Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

EM i energieffektivet för datorskärmar har avgjorts

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Näringsdepartementet och EU-kommissionen delade idag i Berlin ut priset SEAD Global Efficiency Award till de mest energieffektiva datorskärmarna i Europa. Vinnarna i år var Samsung och LG. Tävlingen SEAD Global Efficiency Awards genomförs som en del av Clean Energy Ministerial och mer specifikt det underliggande initiativet SEAD (Superefficient Appliance and Equipment Deployment Initiativ). Clean Energy Ministerial leds av energiministrarna i G20-länderna, de nordiska länderna och EU och har som syfte att påskynda utveckling och spridning av hållbara energilösningar. SEAD-initiativet inriktas mot policies för att driva på utvecklingen av energieffektiva produkter. – Såväl arbetet inom Clean Energy Ministerial i sin helhet som initiativet SEAD är viktigt för att påskynda den globala omställningen till ett hållbart energisystem globalt. För att klara det behöver vi tänka nytt på många områden, och den här tävlingen är ett utmärkt sätt att uppmuntra de som ligger i framkant, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt. Tävlingen för de mest energieffektiva datorskärmarna genomförs i fyra regioner (Australien, Indien, Nordamerika och Europa) innan en global vinnare koras för tre olika storleksklasser. Vinnare för deltävlingen i Europa blir: Stor skärm (23 tum eller mer): Samsung S27C450B Mellanstor skärm (20 upp till 23 tum): Samsung S22C200B Liten skärm (15 till mindre än 20 tum): LG 19EN33SA Besparingspotentialen är stor. De skärmar som vunnit den europeiska deltävlingen är 25 till 54 procent mer effektiva än den genomsnittliga skärmen på marknaden. Om alla nya datorskärmar som säljs är lika energieffektiva som vinnarna, skulle det ge Europa en årlig besparing på 3,6 TWh år 2020, jämfört med den teknik vi har idag. Energimyndigheten har haft en aktiv roll i framtagandet och genomförandet av tävlingen. – Tävlingen är verkligen vinn-vinn. Den stimulerar snabb utveckling av spjutspetsteknik som minskar elanvändning globalt, samtidigt som konsumenterna får apparater som drar mindre el, säger Erik Brandsma, Energimyndighetens generaldirektör. Tv-apparater var den första produktgrupp som fick pris när tävlingen lanserades förra året. I år pågår förutom datorskärmar också en tävling om energieffektivast elmotorer. Nästa år är det dags att utse världens mest energismarta LED-belysning.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

EM i energieffektivet för datorskärmar har avgjorts

2013-09-06
Näringsdepartementet och EU-kommissionen delade idag i Berlin ut priset SEAD Global Efficiency Award till de mest energieffektiva datorskärmarna i Europa. Vinnarna i år var Samsung och LG.

Tävlingen SEAD Global Efficiency Awards genomförs som en del av Clean Energy Ministerial och mer specifikt det underliggande initiativet SEAD (Superefficient Appliance and Equipment Deployment Initiativ). Clean Energy Ministerial leds av energiministrarna i G20-länderna, de nordiska länderna och EU och har som syfte att påskynda utveckling och spridning av hållbara energilösningar. SEAD-initiativet inriktas mot policies för att driva på utvecklingen av energieffektiva produkter.

– Såväl arbetet inom Clean Energy Ministerial i sin helhet som initiativet SEAD är viktigt för att påskynda den globala omställningen till ett hållbart energisystem globalt. För att klara det behöver vi tänka nytt på många områden, och den här tävlingen är ett utmärkt sätt att uppmuntra de som ligger i framkant, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Tävlingen för de mest energieffektiva datorskärmarna genomförs i fyra regioner (Australien, Indien, Nordamerika och Europa) innan en global vinnare koras för tre olika storleksklasser.

Vinnare för deltävlingen i Europa blir:
Stor skärm (23 tum eller mer): Samsung S27C450B
Mellanstor skärm (20 upp till 23 tum): Samsung S22C200B
Liten skärm (15 till mindre än 20 tum): LG 19EN33SA

Besparingspotentialen är stor. De skärmar som vunnit den europeiska deltävlingen är 25 till 54 procent mer effektiva än den genomsnittliga skärmen på marknaden. Om alla nya datorskärmar som säljs är lika energieffektiva som vinnarna, skulle det ge Europa en årlig besparing på 3,6 TWh år 2020, jämfört med den teknik vi har idag.

Energimyndigheten har haft en aktiv roll i framtagandet och genomförandet av tävlingen.

– Tävlingen är verkligen vinn-vinn. Den stimulerar snabb utveckling av spjutspetsteknik som minskar elanvändning globalt, samtidigt som konsumenterna får apparater som drar mindre el, säger Erik Brandsma, Energimyndighetens generaldirektör.

Tv-apparater var den första produktgrupp som fick pris när tävlingen lanserades förra året. I år pågår förutom datorskärmar också en tävling om energieffektivast elmotorer. Nästa år är det dags att utse världens mest energismarta LED-belysning.

Senaste nyheter