Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

E-avfall är ett globalt problem

https://www.klimatsmart.se/images/news/tidn250x161.jpg

Google har en kampanj som heter ”Go paperless 2013” där minskad pappersanvändning motiveras med minskad miljöpåverkan. De använder miljöargument för att motivera användandet av Google och deras teknologi, inte för att bidra till miljötänk och hållbarhet. Men jämför man effekterna av Googles produkter med det tryckta blir budskapet inte korrekt. Bara G-mail som är en av Googles många tjänster genererar 1,2 kg CO2 per användare årligen, jämför det med att t ex läsa en tidskrift under ett år på papper eller på internet som genererar ca 1 kg CO2-ekvivalenter under ett år. När elektronisk utrustning blir omodern och inte längre kan användas utgör den ett problem för oss konsumenter och ansvariga för deponier och återvinning. Gamla datorer, TV- och radioapparater, skrivare, mikrovågsugnar, mobiltelefoner etc hamnar på våra sopstationer. De innehåller i varierande grad giftiga ämnen och har en mycket låg grad av återvinning. På olika sätt bidrar de till nedsmutsning av jord, vatten och luft. Asien och Stillahavsområdet producerar mer än hälften av världens elektronik och bara runt 10% av den återvinns. Därför har ett upprop startats i området och ett problem att komma runt är lagstiftningen, säger experter som deltog i en konferens på ämnet i Thailand nyligen. Elektronikleverantören Fuji Xerox höll i konferensen som också innehöll en paneldebatt med andra leverantörer. Ett ämne som diskuterades var att e-avfall ökar med ungefär 40% per år och utgör 5% av det totala industriavfallet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

E-avfall är ett globalt problem

2013-04-04
Google har en kampanj som heter ”Go paperless 2013” där minskad pappersanvändning motiveras med minskad miljöpåverkan. De använder miljöargument för att motivera användandet av Google och deras teknologi, inte för att bidra till miljötänk och hållbarhet. Men jämför man effekterna av Googles produkter med det tryckta blir budskapet inte korrekt.

Bara G-mail som är en av Googles många tjänster genererar 1,2 kg CO2 per användare årligen, jämför det med att t ex läsa en tidskrift under ett år på papper eller på internet som genererar ca 1 kg CO2-ekvivalenter under ett år.

När elektronisk utrustning blir omodern och inte längre kan användas utgör den ett problem för oss konsumenter och ansvariga för deponier och återvinning. Gamla datorer, TV- och radioapparater, skrivare, mikrovågsugnar, mobiltelefoner etc hamnar på våra sopstationer. De innehåller i varierande grad giftiga ämnen och har en mycket låg grad av återvinning. På olika sätt bidrar de till nedsmutsning av jord, vatten och luft.

Asien och Stillahavsområdet producerar mer än hälften av världens elektronik och bara runt 10% av den återvinns. Därför har ett upprop startats i området och ett problem att komma runt är lagstiftningen, säger experter som deltog i en konferens på ämnet i Thailand nyligen. Elektronikleverantören Fuji Xerox höll i konferensen som också innehöll en paneldebatt med andra leverantörer. Ett ämne som diskuterades var att e-avfall ökar med ungefär 40% per år och utgör 5% av det totala industriavfallet.

Läs mer om e-avfall på twosides hemsida: www.twosides.info/UK/E-waste--A-global-menace

Senaste nyheter