Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

EcoGuard sänker vattenförbrukningen 30%

https://www.klimatsmart.se/images/news/ecoguard155x87.gif

Kristinehamns Bostads AB har som ett led i sitt miljöarbete infört individuell mätning av vatten och temperatur i ett antal fastigheter. Som en fortsättning på ett vattensparprogram har vattenmätning av varm- och kallvatten installerats. Med EcoGuards mätsystem kan KBAB nu automatiskt debitera förbrukningen individuellt per lägenhet. Effekten är en uppmätt minskad varmvattenförbrukning på 30%. ”Förra hösten informerade vi våra hyresgäster om att vi skulle införa vattenmätning. Redan innan vi började installera EcoGuards mätsystem sjönk förbrukningen med 20%”, säger Mikael Pettersson, Energitekniker på KBAB. Vattenförbrukningen i lägenheter är typiskt 20-40% högre i lägenheter än i villor. Den stora anledningen är attvattnet ingår i hyran. I de fastigheter som förses med varmvattenmätning bedöms potentialen ligga på en minskning med 15-30% av energibehovet för varmvatten. Den stora anledningen till minskningen är en beteendeförändring där man blir mer försiktig i sin användning när man får betala för sin överkonsumtion. ”Vi hade ett exempel på en minskad förbrukning från 15 m³ till 2,5 m³ på en månad i en lägenhet. I den lägenheten pratar vi om ca 700:- i minskade kostnader”, säger Mikael Pettersson. ”Många får nu tillbaka pengar på hyran efter att de minskat sin vattenförbrukning” Individuell mätning har i alla gjorda undersökningar visat en positiv effekt på förbrukningen av el, vatten och värme. Mätning av vatten ger exempelvis en typisk minskning av förbrukningen på mellan 20-30%. Om man även inför temperaturmätning kan uppvärmningskostnaden minskas med 5-10%, under förutsättning att husen justeras in med hjälp av de mätdata EcoGuard levererar. Totalt ger det en minskad faktisk energikostnad på ca. 10%. ”Det är roligt att leverera produkter och tjänster som leder till en minskad energiförbrukning och en minskad påverkan på miljön”, säger Per Ernedal, VD på EcoGuard. ”Vi ser också ett större och större intresse från fastighetsbolag att införa individuell mätning. Det är helt enkelt en lönsam affär för alla parter.” För mer information, vänligen kontakta: Per Ernedal, VD EcoGuard, 073-519 44 00, per.ernedal@ecoguard.se Mikael Pettersson, Energitekniker Kristinehamns Bostads AB, 0705-937230, mikael.pettersson@kbab.kristinehamn.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

EcoGuard sänker vattenförbrukningen 30%

2009-11-17
Kristinehamns Bostads AB har som ett led i sitt miljöarbete infört individuell mätning av vatten och temperatur i ett antal fastigheter. Som en fortsättning på ett vattensparprogram har vattenmätning av varm- och kallvatten installerats. Med EcoGuards mätsystem kan KBAB nu automatiskt debitera förbrukningen individuellt per lägenhet. Effekten är en uppmätt minskad varmvattenförbrukning på 30%.

”Förra hösten informerade vi våra hyresgäster om att vi skulle införa vattenmätning. Redan innan vi började installera EcoGuards mätsystem sjönk förbrukningen med 20%”, säger Mikael Pettersson, Energitekniker på
KBAB.

Vattenförbrukningen i lägenheter är typiskt 20-40% högre i lägenheter än i villor. Den stora anledningen är attvattnet ingår i hyran. I de fastigheter som förses med varmvattenmätning bedöms potentialen ligga på en minskning med 15-30% av energibehovet för varmvatten. Den stora anledningen till minskningen är en beteendeförändring där man blir mer försiktig i sin användning när man får betala för sin överkonsumtion.

”Vi hade ett exempel på en minskad förbrukning från 15 m³ till 2,5 m³ på en månad i en lägenhet. I den lägenheten pratar vi om ca 700:- i minskade kostnader”, säger Mikael Pettersson.

”Många får nu tillbaka pengar på hyran efter att de minskat sin vattenförbrukning”

Individuell mätning har i alla gjorda undersökningar visat en positiv effekt på förbrukningen av el, vatten och värme. Mätning av vatten ger exempelvis en typisk minskning av förbrukningen på mellan 20-30%. Om man även inför temperaturmätning kan uppvärmningskostnaden minskas med 5-10%, under förutsättning att husen justeras in med hjälp av de mätdata EcoGuard levererar. Totalt ger det en minskad faktisk energikostnad på ca. 10%.

”Det är roligt att leverera produkter och tjänster som leder till en minskad energiförbrukning och en minskad påverkan på miljön”, säger Per Ernedal, VD på EcoGuard.

”Vi ser också ett större och större intresse från fastighetsbolag att införa individuell mätning. Det är helt enkelt en lönsam affär för alla parter.”

För mer information, vänligen kontakta:
Per Ernedal, VD EcoGuard, 073-519 44 00, per.ernedal@ecoguard.se
Mikael Pettersson, Energitekniker Kristinehamns Bostads AB, 0705-937230, mikael.pettersson@kbab.kristinehamn.se
Källa: EcoGuard

Senaste nyheter