Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Elvärmda byggnader ses inte som elvärmda

https://www.klimatsmart.se/images/news/sverigescentrumforlagenergihus250x93.jpg

Om el väljs för uppvärmning krävs i nybyggnadsreglerna att huset använder mindre energi än om det är fjärrvärmt. Ett feltänk i de svenska byggreglerna gör det dock möjligt för byggnaden att klassas som icke elvärmd trots att den huvudsakligen använder elenergi för sin uppvärmning visar en utredning från Sveriges Centrum för Nollenergihus. Enligt en utredning genomförd av Sveriges Centrum för Nollenergihus finns en lucka i de svenska energikraven som gör det möjligt att byggnader som huvudsakligen värms med elenergi, ändå klassas som icke elvärmda. Detta påverkar konkurrenssituationen mellan elvärme och fjärrvärme till fjärrvärmens nackdel eftersom byggnader klassade som elvärmda har andra regler. Möjligheten uppstår om flerbostadshus ansluts till fjärrvärme för att täcka värmebehovet vid kalla utetemperaturer när värmebehovet är som störst, men i övrigt värms med en egen värmepump. Denna kommer då stå för huvudparten av uppvärmningen, men ha en lägre installerad eleffekt än vad som krävs för att klassas som elvärmd trots att byggnaden använder mer elenergi än fjärrvärme. Utredningen visar också att om fastighetsägaren senare stänger av värmepumpen pga olönsamhet eller krångel så kommer köpt energi mer än fördubblas. Detta strider mot Plan – och byggförordningens intentioner som anger att byggnaden ska utformas så att man utan omfattande ändring kan använda olika energislag. Det är olyckligt att byggreglerna gör det möjligt att bygga hus med så stora värmeförluster. Minst en större byggare av flerbostadshus har en sådan värmepumpslösning i kombination med fjärrvärme som byggplattform. Då finns inte längre ett fritt val till byte och dessutom påverkas konkurrensen mellan olika energislag. Vi föreslår därför att regeringen tar initiativet till en total revidering av konstruktionen för de svenska energikraven, säger Eje Sandberg från Sveriges Centrum för Nollenergihus.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Elvärmda byggnader ses inte som elvärmda

2012-02-13
Om el väljs för uppvärmning krävs i nybyggnadsreglerna att huset använder mindre energi än om det är fjärrvärmt. Ett feltänk i de svenska byggreglerna gör det dock möjligt för byggnaden att klassas som icke elvärmd trots att den huvudsakligen använder elenergi för sin uppvärmning visar en utredning från Sveriges Centrum för Nollenergihus.

Enligt en utredning genomförd av Sveriges Centrum för Nollenergihus finns en lucka i de svenska energikraven som gör det möjligt att byggnader som huvudsakligen värms med elenergi, ändå klassas som icke elvärmda. Detta påverkar konkurrenssituationen mellan elvärme och fjärrvärme till fjärrvärmens nackdel eftersom byggnader klassade som elvärmda har andra regler.

Möjligheten uppstår om flerbostadshus ansluts till fjärrvärme för att täcka värmebehovet vid kalla utetemperaturer när värmebehovet är som störst, men i övrigt värms med en egen värmepump. Denna kommer då stå för huvudparten av uppvärmningen, men ha en lägre installerad eleffekt än vad som krävs för att klassas som elvärmd trots att byggnaden använder mer elenergi än fjärrvärme.

Utredningen visar också att om fastighetsägaren senare stänger av värmepumpen pga olönsamhet eller krångel så kommer köpt energi mer än fördubblas. Detta strider mot Plan – och byggförordningens intentioner som anger att byggnaden ska utformas så att man utan omfattande ändring kan använda olika energislag.

Det är olyckligt att byggreglerna gör det möjligt att bygga hus med så stora värmeförluster. Minst en större byggare av flerbostadshus har en sådan värmepumpslösning i kombination med fjärrvärme som byggplattform. Då finns inte längre ett fritt val till byte och dessutom påverkas konkurrensen mellan olika energislag. Vi föreslår därför att regeringen tar initiativet till en total revidering av konstruktionen för de svenska energikraven, säger Eje Sandberg från Sveriges Centrum för Nollenergihus.

Senaste nyheter