Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Elbil för stadstrafik får forskningsstöd

https://www.klimatsmart.se/images/news/energimyndigheten217x60i.jpg

Ett eldrivet stadsfordon som kan täcka 90 procent av det dagliga transportbehovet för en bilpendlare – det är målet för forskningsprojektet vid Volvo Personvagnar AB som nu delfinansieras med drygt 150 miljoner kronor från Energimyndigheten. Som avslutning demonstreras 50 bilar ute i verklig trafik. Forskningsprojektet vid Volvo Personvagnar genomförs inom ramen för programmet Demonstration och kommersialisering, som bland annat omfattar energiteknik av stor nationell betydelse och omfattande exportpotential. Målet är att stärka Volvo Personvagnars kompetens inom elbilsområdet och initialt utveckla en eldriven bil, avsedd för stadstrafik och som kan täcka 90 % av det dagliga transportbehovet för en vanlig bilpendlare. Jämfört med en konventionell drivlina så är en elektrisk drivlina mycket mer energieffektiv vilket gör att koldioxidutsläppen kan reduceras betydligt. En mycket viktig del i forskningsprojektet är att bilen skall uppfylla alla gällande säkerhetskrav (ex. EuroNCAP) samt ge goda köregenskaper och klimatkomfort som minst är på en nivå motsvarande en modern bil. Vidare måste bilen vara mycket tillförlitlig och leverera den fastställda räckvidden under normala körförhållanden. Delar av projektet är öppet för andra parter inom fordonsklustret. Det avser främst delar av laddningssystem samt högspänningskomponenter. Detta stärker möjligheten för fordonsklustrets medlemsföretag avseende kompetens inom elfordonsområdet. Projektet avser en fortsättning på "Forskning, utveckling och industrialiseringsstudie av elbil för stadstrafik med hög marknadspotential" (P32116-1). Beslutet har fattats med stöd av förordningen (SFS 2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet. Stöd lämnas i den utsträckning det är förenligt med EUs regler om statsstöd. Projektet har en hög näringslivsrelevans då fordon med bra miljöprestanda och framförallt låga koldioxidutsläpp blir allt viktigare också ur ett fordonsföretags konkurrenssynpunkt. Mer information: Peter Kasche, Energimyndigheten, 016-544 20 91, Anders Lewald, Energimyndigheten, 016-544 20 60

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Elbil för stadstrafik får forskningsstöd

2009-12-10
Ett eldrivet stadsfordon som kan täcka 90 procent av det dagliga transportbehovet för en bilpendlare – det är målet för forskningsprojektet vid Volvo Personvagnar AB som nu delfinansieras med drygt 150 miljoner kronor från Energimyndigheten. Som avslutning demonstreras 50 bilar ute i verklig trafik.

Forskningsprojektet vid Volvo Personvagnar genomförs inom ramen för programmet Demonstration och kommersialisering, som bland annat omfattar energiteknik av stor nationell betydelse och omfattande exportpotential.

Målet är att stärka Volvo Personvagnars kompetens inom elbilsområdet och initialt utveckla en eldriven bil, avsedd för stadstrafik och som kan täcka 90 % av det dagliga transportbehovet för en vanlig bilpendlare. Jämfört med en konventionell drivlina så är en elektrisk drivlina mycket mer energieffektiv vilket gör att koldioxidutsläppen kan reduceras betydligt. En mycket viktig del i forskningsprojektet är att bilen skall uppfylla alla gällande säkerhetskrav (ex. EuroNCAP) samt ge goda köregenskaper och klimatkomfort som minst är på en nivå motsvarande en modern bil. Vidare måste bilen vara mycket tillförlitlig och leverera den fastställda räckvidden under normala körförhållanden.

Delar av projektet är öppet för andra parter inom fordonsklustret. Det avser främst delar av laddningssystem samt högspänningskomponenter. Detta stärker möjligheten för fordonsklustrets medlemsföretag avseende kompetens inom elfordonsområdet.

Projektet avser en fortsättning på "Forskning, utveckling och industrialiseringsstudie av elbil för stadstrafik med hög marknadspotential" (P32116-1). Beslutet har fattats med stöd av förordningen (SFS 2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet. Stöd lämnas i den utsträckning det är förenligt med EUs regler om statsstöd.

Projektet har en hög näringslivsrelevans då fordon med bra miljöprestanda och framförallt låga koldioxidutsläpp blir allt viktigare också ur ett fordonsföretags konkurrenssynpunkt.

Mer information: Peter Kasche, Energimyndigheten, 016-544 20 91, Anders Lewald, Energimyndigheten, 016-544 20 60

Senaste nyheter