelen Ljusdal - Hudiksvall i Hälsingland. Idag bedriver man dressinuthyrning på hela banan men har också öppnat en bit för sommartrafik med rälsbuss.

Fullständiga regler och övrig info om tävlingen finns på föreningens hemsida www.dellenbanan.nu.

Senaste nyheter