Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

En spännande energihöst för fjärrvärme och kraftvärme

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme250x100.png

Den politiska utvecklingen dominerar nyhetsflödet och även energiområdet får sin beskärda del. Inom EU har utskotten i EU-parlamentet just formerat sig och en ny kommission är på väg in. I Sverige har vi fått en ny regering och som en följd av det även en ny energiminister, Ibrahim Baylan (S). Nästa vecka presenteras budgetpropositionen för 2015. Ett viktigt uppdrag för energiminister Ibrahim Baylan blir att tillsätta den energikommission som regeringen vill starta. Hela energi-Sverige väntar med spänning på direktiven och tillsättningen av kommissionens ledamöter. En viktig fråga blir naturligtvis vilken roll fjärrvärme och kraftvärme ska ha i framtidens energisystem. Idag är bidraget av förnybar el från svenska bioeldade kraftvärmeverk i nästan samma nivå som vindkraftens och den finns där oavsett väder. Och fjärrvärmen inriktas allt mer på att ta vara på överskottsvärme i samhället, med sikte på visionen för fjärrvärmen 2030: Vi värmer varandra med återvunnen energi. En viktig del i ett framtida resurssnålt energisystem. EU:s olika instanser har allt mer börjat få upp ögonen för möjligheterna med fjärrvärme och fjärrkyla, både som en möjlighet att effektivisera energianvändningen och för ökad energisäkerhet. 23-24 oktober möts EU:s stats- och regeringschefer för att försöka enas om klimat- och energimål till 2030. EU-kommissionen har en viktig roll i att förverkliga unionens klimat- och energimål. I samband med att en ny EU-kommission ska tillsättas uppstod det diskussioner just på energiområdet. Kandidaten till posten som energi- och klimatkommissionär, spanjoren Miguel Cañetes passerade utfrågningen med godkänt. Däremot röstades den slovenska kandidaten till posten som kommissionär för Energiunionen, Alenka Bratušek bort i energi- och miljöutskottens omröstning. Istället föreslås nu den slovakiske politikern Maroš Šefčovič som kommissionär för Energiunionen. Han fick godkänt efter parlamentets utfrågning, men då i rollen som kommissionär med ansvar för transporter.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

En spännande energihöst för fjärrvärme och kraftvärme

2014-10-17
Den politiska utvecklingen dominerar nyhetsflödet och även energiområdet får sin beskärda del. Inom EU har utskotten i EU-parlamentet just formerat sig och en ny kommission är på väg in. I Sverige har vi fått en ny regering och som en följd av det även en ny energiminister, Ibrahim Baylan (S). Nästa vecka presenteras budgetpropositionen för 2015.

Ett viktigt uppdrag för energiminister Ibrahim Baylan blir att tillsätta den energikommission som regeringen vill starta. Hela energi-Sverige väntar med spänning på direktiven och tillsättningen av kommissionens ledamöter. En viktig fråga blir naturligtvis vilken roll fjärrvärme och kraftvärme ska ha i framtidens energisystem. Idag är bidraget av förnybar el från svenska bioeldade kraftvärmeverk i nästan samma nivå som vindkraftens och den finns där oavsett väder. Och fjärrvärmen inriktas allt mer på att ta vara på överskottsvärme i samhället, med sikte på visionen för fjärrvärmen 2030: Vi värmer varandra med återvunnen energi. En viktig del i ett framtida resurssnålt energisystem.

EU:s olika instanser har allt mer börjat få upp ögonen för möjligheterna med fjärrvärme och fjärrkyla, både som en möjlighet att effektivisera energianvändningen och för ökad energisäkerhet. 23-24 oktober möts EU:s stats- och regeringschefer för att försöka enas om klimat- och energimål till 2030.

EU-kommissionen har en viktig roll i att förverkliga unionens klimat- och energimål. I samband med att en ny EU-kommission ska tillsättas uppstod det diskussioner just på energiområdet. Kandidaten till posten som energi- och klimatkommissionär, spanjoren Miguel Cañetes passerade utfrågningen med godkänt. Däremot röstades den slovenska kandidaten till posten som kommissionär för Energiunionen, Alenka Bratušek bort i energi- och miljöutskottens omröstning. Istället föreslås nu den slovakiske politikern Maroš Šefčovič som kommissionär för Energiunionen. Han fick godkänt efter parlamentets utfrågning, men då i rollen som kommissionär med ansvar för transporter.

Med nya kommissionärer, nya ledamöter i EU-parlamentets utskott, ny riksdag, ny regering och ett antal nya politiker i de kommunala församlingarna finns det många som behöver kunskap om fjärrvärme. Ett första steg kan vara att se "Lilla filmen om fjärrvärme": www.svenskfjarrvarme.se/Fjarrvarme/Filmer-om-fjarrvarme/Hur-blir-vattnet-i-duschen-varmt/

Senaste nyheter