Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

En begagnad guldring sparar 20 ton restavfall

https://www.klimatsmart.se/images/news/pantbanken-guldsmycke250x248.jpg

Allt fler ifrågasätter sina shoppingvanor och handlar gärna både mindre och smartare. I takt med att medvetandet om jordens ändliga resurser ökar har allt fler insett att det egna agerandet betyder mycket. – Det går att vara lite smartare i sin konsumtion nästan överallt. Den som handlar begagnade smycken på Pantbanken är lika smart idag som våra kunder har varit sedan vi öppnade 1866. Vi ser att allt fler konsumenterna agerar med fötterna och konsumtionsvanorna ändras. I år har vi ökat försäljningen med 22 procent, säger Peter Sundström, vd i Pantbanken Sverige. Tio procent av alla föremål som lämnas som pant för ett lån på pantbanken hämtas aldrig ut igen. Dessa förfallna panter säljer pantbanken på auktioner, i sina butiker och i webshopen. Den som handlar hos pantbanken köper begagnat. Det är miljövänligt och klimatsmart. När det gäller guld kan man göra stora besparingar på miljön genom att köpa second hand. Att utvinna guld, silver och diamanter är verksamheter som kraftigt smutsar ner miljön och samtidigt tär på världens resurser. Nytt guld – en miljöbov: • Världens guldproduktion står för utsläpp av 42 miljoner ton koldioxid per år. • En Volvo V70 släpper ut 113 g koldioxid per kilometer. Att göra en vigselring på 6 gram producerar cirka 108 kilo koldioxid. För en ny vigselring kan du alltså åka 100 mil i en Volvo V70. En återanvänd ring drar i princip 0 gram koldioxid. • Guld drar mycket annat farligt avfall och guldbrytning ger ofta stora sår i landskapet som aldrig återställs. Att utvinna tillräckligt mycket guld för att göra en guldring genererar 20 ton restprodukter och avfall. Tryggt, säkert och klokt: – Att gå till pantbank är tryggt och säkert. För den som är i otakt med sin likviditet är det enkelt att låna pengar på ett föremål med andrahandsvärde. Om man inte kan lösa ut varan igen säljs den på auktion. Och om det blir överskott vid försäljningen går det till kunden som pantsatte varan, om det blir förlust står pantbanken för förlusten. Man blir inte satt i skuld eller får betalningsanmärkningar när man lånar pengar på sina föremål hos pantbanken. Man kan säga att man lånar av sig själv, förklarar Peter Sundström. Begagnat guld - klimatsmart: 250 000 svenskar går till pantbank varje år för att ta ett lån. Andra stamkunder kommer för att handla föremål hos pantbanken, till bemärkelsedagar, jul och till sig själva. – När man handlar en gammal guldring istället för en ny gör man inte bara ett klimatsmart val man gör också en bra affär, säger Peter Sundström.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

En begagnad guldring sparar 20 ton restavfall

2014-12-11
Klimatsmart begagnat guldsmycke
Allt fler ifrågasätter sina shoppingvanor och handlar gärna både mindre och smartare. I takt med att medvetandet om jordens ändliga resurser ökar har allt fler insett att det egna agerandet betyder mycket.

– Det går att vara lite smartare i sin konsumtion nästan överallt. Den som handlar begagnade smycken på Pantbanken är lika smart idag som våra kunder har varit sedan vi öppnade 1866. Vi ser att allt fler konsumenterna agerar med fötterna och konsumtionsvanorna ändras. I år har vi ökat försäljningen med 22 procent, säger Peter Sundström, vd i Pantbanken Sverige.

Tio procent av alla föremål som lämnas som pant för ett lån på pantbanken hämtas aldrig ut igen. Dessa förfallna panter säljer pantbanken på auktioner, i sina butiker och i webshopen. Den som handlar hos pantbanken köper begagnat. Det är miljövänligt och klimatsmart. När det gäller guld kan man göra stora besparingar på miljön genom att köpa second hand. Att utvinna guld, silver och diamanter är verksamheter som kraftigt smutsar ner miljön och samtidigt tär på världens resurser.

Nytt guld – en miljöbov:
• Världens guldproduktion står för utsläpp av 42 miljoner ton koldioxid per år.
• En Volvo V70 släpper ut 113 g koldioxid per kilometer. Att göra en vigselring på 6 gram producerar cirka 108 kilo koldioxid. För en ny vigselring kan du alltså åka 100 mil i en Volvo V70. En återanvänd ring drar i princip 0 gram koldioxid.
• Guld drar mycket annat farligt avfall och guldbrytning ger ofta stora sår i landskapet som aldrig återställs. Att utvinna tillräckligt mycket guld för att göra en guldring genererar 20 ton restprodukter och avfall.

Tryggt, säkert och klokt:
– Att gå till pantbank är tryggt och säkert. För den som är i otakt med sin likviditet är det enkelt att låna pengar på ett föremål med andrahandsvärde. Om man inte kan lösa ut varan igen säljs den på auktion. Och om det blir överskott vid försäljningen går det till kunden som pantsatte varan, om det blir förlust står pantbanken för förlusten. Man blir inte satt i skuld eller får betalningsanmärkningar när man lånar pengar på sina föremål hos pantbanken. Man kan säga att man lånar av sig själv, förklarar Peter Sundström.

Begagnat guld - klimatsmart:
250 000 svenskar går till pantbank varje år för att ta ett lån. Andra stamkunder kommer för att handla föremål hos pantbanken, till bemärkelsedagar, jul och till sig själva.

– När man handlar en gammal guldring istället för en ny gör man inte bara ett klimatsmart val man gör också en bra affär, säger Peter Sundström.
Foto: Pantbanken

Senaste nyheter