Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Eliq minskar elräkningen

https://www.klimatsmart.se/images/news/eliq250x214.jpg

Nu lanserar Exibea produkten ELIQ - en energidisplay som visar hushållets elförbrukning i realtid och hjälper konsumenten att spara tusenlappar. - Att kunna se elförbrukningen i hemmet borde vara lika självklart som att man kan se bensinförbrukningen i bilen, säger Joakim Ottander, vd Exibea AB. Flera studier på området visar att en display i hemmet som visar elförbrukningen i realtid leder till beteendeförändringar som ger stora energibesparingar. En svensk undersökning på området (Magnusson 2007) visade på besparingar upp till 24 procent av förbrukningen av hushållsel. Till skillnad från utrustning som säljs av bland annat Clas Ohlson så behövs ingen elektriker för att installera mätaren, utan användare kan själv installera den på bara någon minut. ELIQ läser av elförbrukningen med en liten sändare som monteras med dubbelhäftande tejp på elmätaren och som skickar trådlöst informationen till pekskärmen någonstans i hemmet. Den 3,5 tum stora pekskärmen visualiserar sedan elförbrukningen i ett antal realtids-, prognos- och historikvyer, som man navigerar mellan med fingerrörelser likt på en iPhone. ELIQ finns nu ute för konsument att beställa på www.exibea.se eller genom ett antal energibolag runtom i landet. Joakim Ottander startade Exibea 2008 som en förlängning av sitt examensarbete på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Företaget har belönats med E-Prize av Veckans Affärer och E.ON och blivit uppmärksammat som Climate Solver av Världsnaturfonden. Som en del av Exibeas kvalitéts- och miljöprofilering tillverkas ELIQ i Sverige och har testats i ett större antal svenska hushåll under våren. Exibea AB finns på Ekmansgatan 3 i Göteborg och men har under uppstartsfasen drivits som ett inkubatorföretag på Innovatum Teknikparks Inkubator i Trollhättan. För frågor eller ytterligare information, kontakta: Håkan Ludvigson, Exibea, 0733-101 808, hakan@exibea.se

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Eliq minskar elräkningen

2010-09-14
Nu lanserar Exibea produkten ELIQ - en energidisplay som visar hushållets elförbrukning i realtid och hjälper konsumenten att spara tusenlappar.

- Att kunna se elförbrukningen i hemmet borde vara lika självklart som att man kan se bensinförbrukningen i bilen, säger Joakim Ottander, vd Exibea AB.

Flera studier på området visar att en display i hemmet som visar elförbrukningen i realtid leder till beteendeförändringar som ger stora energibesparingar. En svensk undersökning på området (Magnusson 2007) visade på besparingar upp till 24 procent av förbrukningen av hushållsel. Till skillnad från utrustning som säljs av bland annat Clas Ohlson så behövs ingen elektriker för att installera mätaren, utan användare kan själv installera den på bara någon minut.

ELIQ läser av elförbrukningen med en liten sändare som monteras med dubbelhäftande tejp på elmätaren och som skickar trådlöst informationen till pekskärmen någonstans i hemmet. Den 3,5 tum stora pekskärmen visualiserar sedan elförbrukningen i ett antal realtids-, prognos- och historikvyer, som man navigerar mellan med fingerrörelser likt på en iPhone.

ELIQ finns nu ute för konsument att beställa på www.exibea.se eller genom ett antal energibolag runtom i landet.

Joakim Ottander startade Exibea 2008 som en förlängning av sitt examensarbete på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Företaget har belönats med E-Prize av Veckans Affärer och E.ON och blivit uppmärksammat som Climate Solver av Världsnaturfonden.

Som en del av Exibeas kvalitéts- och miljöprofilering tillverkas ELIQ i Sverige och har testats i ett större antal svenska hushåll under våren. Exibea AB finns på Ekmansgatan 3 i Göteborg och men har under uppstartsfasen drivits som ett inkubatorföretag på Innovatum Teknikparks Inkubator i Trollhättan.


För frågor eller ytterligare information, kontakta:
Håkan Ludvigson, Exibea, 0733-101 808, hakan@exibea.se

Senaste nyheter