Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ekopionjären Solberga Restaurang har minst 90% ekologisk mat

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-solberga250x386.jpg

Solberga Restaurang ligger på Solberga Gård på Öland, ett lantbruk som var en av pionjärerna inom KRAV-märkt produktion. Restaurangen har länge serverat ekologisk mat och nu har man satsat på en KRAV-märkning på högsta nivå. Solberga Restaurang är en sommarrestaurang som serverar egenodlade grönsaker och kött från gården samt närproducerad från andra KRAV-märkta gårdar. Att allt är ekologiskt är en självklarhet och menyn varierar efter dagens skörd. Claudio Paez är kock och driver restaurangen, men jobbar även med odlingen på gården. Han beskriver Solberga Gård som en ekologisk oas; – Solberga har alltid haft ett ekologiskt tänk. Restaurangen har tidigare varit KRAV-märkt i det äldre systemet. Nu var det dags att gå med i det nya. För mig ligger det varmt om hjärtat att laga mat på ekoråvaror och att hämta egna från gården. Plocka, tvätta och tillaga, det ger mycket bättre smak och känns så rätt. Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken: - Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel - Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter - Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. – Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV. Solberga Restaurang har funnits sedan 2008. Innan dess hade gården caféverksamhet. – Utöver restaurang så har Solberga Gård även ett vandrarhem som serverar KRAV-märkt frukost. Vi bedriver öppen-gård verksamhet, har en sparrisodling och egna höns. Vi satsar på att bli självförsörjande fullt ut med ekologiska råvaror. En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Solberga Restaurang är certifierade av HS Certifiering AB. Kontakt: Claudio Paez, ägare och kock Solberga Restaurang, 0735-33 48 22 Anders Hjorth, HS Certifiering AB, 0768-79 15 24

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ekopionjären Solberga Restaurang har minst 90% ekologisk mat

2014-11-13
Claudio Paez, Solberga Restaurang
Solberga Restaurang ligger på Solberga Gård på Öland, ett lantbruk som var en av pionjärerna inom KRAV-märkt produktion. Restaurangen har länge serverat ekologisk mat och nu har man satsat på en KRAV-märkning på högsta nivå.

Solberga Restaurang är en sommarrestaurang som serverar egenodlade grönsaker och kött från gården samt närproducerad från andra KRAV-märkta gårdar. Att allt är ekologiskt är en självklarhet och menyn varierar efter dagens skörd.

Claudio Paez är kock och driver restaurangen, men jobbar även med odlingen på gården. Han beskriver Solberga Gård som en ekologisk oas;

– Solberga har alltid haft ett ekologiskt tänk. Restaurangen har tidigare varit KRAV-märkt i det äldre systemet. Nu var det dags att gå med i det nya. För mig ligger det varmt om hjärtat att laga mat på ekoråvaror och att hämta egna från gården. Plocka, tvätta och tillaga, det ger mycket bättre smak och känns så rätt.

Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:

- Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
- Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter

Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige.

– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.

Solberga Restaurang har funnits sedan 2008. Innan dess hade gården caféverksamhet.

– Utöver restaurang så har Solberga Gård även ett vandrarhem som serverar KRAV-märkt frukost. Vi bedriver öppen-gård verksamhet, har en sparrisodling och egna höns. Vi satsar på att bli självförsörjande fullt ut med ekologiska råvaror.

En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Solberga Restaurang är certifierade av HS Certifiering AB.

Kontakt:
Claudio Paez, ägare och kock Solberga Restaurang, 0735-33 48 22
Anders Hjorth, HS Certifiering AB, 0768-79 15 24

Läs mer:
KRAV-certifierade restauranger:
- www.krav.se/restaurangsok
Solberga Restaurang:
- www.solbergagard.se/sv/cafe-restaurang/mat-a-dryck.html
- www.facebook.com/profile.php
Källa: KRAV

Senaste nyheter