Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Elda rätt och tjäna pengar och miljö

https://www.klimatsmart.se/images/news/elda250x166.jpg

Det finns stora pengar att tjäna på att se över sin braskamin. En familj kan spara inte mindre än 5 000 kronor per år på att byta ut sin gamla kamin mot en ny och den som inte har någon kamin alls kan spara 10 000 kronor på att installera en. – Utvecklingen av braskaminer har varit enorm de senaste åren och en modern braskamin är 60 procent effektivare och 90 procent renare än en 20-30 år gammal kamin. Men även med en ny braskamin gäller det att elda rätt för att nå maximala vinster, säger Catharina Björkman. Om man eldar rätt är det en av de billigaste och mest miljövänliga uppvärmningsmetoderna. Några saker att tänka på är att: En ny Svanenmärkt braskamin är mer miljövänlig att elda i än en gammal, att veden ska vara torr och att brasan får tillräckligt med syre. Om kaminen eldas rätt blir det koldioxidneutral värme som bara ger koldioxid, vattenånga och aska och som inte bidrar till växthuseffekten. Askan blir finfördelad och grå och passar perfekt för att använda som extra näring i trädgården innan snön faller. Oavsett om huset värms upp med fjärrvärme eller egen värmeanläggning är en braskamin ett bra komplement, och dessutom en el-oberoende värmekälla. En braskamin ger inte bara bra värmeekonomi och ökad mysfaktorn hemma, den höjer också värdet på huset med upp till 10 procent. Det visar en undersökning genomförd av Mäklarsamfundet och braskamintillverkaren Contura. Tips på hur man ska elda för att spara på pengarna och miljön: - Välj en modern braskamin. - Elda bara med torr ved. - Regelbunden sotning av skorstenen. - Elda inte hushållsavfall, plast, målat, impregnerat virke eller liknande, då bildas hälsofarliga rökgaser. - Välj hellre lövved, som ger mer värme än barrved. Det brinner dessutom lugnare. - Kontrollera röken. Är den vit, nästan genomskinlig så vet du att du eldar rätt. För mer information, kontakta: Catharina Björkman, Market Communication Manager Contura, 070 190 04 26, catharina.bjorkman@contura.se Karin Pontén, 0708-66 66 31, karin.ponten@varprbyra.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Elda rätt och tjäna pengar och miljö

2012-11-29
Det finns stora pengar att tjäna på att se över sin braskamin. En familj kan spara inte mindre än 5 000 kronor per år på att byta ut sin gamla kamin mot en ny och den som inte har någon kamin alls kan spara 10 000 kronor på att installera en.

– Utvecklingen av braskaminer har varit enorm de senaste åren och en modern braskamin är 60 procent effektivare och 90 procent renare än en 20-30 år gammal kamin. Men även med en ny braskamin gäller det att elda rätt för att nå maximala vinster, säger Catharina Björkman.

Om man eldar rätt är det en av de billigaste och mest miljövänliga uppvärmningsmetoderna. Några saker att tänka på är att: En ny Svanenmärkt braskamin är mer miljövänlig att elda i än en gammal, att veden ska vara torr och att brasan får tillräckligt med syre. Om kaminen eldas rätt blir det koldioxidneutral värme som bara ger koldioxid, vattenånga och aska och som inte bidrar till växthuseffekten. Askan blir finfördelad och grå och passar perfekt för att använda som extra näring i trädgården innan snön faller.

Oavsett om huset värms upp med fjärrvärme eller egen värmeanläggning är en braskamin ett bra komplement, och dessutom en el-oberoende värmekälla. En braskamin ger inte bara bra värmeekonomi och ökad mysfaktorn hemma, den höjer också värdet på huset med upp till 10 procent. Det visar en undersökning genomförd av Mäklarsamfundet och braskamintillverkaren Contura.

Tips på hur man ska elda för att spara på pengarna och miljön:
- Välj en modern braskamin.
- Elda bara med torr ved.
- Regelbunden sotning av skorstenen.
- Elda inte hushållsavfall, plast, målat, impregnerat virke eller liknande, då bildas hälsofarliga rökgaser.
- Välj hellre lövved, som ger mer värme än barrved. Det brinner dessutom lugnare.
- Kontrollera röken. Är den vit, nästan genomskinlig så vet du att du eldar rätt.

För mer information, kontakta:
Catharina Björkman, Market Communication Manager Contura, 070 190 04 26, catharina.bjorkman@contura.se
Karin Pontén, 0708-66 66 31, karin.ponten@varprbyra.se.
Källa: Contura

Senaste nyheter