Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Diskussioner om avfallsutredningen

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakeritidning135x86aa.jpg

13-14 september träffades Rådsforum Miljö som är Sveriges Åkeriföretags nationella rådsforum för Miljötransporter. Huvudsyftet med mötet var att diskutera Avfallsutredningen. Rådsforum Miljö träffades hos SITA i Ängelholm för att diskutera Avfallsutredningen. Utredningen som nyligen blivit klar har bland annat förslagit en socialisering av producentansvaret. Detta motsätter sig såklart Rådsforum Miljö som hellre ser en avmonopoliserar marknaden så långt det går. Jan Göransson från SITA har varit med i en referensgrupp och stöttat Återvinningsindustrierna som i sin tur suttit med i expertgruppen som bistått utredningen. I denna expertgrupp har bland annat även Avfall Sverige ingått. Jan anser bland annat att det i utredningen saknas konskvensbeskrivningar över många av förslagen och att utredaren tagit alldeles för lättvindigt på de problem som följer av att en socialisering av producentansvaret sker. Vad händer exempelvis med befintliga kontrakt på marknaden, alla investeringar som är gjorda? Utredaren har överhuvudtaget inte tittat på dessa aspekter. Syftet med mötet var att komma fram till hur vi tillsammans inom Sveriges Åkeriföretag agerar för att motverka den föreslagna socialiseringen av avfallsmarknaden. Det finns såklart även ljusglimtar i utredningen. Bland annat föreslås att hushållsavfall begränsas till att endast handla om avfall från hushåll. Vi kommer från Sveriges Åkeriföretag att återkomma till berörda medlemsföretag med information om hur vi kommer att agera i denna fråga. Det är viktigt att du som medlem engagerar dig För mer information, kontakta: Ingemar Resare, ingemar.resare@akeri.se, 070-687 89 30.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Diskussioner om avfallsutredningen

2012-09-17
13-14 september träffades Rådsforum Miljö som är Sveriges Åkeriföretags nationella rådsforum för Miljötransporter. Huvudsyftet med mötet var att diskutera Avfallsutredningen.

Rådsforum Miljö träffades hos SITA i Ängelholm för att diskutera Avfallsutredningen. Utredningen som nyligen blivit klar har bland annat förslagit en socialisering av producentansvaret. Detta motsätter sig såklart Rådsforum Miljö som hellre ser en avmonopoliserar marknaden så långt det går. Jan Göransson från SITA har varit med i en referensgrupp och stöttat Återvinningsindustrierna som i sin tur suttit med i expertgruppen som bistått utredningen.

I denna expertgrupp har bland annat även Avfall Sverige ingått. Jan anser bland annat att det i utredningen saknas konskvensbeskrivningar över många av förslagen och att utredaren tagit alldeles för lättvindigt på de problem som följer av att en socialisering av producentansvaret sker. Vad händer exempelvis med befintliga kontrakt på marknaden, alla investeringar som är gjorda? Utredaren har överhuvudtaget inte tittat på dessa aspekter.

Syftet med mötet var att komma fram till hur vi tillsammans inom Sveriges Åkeriföretag agerar för att motverka den föreslagna socialiseringen av avfallsmarknaden.

Det finns såklart även ljusglimtar i utredningen. Bland annat föreslås att hushållsavfall begränsas till att endast handla om avfall från hushåll.

Vi kommer från Sveriges Åkeriföretag att återkomma till berörda medlemsföretag med information om hur vi kommer att agera i denna fråga. Det är viktigt att du som medlem engagerar dig

För mer information, kontakta:
Ingemar Resare, ingemar.resare@akeri.se, 070-687 89 30.

Senaste nyheter