Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Dubbelt så många bilpooler i Malmö

https://www.klimatsmart.se/images/news/flyttbild250x166.jpg

Användandet av bilpooler har ökat kraftigt i Malmö senaste i året. Bara under februari genomfördes 1 000 resor via någon av Sunfleets 43 poolplatser i Malmö. På ett år har antalet poolplatser ökat med 100 procent. ­– Vi upplever en enorm expansion i Malmö just nu. Vi arbetar för högtryck och har dubblerat antalet bilpooler på ett år. Prognosen är att öppna ytterligare 10-12 pooler innan sommaren, säger Olof Holmgren, ansvarig för Sunfleet i södra Sverige. Sunfleet växer även i andra delar av Skåne med bilpooler i Lund, Trelleborg, Landskrona och Helsingborg. Bakgrunden till expansionen är fler. En orsak är en allmänt ökad miljömedvetenhet men även synsättet på att vad det innebär att äga en bil i form av både arbete och kostnad. Något som också spelar in är att det blir allt vanligare för bostadsbolag att erbjuda bilpool i området. Ett av dem är fastighetsbolaget Nevsten Fastighets AB i Malmö, som bygger 34 hyreslägenheter i det nya området Fullriggaren. – Att erbjuda bilpool till våra kunder är en gynnsam affär för alla inblandade. Vi behöver inte bygga lika många dyra parkeringsplatser, våra kunder behöver inte äga bil eftersom det finns tillgång till bilpool i området och det onödiga bilåkandet minskar när färre äger bil. Framför allt är det bra för miljön eftersom bilpoolen erbjuder några bilar drivna med biogas. Den biogasen kanske kommer från hyresgästernas matavfall som mals ner i lägenhetens matavfallskvarn och som via VA syd blir biogas. Vi kommer att se mer av detta i Malmö, säger Gunnar Nevsten, VD för bolaget. Allt fler företag övergår från leasade tjänstebilar till en bilpool. Det ger en enklare administration, bilarna används mer resurseffektivt och det blir billigare för företagen. Dessutom är många företagsbilpooler öppna för allmänheten efter kontorstid och på helger. I Malmö finns det ca 50 företag som använder Sunfleet, en dubblering på ett år. Ett företag som använder bilpool sedan ett par år tillbaka är teknikföretaget WSP.
 – Vi är c:a 130 konsulter i Malmö och har till stor del slutat hyra och använda egna bilar i tjänsten. Det finns tre bilpooler i vår närhet och de används flitigt av våra medarbetare. Vi sparar pengar och tid och det är klimatsmart, vilket är viktigt för vår profil, säger Kristoffer Persson, en av företagets konsulter. Ökningen i Malmö i siffror (idag jämfört med februari 2011, som är inom parantes): Antal bilpooler: 43 (14) Antal resor i månaden: 1034 (630) Antal bilar: 72 (34) Prognos nya bilpooler kommande kvartal: 5-10 Antal företagskunder: ca 50 (25) För mer information, kontakta: Olof Holmgren, Sunfleet Syd, 0721-59 20 43

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Dubbelt så många bilpooler i Malmö

2012-04-05
Användandet av bilpooler har ökat kraftigt i Malmö senaste i året. Bara under februari genomfördes 1 000 resor via någon av Sunfleets 43 poolplatser i Malmö. På ett år har antalet poolplatser ökat med 100 procent.

­– Vi upplever en enorm expansion i Malmö just nu. Vi arbetar för högtryck och har dubblerat antalet bilpooler på ett år. Prognosen är att öppna ytterligare 10-12 pooler innan sommaren, säger Olof Holmgren, ansvarig för Sunfleet i södra Sverige.

Sunfleet växer även i andra delar av Skåne med bilpooler i Lund, Trelleborg, Landskrona och Helsingborg. Bakgrunden till expansionen är fler. En orsak är en allmänt ökad miljömedvetenhet men även synsättet på att vad det innebär att äga en bil i form av både arbete och kostnad. Något som också spelar in är att det blir allt vanligare för bostadsbolag att erbjuda bilpool i området.

Ett av dem är fastighetsbolaget Nevsten Fastighets AB i Malmö, som bygger 34 hyreslägenheter i det nya området Fullriggaren.

– Att erbjuda bilpool till våra kunder är en gynnsam affär för alla inblandade. Vi behöver inte bygga lika många dyra parkeringsplatser, våra kunder behöver inte äga bil eftersom det finns tillgång till bilpool i området och det onödiga bilåkandet minskar när färre äger bil. Framför allt är det bra för miljön eftersom bilpoolen erbjuder några bilar drivna med biogas. Den biogasen kanske kommer från hyresgästernas matavfall som mals ner i lägenhetens matavfallskvarn och som via VA syd blir biogas. Vi kommer att se mer av detta i Malmö, säger Gunnar Nevsten, VD för bolaget.

Allt fler företag övergår från leasade tjänstebilar till en bilpool. Det ger en enklare administration, bilarna används mer resurseffektivt och det blir billigare för företagen. Dessutom är många företagsbilpooler öppna för allmänheten efter kontorstid och på helger.

I Malmö finns det ca 50 företag som använder Sunfleet, en dubblering på ett år. Ett företag som använder bilpool sedan ett par år tillbaka är teknikföretaget WSP.

– Vi är c:a 130 konsulter i Malmö och har till stor del slutat hyra och använda egna bilar i tjänsten. Det finns tre bilpooler i vår närhet och de används flitigt av våra medarbetare. Vi sparar pengar och tid och det är klimatsmart, vilket är viktigt för vår profil, säger Kristoffer Persson, en av företagets konsulter.

Ökningen i Malmö i siffror (idag jämfört med februari 2011, som är inom parantes):
Antal bilpooler: 43 (14)
Antal resor i månaden: 1034 (630)
Antal bilar: 72 (34)
Prognos nya bilpooler kommande kvartal: 5-10
Antal företagskunder: ca 50 (25)

För mer information, kontakta:
Olof Holmgren, Sunfleet Syd, 0721-59 20 43
Källa: Sunfleet

Senaste nyheter