Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ekologiska äpplen på Botaniska Göteborg

https://www.klimatsmart.se/images/news/goteborgs_botaniska_tradgard_63x97.jpg

Utställningen Äpplen, päron, plommon visar olika frukter som växer i svenska trädgårdar och har under 30 års tid varit en av Botaniska trädgårdens populäraste utställningar. Under 9 dagar ringlar köer av människor som vill veta vilken äppelsort som växer i just deras trädgård och Botaniskas intendent Björn Aldén och hortonom Rolf Eskilsson bestämmer fruktsorter så svetten lackar. - Det är som om Sveriges äpplen och päron visste att vi firar 30-årsjubileum i år för de är ovanligt, stora, vackra och många. Årets utställning är bland den största hittills med mer än 300 olika fruktsorter, säger Björn Aldén och berättar att det började 1979 med en liten utställning med grönsaker och frukt. Idag är Botaniskas fruktutställning den äldsta och mest omfattande i Sverige. Utställningen pågår lördag 19 september till söndag 27 september och har öppet med sortbestämning och rådgivning kl. 12 - 16. Måndag till fredag kl. 9 - 12 har Botaniskas pedagog Viktoria Träff öppet hus för alla skolbarn som får lära sig hur gott och nyttigt det är med svenskodlad frukt och även provsmaka flera olika äpplesorter. Populäraste förra året var den nya sorten Fredrik som även finns med i år. En sort som tagits fram på Balsgård i Skåne har arbetsnamnet Algot och presenterades för något år sedan som en lovande sort för allergiker. Den och andra tänkbara sorter för äppelallergiker finns med på utställningen. Det allt varmare och fuktigare klimatet gynnar tyvärr svampinfektioner, som skorv och fruktmögel. På utställningen visas ett urval nyare äppelsorter för ekologisk odling som har god motståndskraft mot skorv. Bland dessa sorter finns Rubinola och Vanda från Tjeckien och norska Marianne och Katinka. Den nostalgiske besökaren kan som alltid hitta sorterna från sin barndoms trädgård på utställningen. För sortbestämning ska man ta med 4-5 frukter av samma sort. Det är fritt inträde till utställningen men sortbestämning och rådgivning kostar 20 kr. Utställning, bestämning, rådgivning 19 - 27 september kl. 12 - 16. Stolpboden, Botaniska trädgården. För ytterligare information, kontakta: Björn Aldén, Förste intendent och utställningsansvarig Göteborgs botaniska trädgård, 0707 - 85 18 14

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ekologiska äpplen på Botaniska Göteborg

2009-09-23
Utställningen Äpplen, päron, plommon visar olika frukter som växer i svenska trädgårdar och har under 30 års tid varit en av Botaniska trädgårdens populäraste utställningar. Under 9 dagar ringlar köer av människor som vill veta vilken äppelsort som växer i just deras trädgård och Botaniskas intendent Björn Aldén och hortonom Rolf Eskilsson bestämmer fruktsorter så svetten lackar.

- Det är som om Sveriges äpplen och päron visste att vi firar 30-årsjubileum i år för de är ovanligt, stora, vackra och många. Årets utställning är bland den största hittills med mer än 300 olika fruktsorter, säger Björn Aldén och berättar att det började 1979 med en liten utställning med grönsaker och frukt. Idag är Botaniskas fruktutställning den äldsta och mest omfattande i Sverige.

Utställningen pågår lördag 19 september till söndag 27 september och har öppet med sortbestämning och rådgivning kl. 12 - 16. Måndag till fredag kl. 9 - 12 har Botaniskas pedagog Viktoria Träff öppet hus för alla skolbarn som får lära sig hur gott och nyttigt det är med svenskodlad frukt och även provsmaka flera olika äpplesorter. Populäraste förra året var den nya sorten Fredrik som även finns med i år.

En sort som tagits fram på Balsgård i Skåne har arbetsnamnet Algot och presenterades för något år sedan som en lovande sort för allergiker. Den och andra tänkbara sorter för äppelallergiker finns med på utställningen.

Det allt varmare och fuktigare klimatet gynnar tyvärr svampinfektioner, som skorv och fruktmögel. På utställningen visas ett urval nyare äppelsorter för ekologisk odling som har god motståndskraft mot skorv. Bland dessa sorter finns Rubinola och Vanda från Tjeckien och norska Marianne och Katinka.

Den nostalgiske besökaren kan som alltid hitta sorterna från sin barndoms trädgård på utställningen. För sortbestämning ska man ta med 4-5 frukter av samma sort. Det är fritt inträde till utställningen men sortbestämning och rådgivning kostar 20 kr.

Utställning, bestämning, rådgivning 19 - 27 september kl. 12 - 16. Stolpboden, Botaniska trädgården.

För ytterligare information, kontakta: Björn Aldén, Förste intendent och utställningsansvarig Göteborgs botaniska trädgård, 0707 - 85 18 14

Senaste nyheter