Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Elcykeln - klimatsmart alternativ eller slöseri på pengar?

https://www.klimatsmart.se/images/news/LEMANS_AM_A0548A.jpg

2018 introducerade Naturvårdsverket en elcykelpremie, en miljöåtgärd som gjorde att elcykeln fullkomligt exploderade i popularitet i Sverige och har haft ett riktigt rekordår. Var tionde svensk som köper en ny cykel väljer att köpa en cykel som är utrustad med en motor. Premien har även väckt debatt: är verkligen elcyklar ett bra alternativ för miljön, eller slänger vi miljontals kronor i sjön? Många argumenterar att en "vanlig" cykel är ett givet första transportalternativ för miljön, och att man därmed ska man uppmuntra fler att cykla på en traditionell cykel istället för ett köpa en elcykel. Elcykeln ersätter dock ofta bil eller moped, och därför anser HelloRider att en elcykel är det självklara miljövänliga valet! Att ta en vanlig cykel till den dagliga pendlingen till jobbet och anlända svettig och matt är något som många gärna vill undvika, speciellt om man måste cykla i dåligt väder och i backig terräng. Med en elcykel blir de jobbiga bitarna på en cykeltur mycket mer behagliga. Uppförsbackar, långa sträckor, dåligt väder, svett och trötthet är inte längre anledningar till att välja bilen framför cykeln. En avgörande anledning till varför elcykeln är ett miljövänligt alternativ är att den bidrar till minskad förbrukning av fossila bränslen. Fossila bränslen står just nu för cirka 30% av Sveriges totala energiförbrukning, en större del av denna består av vår dagliga pendling med bil till jobb, skola och andra aktiviteter. Om man jämför med en miljöbil som släpper ut runt 95 gram CO2/km, så släpper en elcykel endast ut 0,6 gram C02/km. Genom att välja elcykel istället för bil så verkar du aktivt för att förbättra den lokala luftkvalitén. Detta leder även till mindre slitage på vägarna. Tips! Om du vill att din elcykel ska vara likvärdig med en traditionell cykel när det kommer till miljöpåverkan så kan du enkelt ladda upp ditt batteri med en solcellspanel. På detta vis minimerar du ditt ekologiska fotavtryck. En elcykel som ersätter en bil eller moped är det självklara valet ur miljöhänseende. Elcykeln släpper inte ut några farliga avgaser, de minskar steget för folk att välja cykeln istället för bilen och det bidrar på lång sikt till en bättre miljö (och hälsa!). Elcykeln är helt enkelt ett klimatsmart alternativ som är här för att stanna! Är du nyfiken på att köpa en elcykel? Ta en titt på HelloRiders utbud av elcyklar på www.hellorider.se!

NYHETSBREV

 

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Elcykeln - klimatsmart alternativ eller slöseri på pengar?

2018-10-19
Brinckers LeMans M330 elcykel
2018 introducerade Naturvårdsverket en elcykelpremie, en miljöåtgärd som gjorde att elcykeln fullkomligt exploderade i popularitet i Sverige och har haft ett riktigt rekordår.

Var tionde svensk som köper en ny cykel väljer att köpa en cykel som är utrustad med en motor. Premien har även väckt debatt: är verkligen elcyklar ett bra alternativ för miljön, eller slänger vi miljontals kronor i sjön?

Många argumenterar att en "vanlig" cykel är ett givet första transportalternativ för miljön, och att man därmed ska man uppmuntra fler att cykla på en traditionell cykel istället för ett köpa en elcykel. Elcykeln ersätter dock ofta bil eller moped, och därför anser HelloRider att en elcykel är det självklara miljövänliga valet!

Att ta en vanlig cykel till den dagliga pendlingen till jobbet och anlända svettig och matt är något som många gärna vill undvika, speciellt om man måste cykla i dåligt väder och i backig terräng. Med en elcykel blir de jobbiga bitarna på en cykeltur mycket mer behagliga. Uppförsbackar, långa sträckor, dåligt väder, svett och trötthet är inte längre anledningar till att välja bilen framför cykeln.

En avgörande anledning till varför elcykeln är ett miljövänligt alternativ är att den bidrar till minskad förbrukning av fossila bränslen. Fossila bränslen står just nu för cirka 30% av Sveriges totala energiförbrukning, en större del av denna består av vår dagliga pendling med bil till jobb, skola och andra aktiviteter. Om man jämför med en miljöbil som släpper ut runt 95 gram CO2/km, så släpper en elcykel endast ut 0,6 gram C02/km. Genom att välja elcykel istället för bil så verkar du aktivt för att förbättra den lokala luftkvalitén. Detta leder även till mindre slitage på vägarna.

Tips! Om du vill att din elcykel ska vara likvärdig med en traditionell cykel när det kommer till miljöpåverkan så kan du enkelt ladda upp ditt batteri med en solcellspanel. På detta vis minimerar du ditt ekologiska fotavtryck.

En elcykel som ersätter en bil eller moped är det självklara valet ur miljöhänseende. Elcykeln släpper inte ut några farliga avgaser, de minskar steget för folk att välja cykeln istället för bilen och det bidrar på lång sikt till en bättre miljö (och hälsa!). Elcykeln är helt enkelt ett klimatsmart alternativ som är här för att stanna!

Är du nyfiken på att köpa en elcykel?

Ta en titt på HelloRiders utbud av elcyklar på www.hellorider.se!
Källa: HelloRider

Senaste nyheter