Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Domsteins biobaserade plastbarriär

https://www.klimatsmart.se/images/news/ulrica250x166.jpg

Domstein Sverige är först i landet med att byta till en biobasserad PE-plastbarriär i sina pappersförpackningar. Barriären har som uppgift att bevara produktens kvalitet och matsäkerhet och har hittills bestått av vanlig PE-plast (polyeten-plast) gjord på fossil olja. Första produkten med den nya plasten är fiskgratäng under det egna varumärket Enghav. – Vi hoppas kunna byta också de övriga pappersförpackningarna under nästa år, säger Ulrica Wahlund, försäljningschef på Domstein Sverige AB. Det gäller även till exempel KRAV-märkt fiskgratäng och sprödbakad torsk som produceras under varumärket Änglamark. – Varje litet steg mot en mer hållbar och miljövänlig produkt gör det lättare för våra konsumenter att göra ett aktivt val i sin vardag. Det är viktigt att se helheten av produkten, därför är det stort fokus för oss att hitta nya lösningar även för våra förpackningar, säger Ulrica Wahlund. Domstein Sverige med säte i Kungshamn och Lysekil inriktar sig på produktion av förädlade fiskprodukter, naturella fiskfiléer, färdigrätter, kaviar på tub samt romprodukter på glas. Företaget arbetar hela tiden för att hitta nya miljövänliga alternativ för sina produkter. Råvaran till pappret i pappersförpackningarna är redan FSC-märkt. Domstein har också många KRAV- och MSC-märkta produkter och företaget är en av KRAVs 26 medlemmar. För ca ett år sedan hade Domstein en genomgång av sina förpackningar och kontaktade då leverantörerna. – Vi ville gå igenom varje förpackning för att se vad den innehåller och avslutade varje samtal med frågan vad vi tillsammans kan göra för ett bättre miljöval. Under våren 2012 presenterade Trioplast/Ekmans lösningen biobaserad plastbarriär för våra pappersförpackningar, säger Ulrica Wahlund. Den biobaserade plastbarriären tillverkas av sockerrör i Brasilien och har exakt samma egenskaper som traditionell PE-plast. Domsteins nya förpackningar tillverkas hos Stora Enso Skoghalls Bruk.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Domsteins biobaserade plastbarriär

2012-11-28
Ulrica Wahlund, försäljningschef.
Domstein Sverige är först i landet med att byta till en biobasserad PE-plastbarriär i sina pappersförpackningar. Barriären har som uppgift att bevara produktens kvalitet och matsäkerhet och har hittills bestått av vanlig PE-plast (polyeten-plast) gjord på fossil olja.

Första produkten med den nya plasten är fiskgratäng under det egna varumärket Enghav.

– Vi hoppas kunna byta också de övriga pappersförpackningarna under nästa år, säger Ulrica Wahlund, försäljningschef på Domstein Sverige AB.

Det gäller även till exempel KRAV-märkt fiskgratäng och sprödbakad torsk som produceras under varumärket Änglamark.

– Varje litet steg mot en mer hållbar och miljövänlig produkt gör det lättare för våra konsumenter att göra ett aktivt val i sin vardag. Det är viktigt att se helheten av produkten, därför är det stort fokus för oss att hitta nya lösningar även för våra förpackningar, säger Ulrica Wahlund.

Domstein Sverige med säte i Kungshamn och Lysekil inriktar sig på produktion av förädlade fiskprodukter, naturella fiskfiléer, färdigrätter, kaviar på tub samt romprodukter på glas. Företaget arbetar hela tiden för att hitta nya miljövänliga alternativ för sina produkter. Råvaran till pappret i pappersförpackningarna är redan FSC-märkt. Domstein har också många KRAV- och MSC-märkta produkter och företaget är en av KRAVs 26 medlemmar. För ca ett år sedan hade Domstein en genomgång av sina förpackningar och kontaktade då leverantörerna.

– Vi ville gå igenom varje förpackning för att se vad den innehåller och avslutade varje samtal med frågan vad vi tillsammans kan göra för ett bättre miljöval. Under våren 2012 presenterade Trioplast/Ekmans lösningen biobaserad plastbarriär för våra pappersförpackningar, säger Ulrica Wahlund.

Den biobaserade plastbarriären tillverkas av sockerrör i Brasilien och har exakt samma egenskaper som traditionell PE-plast.

Domsteins nya förpackningar tillverkas hos Stora Enso Skoghalls Bruk.
Källa: Domstein

Senaste nyheter