Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Display som synliggör din elförbrukning

https://www.klimatsmart.se/images/news/eliq201x170.jpg

Det talas mycket om att spara energi och inte minst vi har tipsat om olika sätt att minska energiförbrukningen, både för miljöns och för plånbokens skull. Problemet är bara att energi är så svårt att se och därför kan det också vara svårt att veta vad som egentligen drar mest energi. En lösning är att installera en energimätare med en lite skärm som visuellt kan visa hur mycket energi man gör av med och hur förbrukningen förändras över tid. I snart fyra månader har vi levt med en energimätaren Eliq och erfarenheterna är mycket positiva. Installationen är enkel – man fäster en liten indikator på husets elmätare som strax börjar sända data till den lilla skärmen. (Tyvärr funkar den inte i lägenheter där elmätaren sitter utanför lägenheten – räckvidden blir helt enkelt för lång.) Snart kan man börja jämföra förbrukningen med tidigare dagar, veckor, och månader allt eftersom tiden passerar och den lilla skärmen kan också avgöra om förbrukningen är på väg åt rätt håll eller inte. Det är extremt användarvänlig och det är lätt att bläddra mellan menyerna på pekskärmen (på deras sajt kan man testa funktionaliteten. Förutom att göra schablonberäkningar av co2-utsläpp kan man genom att ställa in det aktuell elpriset kan den dessutom räkna ut hur mycket elen kostar och man sparar. Redan efter några dagar började vi få en känsla för vår förbrukning på ett sätt vi inte haft tidigare. Vi insåg att spikarna i förbrukningen förmodligen berodde på att varmvattenberedaren gick igång och genom att sänka temperaturen på varmvattnet någon grad kunde vi också minska förbrukningen. Och så har det fortsatt. Golvvärmen i badrummet är justerad, elementens topptemperatur avhyvlad och det känns som en sport att spara energi. När mätaren visar rekordlåg förbrukning överraskas vi av ett lyckorus – elsparandet har blivit sport. Skrivet av redaktionen på bloggen En lagom dos grönt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Display som synliggör din elförbrukning

2011-08-21
Det talas mycket om att spara energi och inte minst vi har tipsat om olika sätt att minska energiförbrukningen, både för miljöns och för plånbokens skull. Problemet är bara att energi är så svårt att se och därför kan det också vara svårt att veta vad som egentligen drar mest energi.

En lösning är att installera en energimätare med en lite skärm som visuellt kan visa hur mycket energi man gör av med och hur förbrukningen förändras över tid. I snart fyra månader har vi levt med en energimätaren Eliq och erfarenheterna är mycket positiva.

Installationen är enkel – man fäster en liten indikator på husets elmätare som strax börjar sända data till den lilla skärmen. (Tyvärr funkar den inte i lägenheter där elmätaren sitter utanför lägenheten – räckvidden blir helt enkelt för lång.) Snart kan man börja jämföra förbrukningen med tidigare dagar, veckor, och månader allt eftersom tiden passerar och den lilla skärmen kan också avgöra om förbrukningen är på väg åt rätt håll eller inte. Det är extremt användarvänlig och det är lätt att bläddra mellan menyerna på pekskärmen (på deras sajt kan man testa funktionaliteten. Förutom att göra schablonberäkningar av co2-utsläpp kan man genom att ställa in det aktuell elpriset kan den dessutom räkna ut hur mycket elen kostar och man sparar.

Redan efter några dagar började vi få en känsla för vår förbrukning på ett sätt vi inte haft tidigare. Vi insåg att spikarna i förbrukningen förmodligen berodde på att varmvattenberedaren gick igång och genom att sänka temperaturen på varmvattnet någon grad kunde vi också minska förbrukningen. Och så har det fortsatt. Golvvärmen i badrummet är justerad, elementens topptemperatur avhyvlad och det känns som en sport att spara energi. När mätaren visar rekordlåg förbrukning överraskas vi av ett lyckorus – elsparandet har blivit sport.

Skrivet av redaktionen på bloggen En lagom dos grönt.

Eliq kan du hitta hos Energibutiken: www.energibutiken.se/hem/6-eliq.html

Senaste nyheter