Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ekoturism i Ardèche för TEM

https://www.klimatsmart.se/images/news/temmariepetterssonpontdarcardeche250x149.jpg

Det är försommar i Ardèche ett naturskönt område i södra Frankrike mellan Lyon och Marseille. Här finns höga berg och raviner med slingrande floder, skogar och små pittoreska byar högt uppe på kullar. Bor för tillfället i ett gammalt värdshus bland berg och vinfält i pyttebyn Les Salelles. För den som är intresserad av olika typer av naturnära upplevelser är Ardèche ett riktigt Mekka. Ekoturismen är en växande bransch här och det finns mycket att göra i samklang med naturen med liten inverkan på miljön. För den som är intresserad av vandring finns här en mängd vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad, det är bara att välja ambitionsnivå efter vad man tror sig orka. Själv har jag besökt en av de finaste grottorna i Frankrike, Aven d´Orgnac. Har sett en del grottor tidigare, men denna var helt klart svårslagen. Under den entimmestur vi tog kom vi 121 m ned i grottan. Volymen på grottan var imponerande och stalaktiter och stalagmiter bildade på sina ställen drömlika skogar. Det var verkligen som att komma in i en sagovärld. Eftersom grottsystemet är jättestort finns det möjligheter till mer avancerade turer på upp till åtta timmar för den intresserade. Höjdpunkten hitintills har dock varit dagsturen med kajak längs floden l´Ardèche i Ardechéravinen. En magnifik tur med enorma berg som fond längs en slingrande flod. Det vimlade av fina bad- och fikaställen och att paddla sig igenom forsarna gav det hela ett lagom spänningsmoment. För att inte tala om nöjet att paddla om så många andra som möjligt på vägen. Naturupplevelser av detta slag får i alla fall mig att återknyta till en av anledningarna till varför det är viktigt att jobba med miljö. Vill ju att så många som möjligt även i framtiden ska kunna få njuta av dessa och otaliga andra upplevelser. Skrivet av Marie Pettersson på bloggen TEM-funderingar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ekoturism i Ardèche för TEM

2011-06-10
Pont d'arc i Ardèche
Det är försommar i Ardèche ett naturskönt område i södra Frankrike mellan Lyon och Marseille. Här finns höga berg och raviner med slingrande floder, skogar och små pittoreska byar högt uppe på kullar. Bor för tillfället i ett gammalt värdshus bland berg och vinfält i pyttebyn Les Salelles.

För den som är intresserad av olika typer av naturnära upplevelser är Ardèche ett riktigt Mekka. Ekoturismen är en växande bransch här och det finns mycket att göra i samklang med naturen med liten inverkan på miljön. För den som är intresserad av vandring finns här en mängd vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad, det är bara att välja ambitionsnivå efter vad man tror sig orka.

Själv har jag besökt en av de finaste grottorna i Frankrike, Aven d´Orgnac. Har sett en del grottor tidigare, men denna var helt klart svårslagen. Under den entimmestur vi tog kom vi 121 m ned i grottan. Volymen på grottan var imponerande och stalaktiter och stalagmiter bildade på sina ställen drömlika skogar. Det var verkligen som att komma in i en sagovärld. Eftersom grottsystemet är jättestort finns det möjligheter till mer avancerade turer på upp till åtta timmar för den intresserade.

Höjdpunkten hitintills har dock varit dagsturen med kajak längs floden l´Ardèche i Ardechéravinen. En magnifik tur med enorma berg som fond längs en slingrande flod. Det vimlade av fina bad- och fikaställen och att paddla sig igenom forsarna gav det hela ett lagom spänningsmoment. För att inte tala om nöjet att paddla om så många andra som möjligt på vägen.

Naturupplevelser av detta slag får i alla fall mig att återknyta till en av anledningarna till varför det är viktigt att jobba med miljö. Vill ju att så många som möjligt även i framtiden ska kunna få njuta av dessa och otaliga andra upplevelser.

Skrivet av Marie Pettersson på bloggen TEM-funderingar.
Foto: Marie Pettersson

Senaste nyheter