Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ekobanken har lokala hållbarhetskonton

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekobanken135x43c.gif

I den globala finanskrisen lanserar Ekobanken nu särskilda konton för lokalt hållbar utveckling. Det sker genom en kontoform där spararnas pengar används i hållbara verksamheter inom den egna orten eller regionen. Efter ett positivt pilotprojekt i Västra Götaland öppnas nu sådana konton även för Skåne, Stockholm och Åre. Ekobanken är ensam i Sverige om att enbart låna ut till ekologiskt, etiskt och socialt hållbara verksamheter och att öppet redovisa vad pengarna används till. Nu blir det möjligt för spararna att även styra var geografiskt pengarna ska används på det sättet. De lokala kontona har tagits fram efter önskemål från lokala kunder och är ett fritt val som respektive sparkund själv gör. – Vi vill föra människor och kapital närmare varandra även på lokal nivå, i kontrast till den globala anonyma finansmarknaden. Vi tror att många bankkunder gärna ser att deras sparpengar kan vara med och förverkliga bra och hållbara verksamheter på hemmaplan, säger Kristoffer Lüthi, vice vd på Ekobanken. De lokala kontona ger samma bankränta som Ekobankens övriga konton och omfattas av den statliga insättningsgarantin. När Ekobanken lånar ut pengarna till lokala verksamheter har banken först gjort sedvanliga kreditprövningar och även bedömt låntagarens verksamhet utifrån etiska, samhälleliga och miljömässiga krav. Sedan starten för 11 år sedan har banken inte haft en enda kreditförlust. För mer information kontakta Kristoffer Lüthi, vice VD, 0733-728 520, 08-551 714 70, kristoffer@ekobanken.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ekobanken har lokala hållbarhetskonton

2009-12-17
I den globala finanskrisen lanserar Ekobanken nu särskilda konton för lokalt hållbar utveckling. Det sker genom en kontoform där spararnas pengar används i hållbara verksamheter inom den egna orten eller regionen. Efter ett positivt pilotprojekt i Västra Götaland öppnas nu sådana konton även för Skåne, Stockholm och Åre.

Ekobanken är ensam i Sverige om att enbart låna ut till ekologiskt, etiskt och socialt hållbara verksamheter och att öppet redovisa vad pengarna används till. Nu blir det möjligt för spararna att även styra var geografiskt pengarna ska används på det sättet. De lokala kontona har tagits fram efter önskemål från lokala kunder och är ett fritt val som respektive sparkund själv gör.

– Vi vill föra människor och kapital närmare varandra även på lokal nivå, i kontrast till den globala anonyma finansmarknaden. Vi tror att många bankkunder gärna ser att deras sparpengar kan vara med och förverkliga bra och hållbara verksamheter på hemmaplan, säger Kristoffer Lüthi, vice vd på Ekobanken.

De lokala kontona ger samma bankränta som Ekobankens övriga konton och omfattas av den statliga insättningsgarantin. När Ekobanken lånar ut pengarna till lokala verksamheter har banken först gjort sedvanliga kreditprövningar och även bedömt låntagarens verksamhet utifrån etiska, samhälleliga och miljömässiga krav. Sedan starten för 11 år sedan har banken inte haft en enda kreditförlust.

För mer information kontakta Kristoffer Lüthi, vice VD, 0733-728 520, 08-551 714 70, kristoffer@ekobanken.se.
Källa: Ekobanken

Senaste nyheter