Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energibranschen - tydlig energipolitik

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakeritidning135x86aa.jpg

Svensk Fjärrvärmes vd Ulrika Jardfelt och företrädare för ytterligare tio bransch- och intresseorganisationer inom energisektorn möttes den 6 december för samtal om det framtida energisystemet. Målet är att etablera en samsyn kring viktiga energisystemfrågor inom branschen. - Det blir allt tydligare hur viktigt det är med ett helhetsperspektiv i utvecklingen av energisystemet. Vi branschorganisationer har i uppdrag att företräda våra respektive delar, men för att lyckas med det behöver vi också samverka. Jag är jätteglad över att vi hittade fram till en gemensam syn på energipolitiken i stort, nu behöver vi gå vidare med att identifiera vad det betyder i praktiken. Vad vi kan driva tillsammans, liksom vad vi bäst driver var för sig, säger Ulrika Jardfelt. Den svenska energisektorn står inför en mängd utmaningar för att ställa om energisystemet så att klimatmål och långsiktig energiförsörjning säkerställs. Mötet var ett initiativ för att inleda en dialog om vidareutvecklingen av energisystemet, med utgångspunkt från den kunskap och det engagemang som finns bland organisationerna. I samtalen belystes utmaningarna utifrån olika samhälls- och energiperspektiv. Peter Nygårds, moderator vid mötet, slog fast att det finns ett stort behov av systemtänkande och helhetsperspektiv i branschen: - Det är glädjande att branschen har en så enhetlig uppfattning om vad som krävs av politiken för att utveckla ett bra energisystem i Sverige. Slutsatsen från deltagarna var att energipolitiken måste fokusera på klimat- och teknikneutrala styrmedel. Långsiktighet och helhetssyn i regelverken måste råda, säger han i ett pressmeddelande från Trinovo Consulting Group. Samtalen fortsätter med målet att etablera en samsyn kring viktiga energisystemfrågor, men också att tydliggöra eventuella motsättningar inom branschen för att kunna hantera det. Bakgrunden till samtalet är en intervjustudie med de aktuella organisationerna som genomförts av Trinovo Sensa. I studien konstateras en tydlig samsyn kring behovet av att tänka systemmässigt. Samtidigt finns ett uttalat intresse från organisationerna att bidra i skapandet av en sådan långsiktig och gemensam syn på energisystemet. Organisationerna som deltog var: Svensk Fjärrvärme, Energigas Sverige, Svensk Energi, Svensk Vattenkraftförening, Svensk Vindenergi, Svenska Bioenergiföreningen, Svebio, Svenska Solenergiföreningen, Svenska Torvproducentföreningen, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, Avfall Sverige och Elbil Sverige.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energibranschen - tydlig energipolitik

2012-12-10
Svensk Fjärrvärmes vd Ulrika Jardfelt och företrädare för ytterligare tio bransch- och intresseorganisationer inom energisektorn möttes den 6 december för samtal om det framtida energisystemet. Målet är att etablera en samsyn kring viktiga energisystemfrågor inom branschen.

- Det blir allt tydligare hur viktigt det är med ett helhetsperspektiv i utvecklingen av energisystemet. Vi branschorganisationer har i uppdrag att företräda våra respektive delar, men för att lyckas med det behöver vi också samverka. Jag är jätteglad över att vi hittade fram till en gemensam syn på energipolitiken i stort, nu behöver vi gå vidare med att identifiera vad det betyder i praktiken. Vad vi kan driva tillsammans, liksom vad vi bäst driver var för sig, säger Ulrika Jardfelt.

Den svenska energisektorn står inför en mängd utmaningar för att ställa om energisystemet så att klimatmål och långsiktig energiförsörjning säkerställs. Mötet var ett initiativ för att inleda en dialog om vidareutvecklingen av energisystemet, med utgångspunkt från den kunskap och det engagemang som finns bland organisationerna. I samtalen belystes utmaningarna utifrån olika samhälls- och energiperspektiv.

Peter Nygårds, moderator vid mötet, slog fast att det finns ett stort behov av systemtänkande och helhetsperspektiv i branschen:
- Det är glädjande att branschen har en så enhetlig uppfattning om vad som krävs av politiken för att utveckla ett bra energisystem i Sverige. Slutsatsen från deltagarna var att energipolitiken måste fokusera på klimat- och teknikneutrala styrmedel. Långsiktighet och helhetssyn i regelverken måste råda, säger han i ett pressmeddelande från Trinovo Consulting Group.

Samtalen fortsätter med målet att etablera en samsyn kring viktiga energisystemfrågor, men också att tydliggöra eventuella motsättningar inom branschen för att kunna hantera det.

Bakgrunden till samtalet är en intervjustudie med de aktuella organisationerna som genomförts av Trinovo Sensa. I studien konstateras en tydlig samsyn kring behovet av att tänka systemmässigt. Samtidigt finns ett uttalat intresse från organisationerna att bidra i skapandet av en sådan långsiktig och gemensam syn på energisystemet.

Organisationerna som deltog var: Svensk Fjärrvärme, Energigas Sverige, Svensk Energi, Svensk Vattenkraftförening, Svensk Vindenergi, Svenska Bioenergiföreningen, Svebio, Svenska Solenergiföreningen, Svenska Torvproducentföreningen, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, Avfall Sverige och Elbil Sverige.

Senaste nyheter