Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

En vecka fylld av intressanta samtal

https://www.klimatsmart.se/images/news/Ulrika-Jardfelt.jpg

Så är årets Almedalsvecka avslutad. En vecka fylld av intressanta samtal i högt tempo. Svensk Fjärrvärme var med som en av arrangörerna i två seminarier. På det ena - "Nystad - om framtidens infrastrukturlösningar", berättade Peter Nygårds om det stora demokratiprojektet i Kiruna där medborgarna själva har formulerat hur de vill bygga sin stad när den nu ska flyttas. Jag hoppas verkligen de som bestämmer tar chnasen och förverkligar alla de spännande idéerna och inte bara bygger precis samma Kiruna en bit bort. Det blev ett roligt seminarium där de inbjudna politikerna Gösta Gustavsson (c), Viveca Dahlhammar (s), Carl Schlyter (mp) och Åsa Conraads (m) bjöd på sig själva och publiken på en spänstig debatt. Det andra seminariet, Energispektrum – med årets energipolitiska debatt gav alla som fick plats på det överfulla seminarie chansen att höra var alla riksdagens partier egentligen står i de viktigaste energifrågorna. Naturligtvis pratades det alltför lite om fjärrvärme och biokraft, men det var i alla fall kul att Lise Nordin (mp) framhöll att hennes parti vill ändra Boverkets byggregler och också har motionerat om det i riksdagen. Vi som tror på fjärrvärmen kan bara beklaga att de inte lyckades samla en majoritet för att ta sitt förslag vidare. Jag har också medverkat i ett antal debatter, och fört många intressanta samtal. Ett som är särskilt värt att nämna handlade om hur vi kan bli bättre på att ta tillvara industriell spillvärme. Mats Odell (KD) blev upprörd när han hörde att det inte går att miljöklassa ett hus som värms med spillvärme om värmen har fossilt ursprung, till exempel från ett raffinaderi. Naturskyddsföreningen höll med om att det är bättre att använda värme som annars kyls bort än nyproducerad energi, men vill ändå inte miljömärka den. Vansinne, sa Mats Odell, och jag håller med. Det är omöjligt att återge alla spännande möten, men det är en så roligt att få prata "live" om fjärrvärmen både med alla dem som är övertygade om hur viktigt fjärrvärmen är för samhället men även att få beskriva hur viktig den är för de som inte är lika övertygade. Vi var åtta personer från Svensk Fjärrvärme på plats i Visby under Almedalsveckan och det gjorde att vi var fler som kunde berätta om att fjärrvärmen inte bara är något som alla gillar och räknar med, utan att diskutera också de frågor som hindrar fjärrvärmens möjligheter att konkurrera på värmemarknaden på jämbördiga villkor. En vecka i Visby gör ingen sommar men i en värld som präglas av att den mesta diskussionen sker elektroniskt är det både roligt och viktigt att vara på plats där politiken formas genom samtal. Skrivet av Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

En vecka fylld av intressanta samtal

2013-07-09
Ulrika Jardfelt,
vd Svensk Fjärrvärme.
Så är årets Almedalsvecka avslutad. En vecka fylld av intressanta samtal i högt tempo. Svensk Fjärrvärme var med som en av arrangörerna i två seminarier. På det ena - "Nystad - om framtidens infrastrukturlösningar", berättade Peter Nygårds om det stora demokratiprojektet i Kiruna där medborgarna själva har formulerat hur de vill bygga sin stad när den nu ska flyttas. Jag hoppas verkligen de som bestämmer tar chnasen och förverkligar alla de spännande idéerna och inte bara bygger precis samma Kiruna en bit bort. Det blev ett roligt seminarium där de inbjudna politikerna Gösta Gustavsson (c), Viveca Dahlhammar (s), Carl Schlyter (mp) och Åsa Conraads (m) bjöd på sig själva och publiken på en spänstig debatt.


Det andra seminariet, Energispektrum – med årets energipolitiska debatt gav alla som fick plats på det överfulla seminarie chansen att höra var alla riksdagens partier egentligen står i de viktigaste energifrågorna. Naturligtvis pratades det alltför lite om fjärrvärme och biokraft, men det var i alla fall kul att Lise Nordin (mp) framhöll att hennes parti vill ändra Boverkets byggregler och också har motionerat om det i riksdagen. Vi som tror på fjärrvärmen kan bara beklaga att de inte lyckades samla en majoritet för att ta sitt förslag vidare.

Jag har också medverkat i ett antal debatter, och fört många intressanta samtal. Ett som är särskilt värt att nämna handlade om hur vi kan bli bättre på att ta tillvara industriell spillvärme. Mats Odell (KD) blev upprörd när han hörde att det inte går att miljöklassa ett hus som värms med spillvärme om värmen har fossilt ursprung, till exempel från ett raffinaderi.

Naturskyddsföreningen höll med om att det är bättre att använda värme som annars kyls bort än nyproducerad energi, men vill ändå inte miljömärka den. Vansinne, sa Mats Odell, och jag håller med.

Det är omöjligt att återge alla spännande möten, men det är en så roligt att få prata "live" om fjärrvärmen både med alla dem som är övertygade om hur viktigt fjärrvärmen är för samhället men även att få beskriva hur viktig den är för de som inte är lika övertygade. Vi var åtta personer från Svensk Fjärrvärme på plats i Visby under Almedalsveckan och det gjorde att vi var fler som kunde berätta om att fjärrvärmen inte bara är något som alla gillar och räknar med, utan att diskutera också de frågor som hindrar fjärrvärmens möjligheter att konkurrera på värmemarknaden på jämbördiga villkor. En vecka i Visby gör ingen sommar men i en värld som präglas av att den mesta diskussionen sker elektroniskt är det både roligt och viktigt att vara på plats där politiken formas genom samtal.

Skrivet av Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

Senaste nyheter