Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ekologiska godsaker som gör gott

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningenavsmakning250x167.jpg

Mörk ekologisk choklad och torkad mango är ett par av de delikatesser som presenteras på den årligen återkommande mässan för ekologiska produkter i Nürnberg. Karin Höök, chef för Naturskyddsföreningens internationella avdelning finns på plats, träffar afrikanska vänner från samarbetsorganisationer och smakar av ekologiska produkter. – Allt fler väljer att köpa ekologiska produkter och konsumenterna kommer från alla grupper i samhället. Efterfrågan ökar på hälsosamma produkter som inte besprutats med kemikalier och även miljöargument för att köpa ekologiskt blir allt vanligare, rapporterar Karin som också kan berätta att utvecklingen går mycket snabbt på det här området också i Afrika. Naturskyddsföreningen stödjer mässan via sitt Sida-finansierade program. Genom mässan kommer i storleksordningen 150.000 afrikanska småbönder i kontakt med den europeiska marknaden via exportörer. Bönderna får sina produkter sålda och får dessutom ett merpris. – Det är fantastiskt roligt att prata med alla utställarna som berättar om framgångarna med ekologisk produktion i sina olika länder. Sedan några år finns på mässan en ”afrikansk paviljong” där afrikanska representanter har möjlighet att presentera sina produkter. – Exempel på varor som finns här på mässan är torkad frukt (mango, ananas, bananer, ”jackfruit”), vanilj, svart- och vitpeppar, kardemumma, kanel, cashewnötter, jordnötter, sesam samt kaffe och kakao, berättar Karin. Marknadsutvecklare Hedwig Tushernerirwe från NOGAMU (National Organic Agricultural Movement) i Uganda sammanfattar den ekologiska odlingens betydelse: – Genom den ekologiska produktionen blir livsmedelstryggheten bättre, böndernas inkomster ökar, skördarna blir större och livsvillkoren blir bättre för småbönderna. Hon kan också berätta om vilka positiva följder som odlingen får för hela samhället: – Fler barn får möjlighet att gå i skolan, fler får råd att köpa mediciner när de blir sjuka. Man får råd att bygga bättre hus och att köpa mat som man inte själv producerar, som till exempel salt, socker och mjöl. På den lokala marknaden är det framförallt ekologiska produkter som grönsaker, torkad frukt, ägg, kryddor, örter och hudkräm (från sheanötter) som efterfrågas. Ekologiskt producerad torkad frukt är en stor produkt även på exportmarknaden och efterfrågan är idag mycket större än tillgången. Karin Höök har smakat av några av de ekologiska delikatesserna: – Den mörka chokladen som är gjord på afrikanska kakaobönor från Ghana är väldigt god. Afrikansk kakao produceras bland annat på Madagaskar, i Uganda, Östra Kongo, på Sao Tomé, i Ghana, Elfenbenskusten, Tanzania och Sierra Leone. Produktionen sker ofta i trädjordbruk där träd, buskar och andra växter odlas tillsammans på olika ”nivåer”. Trädjordbruk är bra för miljön och ekosystemtjänsterna och gör chokladen extra god. – Jag tycker också mycket om den torkade mangon. Att exportera torkad mango som afrikanska småbönder producerat via båt till Sverige är ett gott, roligt, nyttigt och miljövänligt sätt för oss svenskar att få en smak av solen och Afrika och samtidigt stödja utvecklingen av en hållbar jordbruksproduktion i Afrika! NOGAMU en organisation som arbetar för att utveckla det ekologiska lantbruket i Uganda. Oganisationen samlar producenter, rådgivare, livsmedelsförädlare, exportörer, marknadsaktörer med flera grupper. Man arrangerar kurser och fortbildning för småbönder, utbildar rådgivare, arrangerar studiebesök och erfarenhetsutbyten. Man ger ut ett nyhetsbrev, är aktiva i media, arrangerar ”National Organic Days” och utbyter information med andra aktörer inom det ekologiska lantbruket både nationellt, regionalt och globalt. Nästa år planerar man att starta ett ekologsikt internetcafe där man också ska sälja ekologiska produkter och sprida information. I Uganda finns det 187.000 småbönder som odlar ekologiskt på 229.000 hektar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ekologiska godsaker som gör gott

2011-02-22
Karin Höök (t höger) på mässa
Mörk ekologisk choklad och torkad mango är ett par av de delikatesser som presenteras på den årligen återkommande mässan för ekologiska produkter i Nürnberg. Karin Höök, chef för Naturskyddsföreningens internationella avdelning finns på plats, träffar afrikanska vänner från samarbetsorganisationer och smakar av ekologiska produkter.
– Allt fler väljer att köpa ekologiska produkter och konsumenterna kommer från alla grupper i samhället. Efterfrågan ökar på hälsosamma produkter som inte besprutats med kemikalier och även miljöargument för att köpa ekologiskt blir allt vanligare, rapporterar Karin som också kan berätta att utvecklingen går mycket snabbt på det här området också i Afrika.

Naturskyddsföreningen stödjer mässan via sitt Sida-finansierade program. Genom mässan kommer i storleksordningen 150.000 afrikanska småbönder i kontakt med den europeiska marknaden via exportörer. Bönderna får sina produkter sålda och får dessutom ett merpris.

– Det är fantastiskt roligt att prata med alla utställarna som berättar om framgångarna med ekologisk produktion i sina olika länder. Sedan några år finns på mässan en ”afrikansk paviljong” där afrikanska representanter har möjlighet att presentera sina produkter.

– Exempel på varor som finns här på mässan är torkad frukt (mango, ananas, bananer, ”jackfruit”), vanilj, svart- och vitpeppar, kardemumma, kanel, cashewnötter, jordnötter, sesam samt kaffe och kakao, berättar Karin.

Marknadsutvecklare Hedwig Tushernerirwe från NOGAMU (National Organic Agricultural Movement) i Uganda sammanfattar den ekologiska odlingens betydelse:

– Genom den ekologiska produktionen blir livsmedelstryggheten bättre, böndernas inkomster ökar, skördarna blir större och livsvillkoren blir bättre för småbönderna.

Hon kan också berätta om vilka positiva följder som odlingen får för hela samhället:

– Fler barn får möjlighet att gå i skolan, fler får råd att köpa mediciner när de blir sjuka. Man får råd att bygga bättre hus och att köpa mat som man inte själv producerar, som till exempel salt, socker och mjöl. På den lokala marknaden är det framförallt ekologiska produkter som grönsaker, torkad frukt, ägg, kryddor, örter och hudkräm (från sheanötter) som efterfrågas. Ekologiskt producerad torkad frukt är en stor produkt även på exportmarknaden och efterfrågan är idag mycket större än tillgången.

Karin Höök har smakat av några av de ekologiska delikatesserna:
– Den mörka chokladen som är gjord på afrikanska kakaobönor från Ghana är väldigt god. Afrikansk kakao produceras bland annat på Madagaskar, i Uganda, Östra Kongo, på Sao Tomé, i Ghana, Elfenbenskusten, Tanzania och Sierra Leone.

Produktionen sker ofta i trädjordbruk där träd, buskar och andra växter odlas tillsammans på olika ”nivåer”. Trädjordbruk är bra för miljön och ekosystemtjänsterna och gör chokladen extra god.

– Jag tycker också mycket om den torkade mangon. Att exportera torkad mango som afrikanska småbönder producerat via båt till Sverige är ett gott, roligt, nyttigt och miljövänligt sätt för oss svenskar att få en smak av solen och Afrika och samtidigt stödja utvecklingen av en hållbar jordbruksproduktion i Afrika!

NOGAMU en organisation som arbetar för att utveckla det ekologiska lantbruket i Uganda. Oganisationen samlar producenter, rådgivare, livsmedelsförädlare, exportörer, marknadsaktörer med flera grupper. Man arrangerar kurser och fortbildning för småbönder, utbildar rådgivare, arrangerar studiebesök och erfarenhetsutbyten. Man ger ut ett nyhetsbrev, är aktiva i media, arrangerar ”National Organic Days” och utbyter information med andra aktörer inom det ekologiska lantbruket både nationellt, regionalt och globalt. Nästa år planerar man att starta ett ekologsikt internetcafe där man också ska sälja ekologiska produkter och sprida information. I Uganda finns det 187.000 småbönder som odlar ekologiskt på 229.000 hektar.

Senaste nyheter